Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dziś mija rok, odkąd dowiedziałam się, że mam COŚ na jajniku..... wtedy wszyscy myśleli, że panikuję.
Dzień wcześniej wróciłam z nart, a tu taka niespodzianka:(((((
-
Jasia, nie kumam, jaka dieta? Ja właśnie jem oponki:))) Dlaczego 36? Mam trochę więcej latek:))))))
-
Dostałam właśnie takiego maila od "szefa" seminarzystów:
<"Pomódlmy się za wszystkich, którzy w tych dniach przegrali swoją walkę z choroba, szczególnie za zmarłą Grażynę i Małgosię oraz za dziadka pana Edwarda prosząc o nich o dar życia wiecznego. Wieczny odpoczynek…"
Sam obiecuję także modlitwę osobistą o spokój ich duszy. Składamy wyrazy współczucia, żalu i duchowo łączymy się także z Panią >>
Modlitwa dziś o 19,45. Jeśli ktoś czuje potrzebę, może dołączyć - to już moja sugestia
-
ewcia 35 nie pisz wynikow gdzies tam wyczytalam ze przy naszej chorobie wit D trzymac powyzej polowy ma duze znaczenie i stad te pytanie a d-dimery robia przy zakrzepicy jak sie nie myle :)
-
,,W zyciu sa takie chwile ,w ktorych musisz sobie powiedziec dam rade i isc dalej ..."
-
Witam serdecznie....
Wczoraj byłam na kątroli w CO robili USG i znalezli cos co nazywa [TORBIEL ZASTOINOWA GRUCZOŁU BARTHOLINA]
Zdenerwowałam się że znowu cos sie dzieje ale lekarz mnie uspokoił że to nic groznego trzeba obserwowac może sama sie wchłonąc a jezeli nie można leczyc antybiotykami albo nakłuc lub przeciac ,,, troche poczytałam na ten temat i jestem spokojniejsza ale same wiecie jak człowiek na wszystko reaguje a szczegulnie my ....
Markerów mi nie robili bo okazuje się że teraz będą robione żadziej nie tak jak dotej pory przy każdej wizycie oszczędzają nawet na tym ....
Ale dla własnego spokoju zrobię sobie prywatnie ... Następna kontrola 26 kwietnia a w piątek mam wizytę w poradni genetycznej ....
Donia55 doskonale cię rozumiem jak się czujesz bo zawsze niestety towarzyszy nam strach a markery rosną sama wiem jak było u mnie przed wznową [ luty 47 .... marzec 90 .... kwiecień ... 373.... ale szybko zrobili TK i w maju juz podali chemie a po trzeciej chemi marker spadł na 16.... w grudniu był ..18.... troche podszedł do góry ale może byc podwyzszony od tej torbieli dlatego muszę zbadac go sama żeby byc pewnym.
Taki nasz los niestety robimy sie coraz bardziej czujne ale lepiej dmuchac na zimne....
A z doswiadczenia wiemy że trzeba walczyc o swoje bo to nasze życie które jest tak cenne....
Raczku czarne myśli na bok trzymaj sie jak do tej pory dasz radę WIERZĘ W TO i wracaj do nas jak najszybciej ...DUŻE BUZIAKI...
-
Jasiu Wit.D nikt mi nie sprawdzal, preparat Zynkowy zalecila mi domowa zazywac a didimery????nie mam pojecia co to? Jak cie to ciekawi to moge ci przepisac moje wyniki (parametry ktore badaja) po niem. bo jest tego troche...rozne rzeczy juz mi badali na tarczyce, watrobe jakiejs wskazniki infekcii itd.
22.03 bedzie dwa lata od radykalnej a termin znowu dostalam za trzy mies. Pozatym czesto robia USG (czasem na odwal sie...ale robia), z takimi rzeczami jak TK czy MRS nie ma rzadnego problemu jak maja podstawy to robia i juz...
Tak bardzo bym chciala zebyscie Wy wszystkie kochane rowniez mialy taka opieke i nie musialy tyle czekac na te terminy...Mycha mamy podobne marzenia ja tez sobie gdybalam co zrobie jak w Lotto wygram...
-
Witam kochane ....kolezanki obleciane psiór śpi ,bo pana nie ma Właśnie żadnych badań mi nie zlecają robią usg i badanie i to koniec każą się cieszyć życiem No to się cieszyłam Ale już mi się odechciało A ja się martwiłam jaką fryzurę na wesele zrobię .....I CO JA JEJ TERAZ POWIEM ? Ile można udawać , już wczoraj pytała czemu mamuś smutne oczy .......e to chyba pomyłka
-
Jasia12 ....kontrol już miałam 22 stycznia ,ale jak pisałam wyniki sama porobiłam i badał tylko i Usg miałam mówił ze dobrze Byam też u mojego onk od operacji też mnie badał i mówił że żyć normalnie i zadnych diet a marker( nie robić) mój onk chciał mmnie umówić do Poznania jeśli chcę ale skoro było dobrze to po co szukać dziury w całym A TU ZONK.......aLE MNIE GŁOWA BOLI Teraz mam na 10,04 do poradni,, ale chyba jutro zaczynamy korowód po szpital a może ponowić marker moze się pomyliły Ja wszystkim radząca nawet lekarze dziwią się że mam takie nastawienie ale to chyba do czasu.......Raczku moj .....Czarne myśli precz ...Wiem że Ci ciężko ale nie cieszmy wroga ....
-
Donia55 i ewcia35 a tylko byscie sprobowaly o nas zapomniec ha ha za kilka lat bedziemy sie wszystkie leczyc z tego uzaleznienia .:):):)
ewcia35 czy u was oprocz markerow ,morfologi, zalecaja takie wyniki jak poziom Wit D ,cynku ,miedzi ,dedimerow??????
donia55 kiedy masz kontrole ?????????