Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Limarri- O!! To ciekawe :) nie miałam pojęcia :)
O HTZ pytałam ja.. bo też się boję.. Kurcze, mi nikt nie powiedział (ani napisał) czy mój gad jest estrogenowo czy nie :/..
Chyba poproszę jeszcze raz o obejrzenie szkiełek.. tylko kto mi to zrobi??
Strasznie się meczę bez tych hormonów.. A mogę spytać gdzie się leczysz? Kto oglądał Twoje szkiełka?
Widzę, że rybki w modzie;) ja na jutro zaplanowałam pstrąga z piekarnika!! mniam..
-
Cześć Syrenki :-)
A propos naszej nazwy iksinska - to ja wylukałam to w necie, że tak jak kobiey bez piersi to Amazonki - tak bez macicy to Syrenki.
Ktoś się pytał na poprz.str. chyba mariamagdalena? o używanie hormonow.
Ja używam plastry z estradiolem, od miesiąca, onkolog mi zalecała HTZ zaraz po chemii, ale bałam się. No ale skoro miałam niehormonozależnego gada ( na wyniku hist-pat jest oznaczone jako ER(-)ujemne, czyli estrogenowo ujemny...to zdecydowałam się...warto...w końcu przytyłam ( 1 kg w 1 mc i mam już 55kg/170:)
pozdrawiam ciepło, smażę filety z łososia, do tego ryż z kurkumą i brokuły...Brzmi zdrowo ;-)
Elbe - podoba mi się Twój styl :-)
-
Elbe-tak, wchodzę tam dosyć często.. Ma wyjść książka a 13 .05 ma wejść film do kin. wybieram się na niego, choć wiem,że chusteczka do nosa mi się przyda..
Aniu, dzięki na odpowiedź.. brzmi interesująco.. zobaczę jeszcze jak się wszystko poukłada..
-
Wchodzicie czasem na blog Chustki? Ma wyjść książka z jej zapisków.
-
Witam "młode", "starsze' i "świeże"
Nareszcie śnieg przestał padać, wczoraj była klęska żywiołowa. tzn, mnie się podobało z okna, bo nigdzie nie muszę wychodzić:))) Widok był piękny.
Czytam książkę "Nareszcie po czterdziestce". Prawda, że intrygujący tytuł??? :))) Dziewczyny, które nie mają jeszcze 4 z przodu, niech żałują:)))))
-
Aniu, chyba je widzialam w kazdym Hipermarkecie a w Drogerie Markt (DM) to na 100% bo trzymalam w rekach....
Pozdrawiam serdecznie i zmykam walichy pakowac...maz wrocil z pracy zestresowany a jeszcze go wredna baba po miescie goni....hahaha a co nich dba o linie...trening przed nartami mu sie przyda prawda?
Trzymajcie sie cieplutko, pa.:)
-
Witam dziewczyny.
iksińska - dlaczego Syrenki wyjaśni na pewno Jasia. jeśli chodzi o Kołobrzeg to ok połowy kwietnia muszę potwierdzić ile będzie osób z noclegiem i wyżywieniem. Na dzień dzisiejszych jest 5 osób do zakwaterowania i dwie miejscowe czyli ja i Gojka- razem 7. Joanna ma sprawdzić czy będzie miała wolne i wtedy da znać.
Jasiu impreza jutro , dzisiaj długo spacer plażą .
Ewcia 35 - jaki to sklep ma te kosmetyki? ja dostałam ten przez przypadek a że jestem grubo po 40 śmiało mogę używać. Uważaj na siebie w górkach i używaj ile się da.
Kasiorku głowa boli mnie też a wczoraj nie miałam babskiego wieczorku, to chyba na zmianę ciśnienia.
Pozdrawiam wszystkie dziewczyny i życzę miłego popołudnia.
