Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam!
    Bardzo dziękuję za odpowiedź.
    Niepokoi mnie również to, że mama ma straszny jadłowstręt. Czy to normalne po takiej operacji ?
    Martwię się o nią bolą ją plecy oraz nie ma w ogóle apetytu do zjedzenia czegokolwiek.
    Pomóżcie ;)
  • Cześć kochaniutkie
    Jasiu słońce, módl się za nas wszystkie dziś i zawsze, DZięki Ci a to

Makro
    O ile ja się orientuję to na badanie PET dostajesz skierowanie wtedy kiedy coś zaczyna się "dziać" Tzn. np. markery rosną a badania obrazowe tj USG i TK nie wykazują zmian. dlatego też kierują na PETA. Badanie prywatne to koszt ok. 5tyś, szkoda chyba na to kasy tym bardziej, że nic u Ciebie takiego nie ma. Wydaje mi się że jeśli coś by było podejrzanego to skierowali by Ciebie na biopsję albo coś innego, anie na ponowne TK, bo co by im to dało? Tak mi się zdaje. Ta zmiana może być jakimś innym właśnie niezłośliwym tworkiem, jak zwapnieniem czy torbielą?
    A i jeszcze jedno, nie przejmuj się tym co napiszę, ale rzeczywiście przerzuty mogą być również na płuca, węzłów nadobojczykowych itp, jednym słowem wszędzie. Ale najpierw prawdopodobnie zaczeło by się gdzieś w okolicach miednicy i brzuszka. Jest ok nie martw się
  • Witam was drogie kolezanki w piatek 13 dzisiaj u nas w Kosciele NABOZENSTWO FATIMSKIE ile swiec tyle serc polece was wszystkich Mateczce Fatimskiej niech Matuchna wyprasza wam wszelkie laski i Blogoslawi na kazdy dzien i kazda chwile POZDRAWIAM

Makro minelo 9 miesiecy przez ten czas przeszlas wiele, wiele razy watpilas ,wiele roznych mysli przechodzilo Ci przez ta piekna glowe ,wiele razy upadalas ,ale sie podnosilas ,wiele zwatpienia bylo .ALE TO JUZ MINELO to tak jakbys narodzila sie na nowo przez ten czas wiele cudownych serc spotkalas ,ale teraz nadszedl piekny czas twoje marzenia sie spelniaja dzisiaj wrocilas do ulubionej pracy do swiata zywych PAMIETAJ 13 niech Ci sie kojarzy tylko z dobrem i MATENKA FATIMSKA .........BUZIAKI

• 12 lat temu
    Witaj buubuux
    Moja mama miała również bardzo cięzką operację trwała 8 godzin i usunęli bardzo dużo, macice, przydatki, sledzionę, siec trochę jelita i pierwsze dwa dni podawali morfinę, żeby nie czuła bólu, pózniej przez kolejne 4-5 dni ketonal dozylnie i koniec moja mama nawet jak by ją coś bolało to powie że nie boli, pewnie dlatego tak pózno znalazła się na stole operacyjnym bo nigdy nic ją nie bolało, głowa do góry będzie dobrze, ból minie pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam
    buubuux to są normalne objawy po operacyjne ,nie ma w tym nic nadzwyczajnego.
    Jestem po takiej/takich operacjach i tak to wygląda.
    Środki p/bólowe jako wspomagacze na pewno mama takowe dostała.
    Pytaj dalej może podpowiem więcej.
    Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Cześć to znowu ja, minęły kolejne 2 dni oczekiwania na wyniki.

Moja mama strasznie w nocy cierpi, budzi się z bólu pleców który promieniuje aż do brzucha :(

Proszę napiszcie Mi, czy Wy mieliście podobne objawy po operacji ? (operacje usunięcią macicy, jajnikow, przydatków, sieci i wyrostka)
    Jak Wy czułyście się po operacji ? Proszę napiszcie mi czy to jest normalny objaw, pozdrawiam.
  • Kasiorek a ty znowu swoje zamiast rozmyslac o markerze czy idzie czy stoi to poczytaj dobra ksiazke trzeba o nim myslec ,ale sie nie zameczac mysleniem BUZIAKI

krystyna 57 napewno go dobrze spozytkuje bardziej o siebie zadbam bede miala wiecej czasu dla swoich bliskich.Nie wiem jak wam,ale mi brakuje czasu mimo ,ze nie pracuje Jeszcze mnie czeka jedna komisja czekam na wezwanie o zasilek pielegnacyjny POZDRAWIAM

Zycze wszystkim spokojnej nocy
  • tak sobie myślę o tym markerze, bo jak by tam było u mnie wszystko ok, to powinien być też niski, a on jest taki wysrodkowany. Dlatego to mnie męczy
  • Do JASIA11 fajnie że dostałaś na rok musisz teraz go dobrze spożytkowac dbaj o siebie wypoczywaj żadnych czarnych myśli ,ja mam rentę do stycznia 2014 do pracy się nie wybieram bo miałam ciężką pracę pracowałam w restauracj jako kucharz do dzisiaj jak sobie wspomnę ile godzin musiałam spędzic jak były jakieś imprezy(komunie czy wesela) więc wcale za tym nie tęsknię pozdrawiam
  • Witam wszystkich wczoraj wieczorem coś mnie łapało zimnisko miałam temperaturę więc dzisiaj poszłam do lekarza nie było mojej p doktor bo jest na urlopie więc przyjęła mnie inna .Musiałam wszystko naświetlic na co się lecze i kiedy miałam ostatnia chemię i powiem szczeże oni jak słyszą że jest się pacjentem z chorobą onkologiczna to nie zabardzo wiedzą co z taką osobą począc nie wiedziała czy coś mi zapisac żeby nie zaszkodzic więc kazała kupic GRIPEX i to była cała wizyta.Trzymajcie się dziewczyny a tobie Makro życzę przyjemnosci w pracy i nie zamartwiaj się głowa do góry przesyłam całuski.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat