Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Najważniejsze,że pomógł.Ja stosowałam jęczmień i też byłam zadowolona.Pozdrawiam cieplutko.
  • Kasiorek a moje przepisy nie doszły?
    joanna51 faktycznie drogi, ale ja stosowałam go teraz w 4 cyklu chemii, kupiłam po pierwszej chemii w lipcu i byłam w szoku bo następne zniosłam dobrze, wyniki też były ok, chemie dwie ostatnie miałam przesuniete o 2 dni tylko ze wzgledu na neutrofile bo były na granicy podania i robione w innym laboratorium, lekarz nie chciał zebym jechała 300 km na darmo.Teraz już jestem po ostatniej chemii parę tygodni, pojawił mi sie meszek na głowie, rosną rzęsy ( mam uczucie,ze wpadło mi coś do oka) i brwi. Ponieważ wykosztowałam się przy Biobranie pomyślałam o tym zielonym jęczmieniu. Tamten też był preparatem roślinnym - z ryżu.
    Pozdrawiam wszystkie Syrenki i życzę miłego dnia.
  • witam: trochę humoru na ponury dzień;
    Młody Jasiu zobaczył w gazecie, że w mieście otwarto agencję towarzyską.
    Po chwili pyta tatę:
    - Tato, a co dokładnie robi się w takiej agencji?
    Zakłopotany ojciec odpowiada:
    - No, ogólnie rzecz biorąc można stwierdzić, że robi się tam człowiekowi dobrze.
    Następnego dnia Jasiu dostał od ojca pieniądze na kino, ale zamiast na film, udał się do agencji towarzyskiej.
    Dzwoni do drzwi i otwiera mu nieco zdziwiona panienka.
    - Co tu chłopczyku chciałeś?
    - No chciałem, żeby mi zrobić dobrze. Oczywiście mam pieniądze!
    Panienka zaprosiła Jasia do środka, zaprowadziła go do kuchni, ukroiła trzy wielkie pajdy chlebka, posmarowała je masłem i czekoladą i podała Jasiowi.
    Po godzinie Jasiu wraca do domu i krzyczy:
    - Mamo, tato! Byłem w agencji towarzyskiej!
    Ojciec o mało nie spadł z krzesła, mamie oczy na wierzch wyszły.
    - I co? - pytają Jasia po krótkiej chwili.
    - Dwie zmogłem, ale trzecią już tylko wylizałem.
  • 12 lat temu
    wita:))
    Elbe dzięki za przepisy:))) Coś ci podesłać? Jak tak to później wyślę:))
  • 12 lat temu
    Cześć witam z zaśnieżonego pomorza. Krysiu65 przypomniały mi się moje zeszłoroczne święta, byłam słaba po operacji i czekałam na wyniki ale już miałam wyznaczony termin chemii. Dużo stresu , bałam się jak zniosę to wszystko. Trzymałam się jakoś ale jak w wigilię składaliśmy sobie życzenia coś we mnie pękło i zaczęłam płakać . święta przygotowywały moje córki nastolatki i wyszło im pięknie, ciast było więcej niż zwykle bo kuzynki nam przysłały. Jestem 8 miesięcy po chemii i czuję się dobrze ale pamiętam jak było ciężko przed każdą chemią lęk o wyniki, ja miałam problemy z anemią. Krysiu teraz jest ciężko ale czas szybko leci a święta to taki magiczny czas że będzie dobrze. lilith.p mam nadzieję że Oliwka z tego wyjdzie łączę się w modlitwie.
  • 12 lat temu
    Izka, to prawdopodobnie neuropatia (zapalenie nerwów obwodowych), częsty skutek uboczny chemii. Trzeba to koniecznie zgłosić onkologowi!
  • 12 lat temu
    Elbe dziękuję za fajne przepisy ,pewnie coś z nich upiekę :) tylko nie wiem czy zdążę na święta.Szymczakanno zajrzałam i poczytałam o tym Biobrainie.Wyglada na bardzo wartościowy preparat ale cenę ma zaporową straszliwie....
  • 12 lat temu
    Cześć dziewczyny, ale wam zazdroszczę tej przedświątecznej krzątaniny. wczoraj miałam termin drugiej chemii
    ale okazało się że krew mam za słabą i odesłali mnie na tydzień do domu. A tak się cieszyłam, że do świąt
    już będzie po wszystkim, a teraz mam doła bo jak wypuszczą mnie 23go, to święta przeleżę w łóżku.
    Stawy mnie bolą i nie mam sił w nogach bo krew się jeszcze nie zregenerowała- biorę Cyklonaminę i vit B6
    no i czekam do czwartku.
  • 12 lat temu
    Byłam na jarmarku, kupiłam worek pierników, ciastek i oponek za ...5 zł! I po cóż piec??

Przepisy wysłałam do joanny, kasiorka, kaliny i aniszymczak. Nie piszę tu, żeby nie zaśmiecać forum , na zdrowym odżywianiu też nie , bo to niezdrowe odżywianie:)) Kto jeszcze chce, niech weźmie od w/w.

Acha chciałam jeszcze powiedzieć, że etymologia nazwy ciasta"Pocałunek mężczyzny" jest taka, że za to ciasto kobieta dostaje buzi od mężczyzny:)) Nie jest to ciasto z ustami jak "Usta Adama" , to zupełnie inny placek.

Aniuszymczak, widziałam Twój przepis na zdrowym odżywianiu, ten piernik nie ma korzennych dodatków? To ja go chyba zrobię. Zapachu korzeni nie lubię.

Jasia, jakie " macie ciasta"?. Ja nic jeszcze nie mam! Liczę na przesyłkę od dziewczyn:))
    Przepisów na sałatki mam milion, ostatnio robię kolorystycznie, np. sałatka żółta ( wszystko, co zółte), zielona, czerwona itd.

No i ponieważ rozdaję te swoje przepisy, to skutek jest taki, że jak idę w gości to jem "swoje ciasta" i "swoje sałatki" Dlatego ciągle poszukuję nowych.
    Więc w wolnym czasie wchodzę na stronę Kuchnia.o2 - ciasta i desery (albo sałatki itd.) i tam całe mnóstwo sprawdzonych przepisów, coś mi wpada w oko, czytam komentarze i ..... robię. Jak przypadnie do gustu, to zapisuję w swoim notesie.
    A tam są np. Łzy Wałęsy, piłka nożna, szarlatan, zakonnica, hakuna matata itd, itp

Makro, a może zamiast ścinać choinkę, zrobić wigilię w ogródku?:)))
  • 12 lat temu
    czesc ! dawno nie pisalam, moja mama skonczyla cykl chemii i jest 1,5 tygodnia po operacji. na szczescxie chemia zadzialala i dalo sie wyciac macice z przydatkami i reszte w otrzewnej. mam jednak pytanie: mama ma silne dretwienie rak i nog, traci w nich czucie...co to jest i co robic? prosze napiszcie...

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat