Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam dziewczyny.Mama na wypisie ze szpitala ma napisane że usuneli macie, jajniki i jajowody nic więcej.widzę ze węzłów wogóle nie usuwali ani wyrostka ale dlaczego.wszędzie gdzie czytam .to mają usuwany wyrostek i węzły.Nic juz z tego nie rozumiem.Lekarz który mamę operowł jest na urlopie i nie mam kogo zapytac .Chyba że usuneli a
    nie zapisali..
    Pozdrawiam.
  • Do Przemo 667

Objawy kliniczne obecności płynu opłucnowego to duszność, szczególnie w pozycji leżącej, ból w klatce piersiowej. Opukując okolicę płuc stwierdza się stłumienie odgłosu opukowego i zniesienie drżenia głosowego. Osłuchowo występuje ściszenie szmeru pęcherzykowego, mama może pokasływać

Pomocne w stwierdzeniu obecności płynu jest badanie RTG klatki piersiowej. Wadą jego niestety jest to, że wykrywa dopiero stosunkowo dużą ilość płynu, około 200 ml. USG umożliwia stwierdzenie już małych ilości płynu, to jest już 100 ml a także płynu otorbionego. USG jest też pomocne przy wyborze miejsca nakłucia w celu pobrania płynu. Najmniejszą ilość płynu – 50 ml wykrywa badanie TK klatki piersiowej.

Wydaje mi się ,że każdy człowiek pociąga nosem , a zwłaszcza jak się ma katar , a może Mama jest alergiczką
    Nie ma co gdybać , tylko mama powinna zrobić sobie trochę badań , ile Twoja mama ma lat ??
    Jeśli mama przechodzi teraz jakieś leczenie onkologiczne , to niech wydębi od lekarza skierowania w ramach NFOZ
    np. RTG płuc lub niech sama zrobi , ale też trzeba mieć skierowanie od lekarza rodzinnego , bo nawet odpłatnie nie
    zrobią bez skierowania
    Widzę ,że obserwujesz Mamę , napewno się denerwujesz , napisz ile lat ma Mama a ile Ty
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    szymczakanna dzieki za przepisy a co do ksiazek niech pisza kochana bedziemy mialy co czytac .Mam kolezanke o niej tez beda pisac ksiazki -jest tylko kilka osob z ta odmiana intruza w EUROPIE BUZIAKI
  • 12 lat temu
    Kasiorek pijesz juz kawcie ze mna ?????
  • 12 lat temu
    Krystyna57 walcz o TK jestem w szoku ,ze nie dostalas skierowania tak czy siak to ci sie nalezy po trzeciej chemi nie mowiac po zakonczonym leczeniu .Ciesze sie ,ze tylko cztery chemie moga wystarczyc ,ale tu chodzi o ciebie bo bedziesz sie zadreczac -a to nie wskazane albo trzeba szukac dobrego onkologa oni nie moga na nas oszczedzac BUZIACZKI
  • 12 lat temu
    Witam moje kochane Syrenki z samego ranka zycze blogoslawionego dnia

Temat-seks ciag dalszy ja mysle ,ze kazda z nas potrzebuje czasu po tym co kazda z nas przeszla i nasi mezowie tez .Tez sie balam ,ale moj maz to widzial i cierpliwie czekal ,ale tak jak mowi Makro jest wiele innych rzeczy ,ktore potrafia uniesc w niebo Dac sobie troche czasu kazda z nas sie bala .Na pierwszej wizycie u p Onkolog sama zapytalam az moj maz sie zdziwil co z seksem a ona na to oczywiscie podczas chemi i kilka dni NIE a pozniej jak najbardziej nie ma zadnych przeciw wskazan .Mysle ,ze samym pytaniem o seks zapunktowalam u meza .Tak ,ze dziewczyny glowa do gory te ,ktore jeszcze sa przed przyjdzie czas zalozyc piekna bielizne i moze szampan jak to sierotka napisala SLE WSZYSTKIM BUZIAKI

Seks
  • hej raczek mam do Ciebie pytanie, czytalem ze mialas tez ten plyn w oplucnej, czy takie zaciaganie powietrza nosem to tez moze byc tego objawem? zauwazylem ze mama czesto zaciaga tak powietrze nosem jakby miala katar i pociaga nosem

• Użytkownik @makro000 napisał:
    raczku na sexie swiat się nie kończy jest wiele chwil w naszym zyciu gdzie mozna się unieśc i być w niebie:))Kazdy ma swoje inne niebo....

Pięknie to napisałaś makro000 , dzięki , dobrej nocki życzę
  • 12 lat temu
    Wesolo dzisiaj, i tak musimy Syrenki kochane trzymac!
    Jasiu znaczy sie mialas "branie".
    Sex u mnie jest, tylko libido mniejsze i ta suchosc. Ale na wszystko jest rada. Maz kocha mnie taka jaka jestem, i jemu temperament sie nie zmienil.
    Dobrej nocki dziewczynki, badzcie dzisiaj grzeczne:))))))))))))))), a moze grzeszne:))))))))))))))
  • 12 lat temu
    Nastepna cudna historia Aniu!!

A jakie to wazne, ze stosunek meza sie nie zmienia! Ja bylam cudownie rozczarowana, ze maz mial ciagle ochote na igraszki lozkowe, mimo drenow wychodzacych z mojego ciala, obolalych roznych miejsc. Bardzo pragnelam takiej bliskosci. I ja dostalam:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat