Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Witam Was wszystkie!
Mało się odzywam ale czytam codziennie Wasze wszystkie wpisy i trzymam kciuki za każdą z Was, a raczej nas, z osobna.. Trudne to nasze chorowanie :(...
Mam kilka pytań, może któraś z Was znałaby na nie odpowiedź?? Z góry dziękuję!!
1. szukam kontaktu z osobą, która miała od początku choroby prawidłowy poziom Ca125, jak Was monitorują? skończyłam chemię i zastanawiam się co dalej.. Mój onkolog mówił mi o TK jamy brzusznej i miednicy co 6 mieś...ale ile tych tomografii można mieć?? do końca życia będą mnie tak naświetlać??
2. jak radzicie sobie z obrzękami? chodziłyście na rehabilitację? może któraś z Was miała drenaż limfatyczny? jak szybko od zakończenia leczenia? a pytałyście może o masażery do stóp? wiem,że można korzystać z funkcji bąbelek a można z masażu relaksacyjnego? wibracyjnego? reflektorycznego?
3. pozwolili Wasi onkolodzy na intensywny wysiłek fizyczny? kiedy zaczęłyście ćwiczyć? ja bardzo przytyłam i muszę coś z tym zrobić, a odchudzanie myślę,że to jednak nie najlepszy pomysł;)..
Mój onkolog mówi,ze mogę robić wszystko.. a ja trochę się boję!! o diecie też mówili,że mam jeść wszystko!! Dopiero z Waszego/naszego forum dowiedziałam się kilku ciekawych rzeczy o odżywianiu.... trochę im nie ufam...
jasia12- zakrzepica objawia się najczęściej zaczerwienieniem nawet do sinego, obrzękiem i bólem kończyny, czasem może nie dawać żadnych objawów...czasem pierwszym objawem zakrzepicy jest nagła duszność- to już przy zatorowości płucnej.. D-dimery są bardzo niespecyficzne, tak na prawdę służą jedynie do rozpoznania zatorowości płucnej(tutaj do wykonania jeszczeTK spiralne klatki piersiowej) i zakrzepicy (tutaj do wykonania jeszcze usg-doppler), natomiast wzrastają (ale nie zawsze) w bardzo wielu przypadkach np. przy chorobach nowotworowych (miałam je w normie mimo raka!!) , masywnych stanach zapalnych, często w chorobach reumatologicznych.
D-dimery i poziom wit.D to nie są to badania zlecane przez lek rodzinnego, należą do badań specjalistycznych..
-
No właśnie , babskie narządy usuwają chirurdzy ginekolodzy , resztę ewentualnych zmian powinien wyciąć chirurg onkolog od jamy brzusznej i spraw jelitowych
Jak miałam w 2006r operację - naciek na jelito grube , to owszem byłam na oddziale ginekologicznym na onkologii z racji choroby podstawowej czyli raka jajnika , przy operacji było 2 chirurgów ginekologów + chirurg z innego oddziału , który robił zespolenie jelita
Teraz też idę na swój oddział , ale te zmiany co teraz mam to bedzie robił chirurg od jamy brzusznej i jelit bo chirurdzy ginekolodzy nie mają u mnie już co wycinać
Boję się ,że rozetną i zaszyją z powrotem , bo mam za dużo tych zmian
-
Witam i dziękuje za odzew.
U mojej mamy lekarze na markery nie zwracają zbytniej uwagi,bo jak mówią nie jest czuła markerowo.Przy rozsianym raku w całej jamie brzusznej miała Ca 125 tylko trochę ponad 90.Mame 6miesięcy temu operował tylko ginekolog i nie wyciąl guza.Raczku myslisz że nie będą chcieli tego usunąć?Wyników jeszcze nie widział żaden lekarz bo jesteśmy zapisani dopiero na następny tydzień.
Izka dlaczego twojej mamie nie usuneli tego nacieku.?Twoją mamę operował chirurg czy onkolog.?
Z tego co czytam to raczej wszystkie tutaj dziewczyny mają wszystkie zmiany usunięte.Tylko twoja i moja mama nie.I nie mam pojęcia dlaczego.
Ponawiam prośbę o namiar na dobrego lekarza chirurga w Krakowie.
Miłych snów wszystkim.
-
Witam kochane syrenki :( :( no i znowu chemia Ile jeszcze Już mam skierowanie na KT I na oddział a jutro wnusio do babci przyleci Dziewczyny dzięki za wsparcie Ale dziś spotkałam panią po radioterapii była taka biedna a teraz tak pięknie wygląda i ma się dobrze Ale się ucieszyła że mnie widzi i o włoski zapytała
-
Kalinka u mnie po pierwszym cyklu chemii markery spadły na 16,2 ; jak podrosły do 37 lekarz powiedział
" to nic nie znaczy,bo to może być błąd laboratoryjny "; jak marker był już 60 stwierdził, że nie ma czym się jeszcze niepokoić , bo górna dopuszczalna granica to 100 i wtedy pomyślimy.
No i jak przy następnej wizycie wyszedł mi 137 od razu zaproponowano mi wznowienie chemii.
Byłam dzisiaj na badaniach kontrolnych ,krew w porządku a marker spadł do 25,7.
Jeszcze 3 chemie przede mną więc jestem dobrej myśli, że być może tym razem dobiję dziada.
-
Witajcie syrenki!
Do Kaliny: scenariusz podobny jak u mojej mamy, operacje miala 3 grudnia na ktorej wycieli wszystko oprocz nacieku w zatoce douglasa, marker po operacji 10. narazie kazali obserwowac az marker pojdzie w gore, za 1,5 tygodnia mama ma pierwsze usg po operacji, zobaczymy...oprocz tego mama ma zaawansowana neuropatie wiec leczymy narazie ja, oby lek pomogl...
-
Do Kalinki
Mama ma super marker ,to co ja mam mówić jak mam chyba z 800, moze ten guzek trzeba poobserwować , a operację zostawić na dalszy czas , jak się namnożą większe zmiany , żaden chyba chirurg nie bedzie chciał robić operacji z powody małego guzka a mama niech zbiera siły do dalszej walki
Pozdrawiam serdecznie
-
Badanie wit. D jest dośc drogie.Ja placilam 70zł.Ale w kazdym labolatorium i w kazdym mieście sa rozne ceny.Ja za markery place 47zł a koleżanka w innym mieście 30.Pozdrowienia dla Wszystkich Syrenek.
-
makro widzimy sie w poniedzialek :):):) Pozdrowienia dla mezusia Pa
Hanka wielkie dzieki :):):)
-
Witam, z ranka zima na calego sypie i sypie :):):)
kasiorek caly czas o tobie myslalam co za przyczyna ,ze cie tu nie ma?????????? :) Wiesz ile kosztuje wynik na WitD????????
marian,maria11,kalina fajnie ,ze nas czytacie zapraszam do rozmowy:)
Czym sie objawia zakrzepica ,jakie symptomy co sie powinno wydarzyc zeby zbadali d-dimery .Pytalam swojego rodzinnego o wit D i D -Dimery kazal mi zrobic w swoim zakresie .Na moja prosbe dal mi na morfologie ,OB, CRP, Glukoze ,Fe+++,Alat ,kreatynina,og.moczu+osad.