Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    przemo

juz wiem kto to byl :) jest to kolezanka z forum ''rak piersi'' miala ona zmiany ognizkowe z podejrzeniem ! miala 5 zmian i jak mi napisala byly one spore :/ okazalo sie ze to jakies torbiele (skutki uboczne chemi) moze i u Twojej Mamy tak bedzie
    pisalam do niej i to mi mi napisala :

''Ona , tak u mnie takie byly zmiany ogniskowe z podejrzeniem , ze to przerzuty.Te zmiany byly dosc duze , przeszlo centymetr, tak wykazalo w tomografi i tk , ale to bylo podejrzenie , bo nie mogli tego dokladnie sprawdzic , obraz byl nie taki , czy cos ,,,,,,,,,,no i by mnie dalej tym zalamywali , gdybym w Angli nie zrobila jeszcze raz tych badan , no i okazalo sie , ze to nie przerzuty , tylko jakies torbiele , tluszczaki itp.
    Widze , ze chodzi Ci o ogniskowa zmiane , tak byla taka , bo byly z cztery zmiany , czy piec , juz nie pamietam''

a to jest forum na ktorym pisze :) http://policzmysie.pl/forum/post/31/rak-piersi.html/?page=18#comment19093

wiec glowa do gory to jeszcze nie oznacza przerzutow - malo prawdopodobne ze w czasie chemi pojawia sie przerzut - badz dobrej mysli i wspieraj mame
  • 12 lat temu
    wiem ze ta osoba miala nawet biopsje i okazalo sie ze wszystko jest ok
  • 12 lat temu
    hmm... kurde nie moge sobie przypomniec kto to byl - ale napisze jeszcze na innym forum - moze to bylo tam
  • 12 lat temu
    wiesz co kiedys ktos tu o tym pisal ale juz nie pamietam kto :/ lekarz mowili o przerzutach a potem okazalo sie ze to tylko skutek uboczny chemi ale poczekaj moze ktos cos napisze niedlugo - glowa do gory - moze to naprawde nie byc przerzut - i polki tego nie potwierdza musisz byc dobrej mysli
  • Ona, a zmiana ogniskowa po chemi tez wystepowala? czy zagęszczenia? bo tu wyraznie jest zmiana ogniskowa :(
  • NIe narazie tylko jest to opisane co jest. Nic wiecej nie wiadomo.
  • 12 lat temu
    przemo

a moze to skutek uboczny chemi a nie przerzut ? czy lekarze sa juz pewni ? znam pare osob ktore mialy wlasnie takie cos po chemi i nie byl to rak
  • U mojej mamy miesiac po chemi kontrolne badania no i nie jest fajnie... Marker 300, w 9 segmencie płuca lewego zmiana ogniskowa 18na19mm o nierownych zarysach... :( stało się chyba najgorsze, przerzut do płuc.. DLaczego moja mama, Boże dopomóż :( Na ostatniej tomografi po 3 chemiach mama nie miała tam nic, tylko śladowa ilosc plynu w oplucnej.. Czy tomografia mogla nie pokazac tego wtedy bo zaslanial plyn?? gdzies wyczytalem ze pomimo plnu powinno pokazac co jest pod nim bo byla jego sladowa ilosc prawie nic
  • Jasia jak dobrze ,że masz takiego księdza w swojej parafii.Moja parafia choc duża to tylko jest 2 księży i do pomocy przychodzą nieraz rezydenci z innych parafii.Jak msza jest na 18 to poszłam o 17,20 to kościół zamkniety.Otwierają przed 18 i zaraz po mszy koniec gasza światła.Dlatego jeżdżę do św,Krzyża(parafia mojej córki),tam można cały dzień sie modlic.Codziennie jest też odmawiana Koronka do Miłosierdzia Bożego,wystawiony Przenajświętszy Sakrament i częste msze w Kaplicy.Można spokojnie chodzic w po calym kościele od 10 do 17 i modlić się do swoich Patronów.W tych godz.jest dużo turystów przeważnie Japończycy bo tam jest umieszczone Serce Szopena.Na dole odprawiają sie msze dla dzieci.Wczoraj to byłam po pobraniu krwi ,a potem przed odbiorem wyników.Tam się wyciszam.Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Mycha
    pewnie będziesz grzecznie spała i nic nie wiedziała:) Jak się obudzisz będziesz już matką córeczki (albo synka:)bo różnie bywa). i będziesz lżejsza o jakiegoś potworka na jajniku.
    A piątek najlepszy na początek.
    Trzymaj się dzielnie:):):)
    Myślę,że wszystkie dziewczyny czekają na wieści. To chyba pierwsze dziecko tego forum:)

A tak w ogóle to ja swojego operatora trzymałam za nogawkę spodni , ale to jak mnie "doszywał" po pierwszej cesarce i jak się wyspałam po narkozie.

Ynka, malowanie zakończone, nawet dwukrotne, choć pokój malutki. No i sufit malował mąż. Dziś umyłam okno po malowaniu, resztę zostawiam młodemu. Pracę muszę dzielić na małe kawałeczki, jestem jeszcze słabiutka.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat