Kochane, minęły trzy tygodnie od pierwszego wlewu z drugiego cyklu chemioterapii, z którym wystartowała Mama. Marker spadł z 289 na 170 jestem mega szczęśliwa, że prawie o 120 poszedł w dół. Trzymajcie kciuki, jutro- a właściwie już dzisiaj idziemy na drugi wlew. Co u Was? Jak Wy? Jak Wasze Mamy? Buziaki ślę.
witajcie!
Czy ktoś /któraś z Was słyszał/słyszała o terapii hormonalnej w leczeniu nowotworu jajnika?
Elżbieta, my nie miałyśmy z tym styczności.
Dziękuję za odpowiedź Aniu.
Wiem, że takie terapie stosuje się w przypadku raka piersi (jako wsparcie dla chemioterapii) i pewien profesor zasugerował sprawdzenie jeszcze tej możliwości przy raku jajnika.
Szukam osób, które coś na ten temat słyszały ...
Elu, na pewno więcej będą wiedziały inne Kobietki tutaj na forum. Poczekaj cierpliwie, z pewnością się odezwą. Zdrówka!
Elu, hormonoterapia w raku jajnika w Polsce jest stosowana bardzo rzadko i nie należy do standardów leczenia, stąd też nie jest refundowana przez NFZ. Ale spokojnie, leki są tanie i tym akurat nie ma co się przejmować. Hormonoterapię może zalecić lekarz w przypadku nawrotowego raka jajnika kiedy po zakończonej chemioterapii zmiany są nadal, a marker utrzymuje się w granicach normy. Ma to na celu zastopowanie choroby i zyskanie na czasie przed kolejnym rzutem chemioterapii. Wiem też, że są przypadki, kiedy pacjentki po dwóch lub więcej liniach leczenia nie miały przetrwałej choroby nowotworowej a dostawały hormonoterapię jako leczenie uzupełniające, podtrzymujące.
W moim przypadku hormonoterapia przyniosła skutek odwrotny do oczekiwanego. W ciągu dwóch miesięcy marker mocno poszedł do góry, a wszystkie zmiany urosły dwukrotnie. Nie pamiętam nicka, ale tu na forum jest osoba, która przyjmowała hormony przez ponad rok i choroba była utrzymana w ryzach.
hej
Jakiś czas temu radziłam się Drogie Panie odnośnie miejsc leczenia avastinem. Dziękuje za podpowiedzi.
Mama III G3 po radykalnej operacji , zakwalifikowała się do avastinu w CO . A co sądzicie o badaniach klinicznych ?
czy któraś z Was brała w nich udział? np. atezolizumab ?