-
Witaj Hellenko 80! ja też na operację weszłam zdrowa, ze zmianą łagodną, a wyszłam z raczyskiem Ib G1, po operacji radykalnej..Mam 34 lata i żałuję tylko jednego- nie mam dzieci:( chciałam najpierw pozamykać wszystkie sprawy naukowo-kredytowe a tu klops!! Ani egzaminu ani dzidziusia:( Jak tylko będziesz miała ochotę pogadać-służę.. właśnie wczoraj skończyłam chemię, martwię się tylko wznową, bo u mnie Ca125 cały czas było i jest w normie i nie ma jak za bardzo mnie monitorować.. Pozostaje TK :(..
Gohhak- super!! Dasz radę!! a na doła czasem pogaduchy najlepsze!! trzymamy wszystkie kciuki!!
Uff.. ale się rozpisałam :) jak nie piszę to nie piszę, a jak zacznę.. ;)
Pozdrawiam wszystkie Kobietki miłego dnia!! :) U mnie nawet słonko wyszło :)
a właśnie, dlaczego Syrenki?? tak wyszło czy ma ta nazwa jakieś głębsze dno??
-
Witam!Jak obiecałam odzywam się :) Napisała wielki elaborat i mi skasowało!! :( ..
Jestem dziś już po ostatniej chemii:) ale już od wczoraj mam wymioty, mdłości i jakiegoś kręcioła w głowie.. To chyba tak na do widzenia, żeby nie było za miło:) do tego straszliwe spuchłam,aż mój rodziciel wymiękł;(.. ale przetrwam wszytko, bo to już ostatnia była!!! :)
A teraz po kolei :
Jasia - mnie poziomu wit D 12 nikt nie sprawdzał, ale dostałam od razu od mojego prof. ginekologa Vicalvit 500 D 3, ale szczerze mówiąc nie biorę go zbyt często bo mi po nim strasznie mdli i żołądek boli.. :( jedynie jem dużo pokarmów zawierających wapń i staram się ruszać..
Kasiorek- wychapane węzły chłonne to najbardziej prawdopodobna przyczyna tych obrzęków, pytałam wczoraj mojego chemioterapeuty - mówił,że drenaż limfatyczny to fajna sprawa i to jak najszybciej.. a usg żył warto zrobić, bo może masz jeszcze małą niewydolność żylną (ja jej nie mam) a wtedy diosmina powinna pomóc..
Ania 19/80- bardzo się cieszę, ze Ca ok:) a i super,że trafiłaś na fajną lekarkę i pomogła Ci szybko dostać się do szpitala!! Trzymam kciuki !! :)
Masz rację Aniu, te ceny są zaporowe!! a powiesz coś więcej o tym Kołobrzegu? do kiedy trzeba się zdecydować?
Ewcia 35-tez myślałam o tych kosmetykach po 40.. i chyba jak wykończę to co mam to chyba na nie się skuszę.. Wiem,że to trochę głupie i infantylne w obliczu tego wszystkiego, ale nie chce się szybko zestarzeć!! a tu poziom estrogenów i kwasu hialuronowego drastycznie spadł, kolagen wiotczeje... Już mi się cera zmieniła i łuszczę się jakbym w życiu balsamu nie widziała:/ i to 8 kg więcej na liczniku :( masakra!! Cóż, menopauza ..
Bajka 54- dużo żelaza jest tez w amarantusie (inaczej szarłacie)- to takie seudozboże- poszukaj sobie w necie, a i w łososiu i zielonej pietruszce...Ja daję ja do wszystkiego gdzie się da :)
Krysia 65- nie chce mi się nawet tego wszystkiego komentować, bo się nakręcam!! Scyzoryk sam sie w kieszeni otwiera!! Wytrwałości!! i walcz o swoje!!
Już się nie mogę doczekać, kiedy i mnie zacznie kiełkować meszek na łepetynce (nie mówiąc o brwiach i rzęsach).. Zaczęłam Waxa wklepywać w moje puste poletko.. :) choć to przecież odzywka do włosów :/
-
witam:) wczoraj tłusty czwartek zamienił się w babski czwartek no i dźiś troszku głowa boli:(( Pozdrawiam wszystkie, I Ciebie Jasiulku:))