Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • IZZ, ja też bez dzieci, ale z rodzicami i chyba najgorsze jest to, jak ich w to wszytsko wprowadzić... Ech...
    Trzymam kciuki za Twój jutrzejszy dzień i kolejne!
  • No tak, sama żałuję, że wykorzystałam swój login "od zawsze", ale co innego wpisywać go raz na jakiś czas, a co innego, co rusz. Może będę jako jakiś skrócik "Fn"? :-) zarzucam też samowolnie tę oficjaną formę "Panie, Panowie". Można?

Do Gofki - ja też właśnie w piątek zostałam odesłana od ginekologa do urologa ze "zmianą w pęcherzu" a do ginekologa trafiłam od urologa (u którego byłam w środę), ze zmianą w jajniku. Jakoś te diagnozy przełykałam, ale w ten piątek coś we mnie już pękło i się załamało. Też jestem ze Śląska. Napisz coś wiecej, do kogo się wybierasz, u kogo byłaś. Tu naprawdę raźniej z wami wszystkimi.
  • 12 lat temu
    moj szok trwa rowniez ROK,rowny rok.Wstretne raczysko wyrwalo mnie z normalnego swiata i juz tyle zabralo.....
    Nie ma rodziny,nie ma dzieci, i sama klne pod nosem ze 34 lata to nie jest wiek do umierania!ale to sa juz moje targiz Panem Bogiem,bo nie wiem jak sie to skonczy.A jutro jade na onkologie i 2 chemia II rzutu-jescze tam nie dojechalam a juz mi niedobrze.....
  • 12 lat temu
    Pisałyście ,że mozna się dopisać na Facebuku,tylko jak to zrobić?Wyswietla mi się ,że grupa zamknięta,no chyba ,ze coś robię zle :( Gofko,dla kazdej z nas informacja o tym,ze jest chora,była jak kubeł zimnej wody.Sama miałam taką nadzieję,że jest to tylko mój zły sen,że jak się położę i rano obudzę ,to będzie inny świat i wróci to co do tej pory było normalnością.O naiwna (to sama o sobie ),nic nie było już takie same,sama też stałam się przez chorobę inna (nie piszę świadomie ,że gorsza,w moim przekonaniu dojrzalsza,lepsza,bardziej doceniająca życie i to co ma wokół).Teraz wspieram moją bratową.Ma raka płuc,stadium nieoperacyjne,teraz ma drugi cykl chemii.Paliła papierosy całe zycie.Bardzo mi jej szkoda,tak po ludzku...Moze Bóg pozwoli jej jeszcze trochę pożyć....modlę się o to.............
  • 12 lat temu
    gofka77, mój szok trwa już prawie rok. Każdego dnia się budzę i muszę sobie przypomnieć: "Acha, nie muszę wstawać, nie pracuję, jestem chora......"
    Ale jak mówi mój syn: DAMY RADĘ !!
    Więc trzymaj się:))

IZZ masz rację. Jak napisała kiedyś Makro - jesteśmy już z innej bajki. Kiedyś koleżanki - rówieśniczki zaprosiły mnie na spotkanie, ich rozmowy potwierdziły moje przypuszczenia, że ich problemy a moje...... dzieli przepaść :(
  • 12 lat temu
    Witajcie ..
    ja mam walkę przed sobą .. diagnoza jeszcze ciepła .. z piątku . W planach operacja potem zależnie od tego co się okaże w trakcie zabiegu . Jestem ze śląska więc wybieram sie do Bytomia . na razie chyba szok powoduje że jakoś funkcjonuje na autopilocie ? ;p poszłam do internisty z przeziębieniem a wylądowałam w szpitalu na diagnostyce i ... wylazł spod kamienia ... raczysko nigdy nie sądziłam ze mnie też to będzie dotyczyło ... guz rak ... nowotwór cykle chemii .. to było jak inny świat ... czytam Wasze posty żeby jakoś nabrać powietrza .. wiem ze nie jestem sama
  • 12 lat temu
    czesc Elbe:),no dalam sie namowic,czemu nie :)niby si nie znamy,a mamy wiecej wspolnego niz moznaby przypuszczac ;-)
  • 12 lat temu
    Cześć Iza , widzę, że dałaś się namówić:)))
    U mnie pogoda taka sobie, słońca nie ma, ale śnieg jest. Na stoku już byłam.
    Mój nick od inicjałów: LB, eLBe
    lusi, ale jesteś enigmatyczna:))) Ale i tak wszystkiego dobrego życzę:)))
  • 12 lat temu
    Ja IZZ -od Izy :P
  • 12 lat temu
    Przemo co u mamy?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat