Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kochana Jasiu, Twoje wpisy są dla mnie zawsze zastrzykiem wiary i optymizmu
    Niech Ci Pan Jezus błogosławi
    Pije kawke,. Czytam twoje modlitewne wstawki i robi mi się lżej na sercu

Milego dnia wszystkim
  • 12 lat temu
    Witam w te piekna niedziele dzisiaj MATKI BOZE SNIEZNEJ niech Mateczka wyprasza nam laske zdrowia ,sily i wytrwalosci POZDRAWIAM

Kasiorek tez ostatnio nie moge spac to up[aly to komary a tak sobie ponarzekam troszeczke .Najwazniejsze ,ze czuje sie dobrze zapraszam do porannej kawy BUZIAKI

U nas wczoraj odbyl sie porod mamy dwa szczeniaczki -parke jestem babcia, sliczne dwa maluchy i tez noc zarwana bo moja sunia przyzwyczajona do mnie w pewnym momencie zostawila maluchy i przyszla do mnie moja wierna sunia A babcia musiala sie przeniesc do salonu i spac przy nich i juz byl spokoj

Wczoraj uslyszalam takie slowa zeby nie byc GLUCHYM i SLEPYM pisze bo wiele ludzi po chorobie zamyka sie (sa zdrowi chwala Bogu ) ,ale czasami mozna sie odezwac ,porozmawiac i dawac komus nadzieje a w ten sposob mozna wielu ludziom pomoc .MODLITWA pieknie sie modlic czasami to nie wystarcza PO PROSTU BYC DOBRYM CZLOWIEKIEM

lilith.p fajne przepisy dzieki Pozdrawiam
  • Cześć babeczki,
    Właśnie jest 3.30 rano a ja ju nie śpię. Obudziłam się i nie mogę zasnąć to jakaś masakra tym spaniem, też tak macie? Ja zawsze spałam jak zabita, a teraz to już któraś noc z kolei.

Lilith lody na pewno zrobie, będą na deser w sam raz, ale mam zrypany piekarnik i nici z chlebka zna razie.

• 12 lat temu
    Miłego wieczorku Kobitki :-))
  • 12 lat temu
    Z racji tego, że węglowodany to nie tylko słodycze... a przede wszystkim skrobia, zawarta w białym pieczywie, zamieszczam przepis na chlebek niskowęglowodanowy, a wysokoproteinowy z książki "Nowa dieta antyrakowa" Coy & Franz

60 g drobnych otrębów owsianych
    50 g mąki migdałowej
    50 g posiekanych migdałów
    40 g błonnika w proszku
    łyzeczka proszku do pieczenia
    200 g tlustej śmietany
    2 jaja
    łyżka oleju rzepakowego
    sól
    dowolne nasiona - sezam, siemię lniane, pestki dyni, słonecznika

BOCHENEK: 270 kcal, 21g tluszczu, 8 g węglowodanów, 13 g białka

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni. Mieszamy dokładnie wszystkie skladniki, zagniatamy ciasto. Formujemy dwa bochenki. Wierzch chlebka naciąc w poprzek ostrym nożem, posypać nasionkami. Pieczemy 25 minut :-)))
  • 12 lat temu
    Stevia jest rośliną, która od stuleci wykorzystywana jest przez mieszkańców Ameryki Południowej jako naturalna substancja słodząca i środek leczniczy.

Oprócz zastosowania jako substancja słodząca, stevii przypisuje się również właściwości lecznicze:

Nie podnosi stężenia glukozy we krwi, więc może być stosowana przez chorych na cukrzycę,
    Ma w sobie wiele substancji mineralnych: cynk, magnez, żelazo oraz witaminy A i C,
    Ponadto zawiera 5 razy więcej przeciwutleniaczy niż zielona herbata

I można kupić ją w sieci Real ;-)
  • 12 lat temu
    Na ochłodę :-)
    Przepis na lody owocowe z książki "Nowa dieta antyrakowa" Coy & Franz
    200 g śmietany
    100 ml soku z mango lub sosu żurawinowo-malinowego
    2 łyżki wiórków kokosowych
    słodzik, stewia

Ubijamy śmietanę, dodajemy sok, potem wiórki i doprawić słodzikiem. Masę przełożyć do pojemniczków i trzymać w zamrażalniku co najmniej 2 godziny.

135 kcal, 13g tłuszczu i tyyyyyylko 4g węglowodanów :-)))
  • No w końcu kuka odezwałaś się bo brak mi tu Ciebie:)))
  • Kuka 37 jesteś kochana wiesz że ja chyba to chciałam usłyszeć może faktycznie te moje stany zapalne pęcherza które są mi wierne od roku powodują ten podwyższony marker toż to tak blisko tego miejsca prawda?.Muszę jakoś przetrwać do tego zabiegu.
  • Witam serdecznie wszystkich Makroo co się dzieje? tak bardzo się cieszyłaś z powrotu do pracy nie wiem czy nie możesz się tam odnależc cz coś innego cię dołuje? Dziewczyny to tyle bo wybieram się na urodzinki do wnusia a jeszcze trzeba zjeśc obiad do następnego pisania BUZIACZKI

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat