Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam moje anioleczki w ten piekny poranek przy porannej kawie .Wszystkich pozdrawiam i przesylam buziaki
    Wczoraj byl piekny dzien kazda z nas przezyla to na swoj sposob

Makro dzieki dzieki aniolku moj mysle ,ze zobaczymy sie na pielgrzymce do Gietrzwaldu Ach jak bym chciala byc w niedziele tam z toba ]]]]] BUZIACZKI

Moniarak piszesz smutno ,nie traccie nadzieji bo to wazne trzeba sie modlic ,zeby w koncu trafili na odpowiednia chemie ,zeby tego intruza zatrzymac Jestem z wami

raczek0756 witam cie serdecznie .Jak zachorowalam poznalam jedna pania opowiadala mi o swojej siostrze ,ktora chorowala na raka jajnika po 6 kursach chemi marker stanal jej na 70 wiem ,ze przez trzy lata byla w remisji z takim markerem a co dalej nie wiem kontakt nam sie urwal bo ta pani wyjechala BUZIAKI BADZ Z NAMI

• 12 lat temu
    Makroo piekne jest to co napisałaś.Ja kiedys tez patrzyłam na zegarek.Teraz dużo wcześniej chodze na mszę i myśle jak ona krótko trwa .słyszałem twoją modlitwę, widziałem twoje łzy. Oto uzdrawiam cię"
    makroo z jakiej to modlitwy czy z obrazka możesz napisać.Pozdrawiam Wszystkich.
  • 12 lat temu
    Krystyna57
    Mama miała operację w celu usuniecia guza z nadnercza,niestety okazał się nie operacyjny, urusł i narasta na sąsiednie organy,jestem zła że nie zrobiono badan przed pierwszą operacja on już wtedy tam był.Pobrali wycinek do biobsji i Odesłano nas do domu z plajstrami Duresic 25mg(są bez morfiny).Za dwa tyg mamy sie zglosic po wynik i dobiorąe chemię.Mama bardzo zle sie czuje,jak pochodzi to zaraz boli i płacze,zimno jej,ręce mi opadają.
  • 12 lat temu
    W ten szary i deszczowy dzień witam Was ciepło i radośnie. Moja przygoda zaczęła się 64tyg. temu, często odwiedzałam to forum szukając pomocy i wsparcia. Teraz jak wykazał rezonans i tomograf wszystko jak na razie jest dobrze, a bywało różnie.Na pocieszenie chciałabym tylko powiedzieć Wam jedno nie przestawajcie wierzyć że będzie dobrze, nie dajcie sobie wmówić że jesteście nieuleczalnie chore, unikajcie tzw.toksycznych ludzi. Nie tłumaczcie się. nie przepraszajcie i nie obwiniajcie za to że jesteście chore. Teraz jest WASZ czas wykorzystajcie go dla siebie.
    Nie są to puste słowa, gdyż w tym czasie od kiedy zachorowałam, moje życie nabrało innego wymiaru.
    Oprócz radykalnej operacji i 6ciu kursów chemii, po których nie było łatwo nawet normalnie oddychać, zrobiłam 3m-czny kurs Agroturystyki i gastronomii, a także z czego jestem szczególnie dumna -zdałam egzamin na prawo jazdy.
    Udało mi się. Więc Wszystkim załamanym chcę powiedzieć ,że ta choroba to nie koniec świata, ale początek nowego życia.
    Pierwszy raz mam 3m-czną przerwę w badaniach i mam zamiar wyjechać do Włoch, i wiem,że mi się to uda.
    POZDRAWIAM WAS GORACO I POLECAM W CODZIENNYCH MODLITWACH OPIECE OJCA PIO.
  • Makroo
    Poprostu nazywała się wódka z czarnej porzeczki i można ją było kupić w każdym monopolowym ale to było dziewczyny 19 lat temu pewnie i w tym towarze może coś się zmieniło. Ale myślę że pewnie tak samo by zadziałało naleweczka z czarnej porzeczki. Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witam Was wszystkie w ten sloneczny poranek, dla mnie poranek bo wtalam o 11. Poszlam z moja sunia o 7 na spacerek a potem lulu i tak do 11. Ponoc z wiekiem spi sie mniej a u mnie na odwrot. Pije teraz z Wami kawke i zycze milego dnia.
  • 12 lat temu
    Witam wszystkie koleżanki i serdecznie pozdrawiam,życzę miłego dnia........
  • 12 lat temu
    Powiedzcie dziewczyny jezeli wezły chłonne byłyby zajęte przez raka to by to TK wykazał czy tylko to wykaże wycinek histopatologiczny.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat