Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Elbe ja po każdym cyklu chemii zostawiam u sadysty kupę kasy. Zęby mi sie łamią na miękkich potrawach.
Jak znajdę jutro chwilkę to zajrzę. Wigilia w szkole synka, potem pakowanie.....
Kolorowych snów,,,,,,,,
-
„ Jest w moim Kraju zwyczaj, że w dzień wigilijny,
Przy wejściu pierwszej gwiazdy wieczornej na niebie,
Ludzie gniazda wspólnego łamią chleb biblijny,
Najtkliwsze przekazując uczucia w tym chlebie.”
Cyprian Kamil Norwid
Moje świąteczne życzenie dla wszystkich uczestniczek tego forum jest takie:
Abyśmy za rok mogły sobie złożyć życzenia w tym samym składzie.
-
lusia, dziękuję za odzew :)
Pisała tu też kiedyś "lusi" :)
Czy ktoś się jeszcze odważy? :)) Zwłaszcza, że jutro ma być koniec świata :)) Ostatnia szansa!
-
Kasiorek , a przepisy przesłałaś????
Ja u dentysty byłam wczoraj, plomba miesięczna wypadła. A dziś wysłałam syna do dentysty pierwszy raz w życiu w ramach NFZ rano i ..... plomby już nie ma !!! Co to za plomby nie światłoutwardzalne??? Takie do samowyschnięcia ( czyli z ustami otwartymi ) to były w podstawówce!!!! Jak Ja chodziłam do podstawówki :)) Czas się zatrzymał w tym NFZ czy co??? To może jeszcze wiertarka na pedał i spalona warga ( ma się te wspomnienia:))
-
Elbe normalnie zgadłaś, biorę się za placek i będę piekła:))
Jutro na marker zasuwam i i też jak Ani za mało czasu, cały czas w biegu:))
No i ząbek boleć zaczyna ale chyba wytrzymam i po świętach pójdę do sadysty:))))
Jestem, czytam ale brak i czasu:)))
-
-
Super pomysł Elbe.
Cudny wpis lusia :-)
I ja i ja dołączam..do jestem,czytam, mam się dobrze....chociaż menopauza mnie po prostu już....ahhh
jestem NADwrażliwa i tyle....macie jakieś sposoby jak poradzić sobie ze samą sobą?
-
Witam
Czytam Was od czerwca od diagnozy mamy - rak jajnika. Wasze wpisy bardzo pomogły nam przygotować się do chemii oraz przejść przez nią w miarę łagodnie. Został ostatni 6 cykl 27-12-2012, mam nadzieję, że będzie ok i pójdzie w terminie. Dziękuję, że jesteście i dzielicie się swoimi doświadczeniami. Myślę, że jest wiele osób takich jak ja, które tylko Was czytają. Codziennie tu zaglądam i mimo, że się nie odzywam, to bardzo zżyłam się dziewczyny z Wami. Życzę Wam i mamie wytrwałości w walce, 100 lat w zdrowiu i spokojnych świąt w gronie najbliższych.
Elbe: jestem, czytam, pozdrawiam ;)
-
Witam
Elbe, faktyczne doba ma ostatnio dla mnie za mało godzin, wczoraj poszłam spać przed 1.00 , a jestem raczej śpiochem wieczornym a rannym ptaszkiem. Zaraz lecę bo młody ma próbę na Jasełka, a jutro występ w szkole.
Jasiu czekam na wiadomość od Beatki o której i gdzie wtedy ustalimy. Myśle że do jutra będziemy wszystko wiedzieć. Na meila puszczę Ci mój nr tel. bo nie wiem czy będę miała tam neta, jak jest czasami problem z tel. kom.
Pozdrawiam, moze wieczorkiem będę miała troche czasu to zajrzę.
-
Mikra, Kasiorek, AniaSz ... co tak zamilkłyście?? Nie mówcie, że już placki pieczecie??
Makro, u Ciebie wszystko ok? Słyszałam w radiu o wypadku Polaków wracających z Holandii na święta. Zaraz pomyślałam o Tobie ( a kysz a kysz...)