Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Do sierotki
    Zrób sobie TK miednicy małej i jamy brzusznej , robią z kontrastem , chyba nie jesteś uczulona na jod
    Przed badanien TK wymagają badanie kreatyniny z krwi , inaczej nie zrobią
    Zrób w ramach NFOZ weź skierowanie od lekarza i tu zazanaczam ,że skierowania na TK i Rezonans mogą dawać tylko specjaliści , lekarze rodzinni nie mogą wystawiać
    Jeśli masz możliwość zrobienia Rezonansu to lepiej , jest dokładniejsze
    U mnie na Onkologii nie dają skierowania na Rezonans tylko na TK , chyba ,że ja mam takie szczęście
    A odpłatnie to kupa szmalu mniej więcej 600 zł miednica mniejsza + drugie 600 jama brzuszna

Jeśli to by były bóle z braku sexu , to ja powinnam już nie żyć , jestem 17 rok po rozwodzie , potem mały epizod i na tym koniec
    Z kim tu się sexować , faceci nie lubią schorowanych kobiet , nawet gdybym nic nie mówiła , to blizny na brzuchu mówią same za siebie
    Pozdrawiam Was Syrenki serdecznie
  • Krystyna57 rodzinny nie da Ci skierowania na TK gdyż nie jest to w jego kompetencji, jedynie lekarz specjalista. Nie wiem pod jaki region poradni onkologicznej podlega Wolsztyn ale najlepiej udaj się do onkologa w takiej poradni, oni mają więcej kasy na badania niż szpitale więc jeśli trafisz na prawdziwego lekarza na pewno da Ci skierowanie. Ja przed wznową nie dostałam żadnego skierowania na badania z Poznania, tylko lekarz onkolog z poradni onkologicznej w Koszalinie po zapoznaniu się z dokumentacją medyczną dał mi skierowanie na USG, PETa ( to dają tylko przy podejrzeniu wznowy u mnie było) oraz rezonans magnetyczny na weryfikację PETa ( nie mógł TK bo jestem uczulona na kontrast). Jeśli sama nie będziesz koło tego chodzić nie licz na Garbary. Teraz weź się za siebie i odbudowuj to co zniszczyła chemia. Buziolki.
  • 12 lat temu
    sierotka witaj moze to i brak seksu jest powodem tych boli POZDROWIONKA
  • 12 lat temu
    szymczakanna dzieki za przepisy beda na drugi rok bo wlasnie wczioraj pomrozilam malinki a sushi jadlam z wedzonym lososiem bardzo mi smakowala ta wersja tylko nie wiejm czy u nas w tej malej miescinie dostane skladniki jesli nie to zaopatrze sie w Olsztynie tez sie ciesze ,ze juz jestem z wami POZDRAWIAM
  • Witajcie kochane Ania 57 sama nie wiem czy to dobrze że zakończyli leczenie na 4 chemi cały czas mnie to dręczy SZymczakanna stwierdzili to na podstawie badania USG a zmiany przed chemią pokazało TK i nie były to zmiany w miednicy mniejszej lecz była wznowa na lewym mięsniu biodrowym i pod wstępnicą ,pytałam się o TK ale powiedziano że nie ma takiej potrzeby nie wiem co robic może pójsc do rodzinnego żeby on dał skierowanie na tk i ztym badaniem jechac na wizytę za 6 tygodni którą mam w poradni onkologicznej sama nie wiem może mnie zostawili samej sobie co radzicie? pozdrawiam wszystkich
  • @raczek0756 Usg jamy tez regularne ,kolonoskopia i gastroskopia też wsie dobre to co to za bóle?Brak seksu?haha tak chwilowo /4lata brak/ups

• Użytkownik @raczek0756 napisał:
    Do sierotkiCzujność powinny wzbudzać tzw wczesne objawy , które jeśli występują , są bardzo podstępne i często dają dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego lub calej jamy brzusznej Te objawy to wzdęcia , niestrawność , zaparcia stolca , czkawka, odbijania , parcia na pęcherz , uczucie pełności w jamie brzusznej Przede wszystkim trzeba się badać regularnie u ginekologa , robić cytologię , lekarz może stwierdzić jakieś nieprawidłowości przy badaniu ręką przez pochwę Trzeba wtedy zrobić USG przez pochwę , lub TK miednicy mniejszej i jamy brzusznej , badanie markeru Ca 125 z krwi Jeśli te badania wykażą jakieś torbiele , guzy można zrobić laparoskopwe rozpoznanie co się dokladnie dzieje i wtedy lekarz i pacjentka podejmuje decyzję o operacji , podczas której pobiera się wycinki i daje się do badania histopatologicznego

Witaj ja chodzę do ginekologa regularnie mam i cytologię i USG ,ale mam od ok może 2 lat takie objawy ,jakby gdzieś głęboko w macicy rozpierajacy mdły ból ,tak jak by ktoś w kości dłubał,ten ból zauwazyłam pojawia się raz lub 2 w miesiacu w nocy ,ostro trzyma tak ok 3 godzin potem po tabletkach przeciw bólowych ustaje.Byłam z nim u dobrego ginekol polecił ponowne USG a jeśli by cos wykazało to pilnie rezonans miednicy małej i jeśli rezonans coś pokaże to wtedy badanie laparoskopowe. Wspomniał o endometriozie .Usg nic nie pokazało ,wiec na własną rekę zrobiłam markery jajników i też ok hm czy powinnam zrobic jednak rezonans miednicy małej? Nie miesiaczkuje już od 3 lat mam 54 ,a poniewaz mam skoliozę prawoboczną kregosłupa lędżwiowego i osteofity może to ? A może te bóle to okres przekwitania? nie poszłam z USG do niego ponieważ tak polecił ,że jak będzie dobre ,a jest to rezonans nie jest potrzebny.Hm co tym myślisz? ja sie martwię

• Jasiu11 nalewki zamieszczone na profilu o odżywianiu, myślę że nie są skomplikowane, malinowa robie zawsze z malin późnych ( teraz ) bo nie mają robaczków.
    bogda ja miałam Cisplatynę w chemii dootrzewnowej. To jest chemia z tej samej grupy co Karboplatyna
  • 12 lat temu
    bogda-ja miałam Cisplatynę.
  • Witam kochane - powiedzcie mi czy któraś z Was dostaje Cisplatynę?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat