Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Kochane wczoraj bylam na komisji o przedluzenie zasilku pielegnacyjnego ..
    Trafilam do tej samej p doktor z sprzed dwoch lat .Jak uslyszala , ze wznowa mowi dupa dupa dupa (sory to sa jej slowa ) zapytala tylko gdzie sie usadowil i tyle a rozmowa przeszla na inny temat tzn kazala mi sie dobrze odzywiac ,odpoczywac i nie stresowac a najlepiej zeby chodzic do psychologa ,ktory pomoze wyrzucac stres ,ale mowi ,ze na dzien dzisiejszy nie moze mi nikogo polecic to jest straszne .Powiedziala ,ze to nie nasza wina ,ze chorujemy a to co mowia nam lekarze to jej sie noz w srodku otwiera .Mowila tez ,ze to co kiedys na temat raka pisali w ksiazkach to sie okazuje ,ze jest wszystko odwrotnie .Taka rozmowa bardzo duzo daje na koniec powiedziala ,ze da mi zasilek na dwa lata tylko mam nad soba pracowac i zyc dla swoich dzieci to jest moj cel a ja na to ,ze od poczatku postawilam sobie taki cel i tego sie trzymam .Wspomnialam jej o naszym forum powiedziala ,ze jestesmy zaje.........I mamy sie razem trzymac BOZE NIECH JA BOG BLOGOSLAWI
  • 12 lat temu
    Witam moje Syrenki jak zwykle z ranka wspieram modlitwa i zycze blogoslawionego dnia
    dzisiaj ide na czuwanie nocne do kosciolka zabieram wszystkie nasze troski i prosby do Matuchny

Yneczko niech cie Bog blogoslawi i prowadzi jestem z toba ,Bardzo dziekuje ,ze o mnie pamietalas BUZIAKI

szymczakanna wczoraj dostalam wiadereczko aroni chce z tego zrobic sok bez cukru puszcze przez sokownik zapasteryzuje i do lodowki i bede go codziennie spozywac Co ty na to ???Mysle ,ze sie utrzyma . Aniu ,ktora to juz chemia bo sie pogubilam przez te Warszawe BUZIAKI

Kasiorek przeslij mi jakas minke bo mi smutno jak nie piszesz BUZIAKI

Izunia gratulacje z kupna nowego domu POzdrawiam
  • dzieki raczku za odpowiedz mama ma 55 lat ja 20
  • Jeśli ranę uleczyć pragniesz,
    On lekarzem.
    Jeśli gorączka cię trawi,
    On źródłem.
    Jeśli ciąży nieprawość
    On sprawiedliwością.
    Jeśli pomocy szukasz,
    On ci jest mocą.
    Jeśli śmierci się lękasz,
    On życiem.
    Jeśli tęsknisz za Niebem,
    On drogą.
    Jeśli z kręgu ciemności uciekasz,
    On światłem.
    Jeśli szukasz pokarmu,
    On chlebem.
    Św. Ambroży
    Spokojnej nocy i słodkich snów SYRENKI
  • Witajcie kochane syrenki fajnie sie czyta wszystkie wpisy mozna sie nawet posmiac to znaczy że umiemy się cieszyc i życ jak inni ludzie i nie tylo skupiac sie na chorobie. ynka trzymaj sie dzielnie musi byc dobrze nie ma innej opcji BOZINKA CZÓWA.IZUNIA ciesz sie nowym zakupem życze samych przyjemnosci w uządzaniu waszego gniazdka .Pozdrawiam serdecznie wszystkich i zycze kolorowych snów.
  • Ale wspaniala uroczystośc.Aż Wam zazdroszczę.
  • Syrenki napiszcie ,bo któraś wspomniała o suchości pochwy.Ja jak miałam 50 lat zaczełam menopauze i zawsze miałam suchośc w pochwie.Teraz po operacjii i chemii mam cały czas wilgotność.Byłam u gin. i mówiłam onkologom ale oni mówią ,że to bywa różnie.Może to przez kikut jest nieszczelny,choć ginekolog powiedział ,że robota koronkowa i nie z tego powodu.Napiszcie jak z wami.
  • ynka63315 załatwione masz wstawiennictwo o naszej Mateczki, wszystko jutro będzie ok.
    Izunia - najlepsze humory pochodzą z sytuacji życiowych, do dnia dzisiejszego wspominamy z dziewczynami ze szpitala tę sytuację.
    Jasiu11 naleweczkę z malin można jeszcze zrobić i na wiosnę jak znalazł. Mnie dzisiaj wzięło na placki ziemniaczane z cukinią i młoda kapusta gotowana do tego ( hi tydzień po chemii) .
    Pozdrawiam wszystkie Syrenki
  • 12 lat temu
    Mama tez miała operacje poza CO.Ale przecież oni powinni byc przygotowani do takich operacji .Za jaki czas ynka miałas druga operacje.Nic juz nie rozumiemTK z kontrastem wskazało tylko guzy na jajnikach a pózniej sie okazało ze sa wszedzie.To po co robicTK jezeli to nic nie wnosi.Na innym forum czytałam ze kobieta miała robine TK bez kontrastu bo była uczulona na jod i wskazało wszystko gdzie sa guzy.Jeżeli nie umieją operować to nie powinni nawet sie za to zabierac.pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat