Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • wczoraj byłam na konroli u nowej dr emerich w gdańsku.przeniosłam się z gdynii.dostałam skieowanie na rezonans,brzucha i miednicy,tak sie boje tych prześwietleń żeby się nienapromieniowywa a tu odrazu 2.tydzień po tygodniu,termin na wrzesień.dr mówiła że najlepiejbyłby pet ale nie może da bo zadrogi.pytała szczegółowo o historię markera.znowu potwiedzenie że marker jest ważny.pytałam o ten marker roma ale nieznała,albo zna ale nie jest zaejestrowany oficjalnie i nie może dac skierowania.jak któraś z was się zdecyduje to zrobi to dajcie znac
  • dzwoniłam do kasiorka dzisiaj ma mie operację pewnie już ma,jako trzecia,pocieszyłam ją na swój sposób,jak sie odezwie po operacji dam znac
    tak niewyrażnie piszę bo nie mam ci na klawiaturze
  • więc według tej skali to jakie miałaś
  • anitap ja to czytac te wyniki 1a w grupie 2 .ja znam oznaczenia 1.a.b.c.
    2 abc
    3 abc
    4 abc
  • Agasiu, teraz tak pomyślałam- pierwszy raz miałam na 3 lata i teraz też, więc pójdę za trzy lata na następną komisję. A biopsja którą mam w poniedziałek okaże się fałszywym alarmem !!!!!!!
  • Agasiu, papiery składa sie na miesiąc przed końcem upływu wazności grupy. Czasami długo sie czeka ale jeśli masz zasiłek z MOPSu to oni wyrównują potem, bo niepełnosprawność jest kontynuowana. Ja byłam koniec grudnia i dostałam na 3 lata. Pan doktor powiedział" widzę panią za trzy lata zdrową"- było to fajne. Jeśli chodzi o ten lek co ci napisałam to w Polsce go nie ma, tylko w Stanach. Może ktoś ma tam rodzinę , zeby dowiedzieć się jak to działa?
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Joanno, dziękuję za tą wiadomość. To każdą z nas zagrzewa do walki o siebie. Życzę ci i wszystkim nam wygranej.
  • 12 lat temu
    Droga Jolupko,sądząc z opisu to miałam podobne stadium choroby jak Twoja mama.U mnie niestety nie okreslona ani Figo ani G.Mogę sugerować się jedynie opisem.Miałąm operację radykalną,6 chemii (taksol+cisplatyna),minęło już 6 lat od zakończenia chemii,żyję,pracuję....
  • 12 lat temu
    Jolupka historia twojej mamy jest podobna do mojej. Ja miałam dokładnie takie same stopnie, to podobno bardzo dobrze rokuje Czy w pobranych wycinkach podczas operacji, węzły, popłuczyny itp też było czysto? Jeśli tak i jeśli operacja była radykalna, to macie ogromne szanse na całkowite wyleczenie. Ja dostałam tylko jedną chemię, bo mój organizm się zbuntował. Zrobiono konsylium w mojej sprawie i zdecydowano nie podawać mi więcej chemii. Lekarz tłumaczył mi, że jeszcze niedawno ten stopień zaawansowanie nie kwalifikował się do chemioterapii, lecz do obserwacji.
    Jestem więc czujna i zdrowieję.
    Ellaj kochana jesteś dzielną kobitką i wygrasz.
  • Witaj ellaj dzielna kobieto psychika i akceptacja to najwazniejsze .Trzymam kciukasy za poniedzialek powiem tak musi byc dobrze i koniec kropka Wielkie buziaki zycze milego dnia .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat