Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Agasiu to jest lek na neuropatię , ale dostępny w USA NEUROFIT WAXANOL LIPOICIL/ Nucleotin nazwę dostałam od mojego lekarza prowadzącego. pozdarwiam
  • 12 lat temu
    Witajcie Kochane Kobietki.
    Długo mnie tu nie było,byłam na wsi u mamy pilnować obejśćia i karmić kotki i pieski,gdy była w szpitalu.Przez tydz miała podawaną chemię,w poniedziałek przywiozłam do domu,30 maja znów jedziemy,jeśli wyniki będą dobrę,znów zostanie na tydz w szpitalu.Guz na na nadnerczach i marker cały czas rośnie ;(,ale nie daje przerzutów ,
    Pani Doktor powiedziała,że jeżeli mimo drugiego cyklu chemii będzie dalej rósł ,rozważą operację.Mama się zapiera przed operacją,(napatrzyła się w szpitalu,jak jedną Panią pocieli,przy operacji nerki)ja myślałam,że może pobyt w szpitalu ją zdopinguje do leczenia.Nie pokoje się,dziś powiedziała coś takiego(ja nie będę w łóżku leżała i nikt nie będzie przy mnie chodził)dała mi upowarznienie w banku,Boję się,że będzie chciał sobie coś zrobić.........................
    Dostałyśmy wynik z genetyki,nie mamy zmutowanych genów,jestem spokojniejsza o siebie.Zastanawiam się czy zrobić sobie marker?Usg jamy brzusznej tak profilaktycznie(kiedyś miałam mały torbiel)
  • 12 lat temu
    Ja biorę cały czas magnez z witamina B6.Nie widzę poprawy, o kwasie foliowym nie wiedziałam,spróbuje dziękuję szymczakanna za podpowiedź.
    Przez neurologa miałam przepisane silne leki -UWAGA przeciwpadaczkowe.
    Nie zażywałam (mają bardzo poważne skutki uboczne ,które poznałam ponieważ córcia te leki zażywała).
    Pamiętając nazwę leku i przypominając jak Jej utrudniły i tak nie łatwe leczenie po prostu zrezygnowałam.
    Meczę się bardzo wydaje mi się że z dnia na dzień jest gorzej.
    Mówiono mi ,że z czasem przejdzie,u mnie to działa odwrotnie .Czas działa na niekorzyść.
  • Agasiu ja brałam taką kurację na te drętwe stopy i dłonie, podała mi p. doktor z naszego oddziału; 1 tydzień magnez z witaminą B6,drugi tydzień kwas foliowy ( ja brałam folik), potem tydzień nic i powtórka, po ok 2 miesiącach kuracji ulżyło mi tak że funkcjonuje w miarę, dolegliwości nasilają się przy zmianach pogodowych.. Pozdrawiam
  • Ethernalmagic odezwij sie caly czas mysle co postanowilas ? Jak sie trzymasz ? Pozdrawiam
  • Witaj anitap marzenia sa po to ,zeby je realizowac 2,3,4,5,6 itd .Ja mysle ,ze duzo rzeczy tak naprawde zalezy od nas samych
  • Witam z ranka nareszcie smakuje kawa ,czuje sie fajnie a za oknem pada ,ale to nic i tak dzien bedzie fajny .

Agasia piszesz o dretwieniach ? A co bierzesz na to ? Ja jestem po czwartej chemi i narazie spokoj .

Moniarak odezwij sie ?

Kuka masz jakies wiesci od Kasiorka ?

• 12 lat temu
    olcia 28
    wspaniała historia, bardzo podnosi na duchu. Bądź szczęśliwa i wychowuj swój skarb jak potrafisz najlepiej.
    Wszystkim babciom gorące gratulacje. Musicie teraz zdrowieć i pięknieć dla swoich wnucząt.

Ja tym czasem zakończyłam wczoraj maturę z moim synkiem. Teraz czekamy na wynik,..... ach te wyniki....Marzenie numer 1 zrealizowane. Czas realizować marzenie numer 2, a może i 3 jednocześnie.
    Bądźcie dzielne kochane, te w trakcie walki i te czekające..... na wyniki.
  • Witaj ellaj usciskaj Oliwke ja mam nadzieje ,ze tez doczekam wnukow .TRZYMAM KCIUKASY .Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witajcie dziewczyny kochane,chciałam podziękować za gratulacje.Za chwilę jadę do Oliwki i na "peta",trzymajcie kciukasy

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat