Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam.
    Ja od paru lat mam tradycje pieczenia na wigilie kruchych ciasteczek z corka, nawet w zeszlym roku po operacji byly pieczone. Powiedzialam ze puki zyje tradycji musi sie stac zadosc. Elbe ja jeszcze robie sernik bez ciasta i szarlotke. Niestety nie umiem piec makowca, ale moja mama robi najlepszy na swiecie. W tym roku Wigilia u mnie, rodzice jada jutro na wczasy rehabilitacyjne do Kudowy Zdroju. Tesciowa juz narobila pierogow i uszek czekaja grzecznie w zamrazarce.
    U mnie na choinke jeszcze czas, moze za tydzien?
    Pozdrawiam.
  • Tradycja, tradycją ale komu w drogę temu choinka wcześniej, muszę szykować sie na spotkanie z Jasią i Makro a to daleka droga i sniegu dużo.
    Pozdrawiam
  • Czesc dziewczyny
    Jasiu super kawał ale się uśmiałam z mężem pozdrawiam.....
    Dziewczyny jakie wy wyrywne z tymi choinkami u nas była tradycja i choinkę ubierało się w wigilię razem z tata a mama krzątała się w kuchni z kąd dochodziły zapachy i w ten sposób wyczówało się ten świąteczny nastrój .Ja tez tego się trzymałam chociaż teraz stroimy choinkę dzień przed wigilią ......
    U nas tradycyjnie musi byc sernik , makowiec , pierniki i dużo innych słodkości .....
    Powoli wyczówa sie ten nastrój bardzo lubię te swięta , i wigilię jest w tym jakas magia która sie udziela wszystkim.....
    Lilith.p pozdrawiam co u was? ynka co u ciebie? jak się czujesz?
    Pozdrawiam wszystkich piszących i czytajacych napiszcie co u was nowego?
  • 12 lat temu
    A podaj przepis na pocałunek mężczyzny:))
    Jak i sie uda to sernik na tartym cieście, królewicz i grysik obowiązkowo no i może tego całusa z facetem jak przepis dasz:)))
  • 12 lat temu
    OJ Elbe zrób i dla mnie:))))) mój piekarnik do kitu:(
  • 12 lat temu
    Acha, robię dziś 3bit dla syna, który będzie ze szkołą sprzedawał go jutro na Jarmarku Bożonarodzeniowym na kieleckim Rynku. Ciasto drogie, więc szykować kasę! Dochód nie wiem na jaki, ale pewnie szczytny cel. Cyjanku nie dodałam:)) Smacznego !
  • 12 lat temu
    Byłam dziś z mamą w CO. Wzięłam ankietę (cały plik) zadowolenia pacjenta ::))) No to teraz sobie użyję!! Tylko miejsca na wypowiedzi otwarte mało.... mamy odpowiadać na takie pytania, jakie oni chcą ;)

Ale Wy szybko z tymi choinkami!! U nas się ubiera w wigilię! No, ostatnimi czasy dzień, dwa przed, bo jestem coraz mnie sprytna i ruchy wolniejsze z wiekiem :)

A ciasta? Jeszcze nie wiem. Na pewno 3bit, bo chłopaki nie odpuszczą, od 4 lat jest na każdą okazję. Może "Pocałunek mężczyzny ", bo szybki, sernik ze śmietany albo sernik z mlekiem albo nie wiem co.... musi być duże, bo moja rodzina jest ciastowa - mam na myśli rodziców i rodzeństwo prócz domowników.

A Wy, dziewczyny, co pieczecie?
  • Witam.
    Kasiorku cieszę się, że czujesz sie dobrze.Miałam dzisiaj dzwonić do Ciebie ale jak jest ok to tak 3maj!!!!!!!
    Jasiu ja choinke będę ubierać w niedzielę , gwiazda betlejemska też już jest.
    Teraz zostały wypieki piernika babci Marysi, coś Bartkowi do szkoły takiego pod kątem dzieci, na 21.12. dodatkowo muszę uszykować pierogi z kapustą i grzybami na wigilijny stół oraz zadbać o to żeby stół wyglądał pięknie .
    A czas leci.....
    Pozdrawiam cieplutko przy kawie z kordamonem......
  • 12 lat temu
    cześć:))) Jasia uśmiałam się z tego kawału:)))
    Dziś już dobrze i oby tak już było:))
    Dzięki dziewczyny za troskę:))
    Makro:) śpiewaj kochana śpiewaj ja bardzo lubię słuchać kolęd:))
    Mikra:)))) kiedy znajdziesz czas Ty niedobra:))))
    Elbe jakie ciasta polecasz na święta?
    Mariaagdalena ja też zawsze na 3dobę miałam najgorzej:))))
    Pozdrawiam wszystkie i przyjemnych Świątecznych Porządków:))))
    Ania:)) Co u Ciebie?)**
  • 12 lat temu
    Witajcie Syrenki w ten
    przedswiateczny nastroj u mnie wielkie sprzatanie ,ale juz wczoraj ubralam choinke gwiazda betlejemska kupiona dzisiaj dokoncze sprzatanie i juz beda swieta.

kasiorek juz lepiej ???? :)

makro ja tez ci dziekuje za wspanialy dzien teraz kolejne spotkanie 23 razem z Ania :)

Mikra wczoraj moja corcia zapytala czy o godz 12 pomyslalam o jakims marzeniu bo mowi ,ze 12.12 o godz 12 spelniaja sie marzenia a to data twoich urodzin pamietaj .:)

SIEDZI BACA NA KAMIENIU I SIE KIWA PODCHODZI DO NIEGO TURYSTA I PYTA
    BACA CO SIE TAK KIWACIE BACA JA SIE NIE KIWAM TYLKO WAHAM
    WCZORAJ BYLEM NA WESELU ZONA MI ZGWALCILI A MNIE SPUSCILI W P.......
    TO NAD CZYM SIE WAHASZ ??? BO DZISIAJ ZAPROSILI NAS NA POPRAWINY
    ZONA CHCE ISC A JA SIE WACHAM .

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat