Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • Droga facingnorth ja nie chciałam Ciebie przestraszyć swoja historią, tylko dać znać że musisz zabrać się sama za swoje zdrowie a nie czekać , mam nadzieję że u Ciebie nie będą to tak poważne diagnozy jak w moim przypadku.
    Pozdrawiam
  • Bardzo dziękuję za radę, Pani wpisy na formu starałam się właśnie przeczytać i jestem silniejsza Pani siłą ale też wystraszona przed drogą, jaka mnie czeka. Cóż robić jednak, zdaje się, że i tak muszę na niej postawić pierwszy krok a potem już kolejny i kolejny :-) zdaje się, że także "straciłam" już trzy miesiące na diagnozę, której zresztą ciągle nie ma tak na 100%
  • Witam wieczorkiem, wpadłam na chwilkę gdyż szykuję sie na ostatki.
    facingnorth to co opisujesz przypomniało mi moje diagnozowanie, ginekolog do urologa, urolog że to raczej ginekologiczne i po tych przepychankach wylądowałam na chirurgii, możesz sobie poczytać na moim profilu. Nie wiem gdzie mieszkasz ale szybko szukaj onkologa ginekologa, najlepiej z jakiegoś centrum onkologicznego, dla którego takie przypadki są "chlebem codziennym".
    Jasiu odstawiłaś "rudą"?
    Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i zyczę miłego wieczoru...
  • serdecznie wszystkich witam i pozdrawiam! wpisuję się po raz pierwszy, ale już od listopada zaglądam na to forum, obejmuję serdecznymi myślami wszystkich zmagających się z chorobą i ich bliskich i niepokoję się każdym dłuższym milczeniem walczących z chorbą. w listopadzie na badaniu usg na które zgłosiłam się za radą ginekologa stwierdzono u mnie nieregularną zmianę w pęcherzu moczowym z silnymi przepływami, zwężenie moczowodu i wodonercze. Jeden z lekarzy (urolog) jednak uznał, że to jajnik "nacieka" na moczowód. Ginekolog tego nie potwierdził. Dodam, że jestem jeszcze przed "czterdziestką". zaskoczenie diagnozą pominę, gdyż wszyscy je odczuwają i wyrażają. obecnie ciągle jestem diagnozowana jedynie obrazowo (TK, urografia, scyntygrafia, USG) a wyniki tych badań są wzajemnie sprzeczne (np. w TK i RTG stwierdzono, iż w pęcherzu nie ma żadnych zmian a w kolenym USG stwierdzono, iż to jednak jajnik). Bardzo proszę o informację, co powinnam zrobić - do jakiego lekarza sie udać, kto decyduje o konsultacji onkologicznej, gdyż na razie jestem jedynie pod opieką urologa i ginekologa? Bardzo proszę o wszelkie rady w tym namiary na lekarzy których mogliby Państwo polecić.
  • 12 lat temu
    A ja mam pytanie czy któraś z was pije Vilcacora ?
  • 12 lat temu
    mam pytanie...jecie pestki moreli? bo raz czytam że można a raz że nie..już sama zgłupiałam
  • 12 lat temu
    hejka.... o włosach to nawet mi sie nie che gadać dopiero co odrosły mi i mam takie jak zawsze póldługie kręcone jasne loki.... przyjdzie mi znowu je stracić :-( ....co za świat.....
  • 12 lat temu
    Jasia, no i zapeszyłaś:))) Nikt nie pisze od 7 godzin.

A propos fryzur.... ja to mam fryzurę "CYTO " - cy to głowa cy to d.....

Już po baseniku, ledwo żyję, a tu porządki czekają:(
    Ale pogoda piękna!!! Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Witam z ranka i pozdrawiam o jak fajnie sie rozkrecilo :)

Szykuje sie do szkoly z inna fryzurka zobaczymy jaka bedzie reakcja ??????

nany, gohaki.iksinska ,maria 811 jestescie fajne dziewuchy pozdrawiam :)
  • 12 lat temu
    Do marii811 - między nowotworem a rakiem jest różnica. Nowotwory mogą być łagodne np. tłuszczaki, kaszaki ,torbiele itp. oraz złośliwe - raki.
    Moim zdaniem niepotrzebnie zastanawiasz się, czy wszystko wyciąć, czy też coś zostawić. Zdaj się na lekarzy. Oni mają wiedzę i doświadczenie (miejmy nadzieję). Trzymaj się!

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat