Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Słusznie pisze Limarii - zaczniesz się martwić, jak już będzie powód. Takie dolegliwości wcale nie muszą być spowodowane rakiem. Ma je wiele kobiet, przyczyna może być zupełnie banalna i łatwa do wyleczenia. Nie martw się na zapas i głowa do góry!
  • 12 lat temu
    evve - oj coś wiem o tych terminach, też jestem spoza granic PL.
    Z którego zakątka globu klikasz?
    Ktoś gdzieś kiedyś napisał na jakimś blogu rakowym, ....Zacznę się martwić jak będę miała powód...
    Wiem,że to trudne, ale postaraj się myśleć pozytywnie, dopóki nie masz diagnozy jesteś zdrowa.
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Witaj Limarri,
    problem wlasnie w tym, ze tej wizyty nie moge przyspieszyc, nie mieszkam w Polsce, a pierwszy termin to 11 stycznia, ostatnie usg i cytologie mialam w kwietniu ubieglego roku, dlatego wlasnie umieram ze strachu i nie moge doczekac sie dnia wizyty
  • 12 lat temu
    Witaj evve,
    niestety często nie ma się objawów raka jajnika w poczatkowym stadium....a jak już się ma ( powiększony brzuch, problemy z wypróżnianiem czy inne temu podobne) to jest to już sprawa trochę bardziej zaawansowana. Najgorsze jest to,że rak ( na początku) nie boli. Nie daje objawów typowo bólowych.
    Ja akurat najpierw miałam raka szyjki w 1st, ale bez objawów...więc nie umiem Ci pomóc. Przy raku szyjki może być ból krzyża, jakieś krwawienia.
    Nie możesz tej wizyty u gina troszkę przyspieszyć? kiedy miałaś ost. usg, cytologię ? Bo może nie potrzebnie martwisz się.
    Warto zbadać morfologię, marker ca-125.
    pozdrawiam
  • 12 lat temu
    dziewczyny, jestem tu pierwszy raz. Jakie sa objawy raka jajnika? Za 3 tygodnie mam wizyte u ginekologa. Od 2 tyg boli mnie w okolicach jajnikow, jakis dziwny, tepy bol. A w ogole zaczelo sie od kregoslupa, okolica krzyza. niepokoja mnie rowniez nudnosci, ktore pojawiaja sie nagle i tak samo nagle znikaja. Mam jakies dziwne przeczucia. Napiszcie mi prosze jakie objawy wam towarzyszyly, co szczegolnie was zaniepokoilo. Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    Cześć dziewczyny
    złopię zieloną herbatę i nie wiem za co się zabrać, bo NIC mi się nie chce...poza czytaniem netu oczywiście :-(
    Dziękuję za Wasze odp. Jeszcze się zastanowię nad tą szczoteczką.
    Oj Jasiu to teraz odpoczniesz a potem wpadniesz w wir egzaminów ;-)
    Joanno - CUDna wiadomość! Masz rację że uskrzydla!!!! Oby więcej takich wieści tutaj.

pozdrawiam i piszcie ładnie jak spędzacie święta?
    my całkiem sami....ale to nasz wybór nie jechać do PL..
  • 12 lat temu
    Dostałam wczoraj wyniki hist pat wyciętego fragmentu piersi i moge odetchnąć,zmiana łagodna,komórek nowotworowych nie stwierdza się.Boże,dzieki Ci .Niby taka sucha formułka a człowiek dostaje skrzydeł!Pozdrawiam Was serdecznie
  • 12 lat temu
    Witam wszystkie Syrenki zycze milego dnia :)

aniuszymczak zawaliste sa te humory na ktora godz sie umawiamy ??? :) Mam ksiazeczke dostalam od jednego chorego pana do przeczytania .Wspanialy czlowiek sam jest na zakrecie juz nie wiedza jaka maja mu podac chemie bo nic nie dziala a jeszcze chce pomagac ludziom i dzielic sie tym co ma .Obiecalam ze ich odwiedze po swietach i sobie porozmawiamy .

kasiorek co ty tam napisalas ,ze wszystko poszlo sobie .Jak piesek ? A jak twoje samopoczucie .Bierzesz cos na ten swoj wrazliwy zoladek ??? A jak u ciebie z piciem ....................... wody oczywiscie ?:)

Limarri a wiec tak na poczatek Nie wolno molestowac Mikolaja a szczoteczke sobie zamow nie dajmy sie zwariowac Mam odpoczynek od szkoly do 5 stycznia i wtedy sie zacznie egzamin za egzaminem i tak caly miesiac .Za prace kontrolne sa piatki i czworki niestety ..U mnie ok czuje sie super :)

• 12 lat temu
    Jasiu:)) bardzo chętnie, ale może innym razem:)))
    Makro dziekuję pieknie za kartkę:)))
    Ania, Elbe przepisy poszły. Chcecie też tego grysika i królewicza? Dać znąć
    Do pracy na stałe jeszcze nie wróciłam:)

moje tk po nowy roku, żeby nic tam nie było. Marker robię w piątek i jak i znów wzrośnie padnę na zawał.

Buziaki na razie, uciekam
  • 12 lat temu
    Hej, pisałam, pisałam i wszystko szlag trafił:(((

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat