Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Jeszcze jedno. Znalazłam ten pościk
    Użytkownik @mariamagdalena napisał:
    Elbe - no właśnie chodzi o podeszwy stóp, jakieś takie dziwne są, mrowieją i mam wrażenie że palą, szczególnie po południu, rano i na szczęście w nocy

Laski - ja nie miałam chemii, a mam dokładnie takie same objawy! No i puchnę jak balonik - jakbym z 10kg przytyła. Co jest grane? Lekarze wzruszają ramionami:(
  • 12 lat temu
    Hej kobietki. Wybaczcie tak długie milczenie. Cierpię na chroniczny brak czasu. Żeby nie wieści z pracy przesyłane na FB od dziewczyn, to chyba bym nawet tam nie wchodziła. U mnie kiepsko fizycznie i psychicznie. Maluchy mnie wykańczają. Młody non stop chory. Co 8 dni wizytujemy u laryngologa:/ Wygląda jak własny cień (synek, nie laryngolog). Doszło do tego, że powiedziałam basta i... zrobiłam młodemu ferie od przedszkola. Córuś odpukać nie złapała nic ostatnio, więc się cieszę, że rośnie - tu jednak musimy jeździć na ciągłe konsultacje bioderkami - jakiś projekt czy coś i tak, jak z młodym nawet 1 USG nie było, tak teraz chyba z 10 raz wizyta u specjalisty i kolejne USG w sobotę. Na szczęście - jak nadal będzie ok, to nie musimy już chodzić. Oby było ok... Ja dochodzę o siebie po pseudo zapaleniu płuc - jakiś vir mnie dopadł z gorączką pod 40C, potami, majakami i kaszlem jak u zaawansowanego gruźlika. Ostatnio wystraszona bólem brzucha i okropnym samopoczuciem poszłam na wizytę do gin. Niby jest ok. Zmieniłam też onkologa - byłam już na wizycie u nowego. Okazało się, że poprzedni pierda powypisywał takie bzdury u mnie w kartotece, że popłakałam się ze śmiechu. Nowy dał skierowania na milion badań, kazał odwiedzać gina co 3 mce, siebie co 6, obmacał jak rasową klaczkę i kazał sie nie martwić. No nic - po wiadomościach na FB i z forum przeryczałam całą noc. Ale chyba tego było mi trzeba - zwolniłam troszkę i staram się trzeźwiej dziś myśleć. No i wprowadziłam dzień olewacki - 3 dni leżenia plackiem spowodowały, że w domku mam "męski porządek", od wczoraj szaleję - sprzątam, układam, padam na twarz... Poczytałam wczoraj i... dziś poleguję sobie. Poprosiłam babcię o pomoc z boomblami, a ja odpoczywam. Zaaplikowawszy masę leków i środków uśmierzających ból staram się nie wstawać (żeby bardziej nie bolało i żeby w głowie nie jeździło) i nie denerwować. Księżniczka śpi obok i się uśmiecha, młody buduje jakieś autko z Legosów, a ja walczę z powiekami i nieodpartą pokus wypicia kawki:)
    Jejku - niedługo do pracy:/
    Wiecie co mi się marzy? Wygrać w totka, kupić ogromną chałupę nad morzem i zrobić tam miejsce dla Syrenek - takie spa, klinikę i co tam jeszcze. Może wtedy byłabym spokojniejsza... Boję się wchodzić na nasze forum...
    No tak - dzieci wyczuły, że matka wpada w rzewny ton... Wrrrr. Młody walczył z kotą i ma rany szarpane. Czy ja w tym domu znajdę chwilkę dla siebie??? Biegnę plastrować i coraz mniej podoba mi się pomysł zezwolenie na urlop od przedszkola do końca tygodni:/
    A. Co do borderline... Z posiadanych info - to nowotwór nabłonkowy graniczny, tzn. o ograniczonej złośliwości. Wiem, że chemikaliów nie podają. Laski trzymajcie się - wiosna za pasem!

A dla wszystkich głodnych:

Przychodzi baba do lekarza.
    - No i co, czy pomogły pani te lekarstwa co przypisałem na hemoroidy?
    - Tak pół na pół.
    - Jak to?
    - Te długie śliskie tabletki to jakoś połknęłam, ale ten krem,
    co mi pan przepisał, to nawet z chlebem zjeść nie mogłam.
  • 12 lat temu
    Elbe Grazynka
  • 12 lat temu
    kasiorek, coś dla Ciebie:

"Nie bójcie się śmierci, ponieważ kiedy żyjemy, jej nie ma, gdy ona jest, nas nie ma."

• 12 lat temu
    Jasia, a jak Ynka miała na imię? Dostałam właśnie maila od seminarzystów, że będą się modlić w tę środę w moich intencjach, to jeszcze im dorzucę za śp. Małgosię i ......

Niczym się dziś nie mogę zająć :((((
  • 12 lat temu
    kasiorek jakis czas temu ktos poprosil zebym napisala do niej bo ona czyta moje wpisy i tak sie zaczelo nasze pisanie az kiedys zadzwonil tel dlugo rozmawialysmy
  • 12 lat temu
    Kiedy otrzymalam wiadomosc o ynce nogi zrobily mi sie z waty nie ma chwili zebym o niej myslala ,a po niedzieli mialam do niej napisac zostala mi po niej pamiatka w komorce obrazek z Matka Boza mialam okazje z nia porozmawiac i sms-owac miala do nas wrocic Spij kochana
  • Ja też dzisiejszą noc miałam do tyłu, Gosia napisała do mnie jeszcze w połowie stycznia gdy robiłyśmy śledztwo co się z nią dzieje a już jej nie ma........
    Ynka [*]
    Coś ten 2013 rok nie zaczął nam się najlepiej......
    Kasiorku pomyśl inaczej ; my wiemy co może nas czekać, a ile osób" gaśnie " każdego dnia nie spodziewając się tego i to w różnym wieku. Ewcia35 ma rację, żyjmy każdego dnia tak jak by miałby być to dzień ostatni.
  • 12 lat temu
    Jasiu a skąd masz wieści o Ynce? tak źle z nią było?
  • 12 lat temu
    Elbe ja też dziś w nocy miałam koszmary, nawet do głowy mi nie przychodziło że kogoś z stąd pożegnam.....nigdy więcej takich wieści...mamy wszystkie żyć dłuuuuuuuuuugo, ja przynajmniej chce do 60tki, chociaż albo aż tyle:((

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat