Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Witam Syrenki.
    Czytam to forum 2 razy dziennie od sierpnia ale nie piszę.Chora jest mama stopień 4 G 3.mama miała operację radykalną(prawie)ale w zatoce douglasa został guzek 3cm i naciek.Teraz jest po 6 chemiach i miała robiony TK i guzek nie zmalał dalej jest,Ca125 wynosi10,4.
    Podpowiedzcie co dalej robić.?Może ktoś jest tu z KRAKOWA i doradzi dobrego lekarza chirurga onkologa ,który podejmie się to zoperować.
    Raczku a ty walcz dzielnie ,nie poddawaj się.
    IZZ moja mama też ma raka rozsianego po całej jamie brzusznej.Trzymaj się.
    Syrenki wszystkie walczcie.Każdej z osobna życzę wygranej.

• 12 lat temu
    No późno dziś le szlag mi trafił laptoka a tyle razy był reanimowany że miał prawo:) No ale już nowy w zastępstwie jest tylko trudno mi ogarnąć nowego windowsa:( Już późno więc dobrej nocki życzę:)) A tak a propo nikt o mnie nie myślał ani tęsknilł:(((
    Ewcia z tą kolezanką już załatwione, ubezpieczyła się w Niemczech; i tam będzie się leczyć:))
    Jasia z tą wit D masz rację powinna być w górnej granicy, ja jeszcze nie zrobiłam badania może w przyszłym tygodniu:)
    Dotka ja też mam taki dylemat, kręgosłup mnie pobolewa i ciągnie do nogi jak rwa kulszowa i trochę rozgrzewam to miejsce ale nie wiem czy wolno
  • D-dimery , norma do 500
    Ja 2,5 roku temu podczas progresji miałam chyba 3500 , brałam przez 3 miesiące zastrzyki Clexane , d-dimery spadły do 500 , potem przerwałam te zastrzyki , mialam dosyć tego kucia

Rok temu poprosiłam o skierowanie , miałam wynik 1500 , ale lekarka na moje pytanie czy mam coś na to brać , spytała się czy mnie coś boli , powiedziałam, ze nie i nic mi nie przepisała
    Teraz czekam na wynik , sama sobie zrobiłam
    Za oknami bielusieńko , 3 dzień sypie, Dobrej nocki wszystkim życzę
  • 12 lat temu
    Witam wszystkich, czy możecie mi pomóc, doradzić, powiedzieć czy mając raka jajnika po operacji i chemioterapii kilka miesięcy temu można stosować maści rozgrzewające lub środki rozgrzewające, inhalacje w czasie przeziębienia? Teraz taki sezon chorobowy a z każdym kichnięciem nie chce się chodzić po lekarzach więc może macie informacje na ten temat? Bardzo proszę o odpowiedź jeśli wiecie czy można czy też nie używać takich specyfików...
  • 12 lat temu
    maria811 :))))))) ( to do poprzedniego wpisu )

A gdzie helllenka 80?

gofka 77 w szpitalu?

donia, trzymaj się, na pochybel markerom i temu, co one niosą!
  • 12 lat temu
    d-dimer może być wysoki we wszystkich reakcjach zapalnych organizmu moja córka w wieku 2 lat miała bardzo wysokie d-dimery a było to spowodowane zapaleniem stawów nie zawsze chodzi o nowotwory czy zakrzepy
  • 12 lat temu
    witam

ja odrazu po operacji mialam sprawdzana witamine D - no i okazalo sie ze mam zaniska ! juz ponad 2 lata biore witamine D co drugi tydzien (przepisana przez mojego lekarza)

co do d-dimery - jesli sa podwyszone to znaczy ze mozna miec zakrzep - jesli nie ma zakrzepu organism moze toczyc walke z nowotworem :/

moja kolezanka ma wlasnie d-dimery ktore sa zawysokie - lekarze wykluczaja ze to przez zakrzep i mowia ze organizm walczy z rakiem - mowi sie tu o raku jajnika lub pluc - mimo ze kolezanka ma maly zakrzep pod kolanem lekarze ciagle mowia o nowotrzone - mam nadzieje ze to jednak bedzie od tego zakrzepu !
  • 12 lat temu
    Witam dzięki mycha za opisaną historię choroby ja mam rozrodczaka on również pochodzi od komórek rozrodczych ja mam mieć 4 marca laparoskopie i tak zwany staging ale wszyscy znajomi namawiają mnie bo radykalnej operacji a ja ciągle się waham może jestem głupa bo jak was czytam to wszystkie jesteście po radykalnej i sobie świetnie radzicie. Boże jak ja bym chciała żeby ktoś inny mógł podejmować za mnie wszystkie decyzje.
    A co do waszego forum to muszę przyznać że jest bardzo uzależniające chociaż nie znam was to bardzo lubię czytać wasze wpisy na różne tematy od choroby po przepisy na ciasto.
  • 12 lat temu
    Dolaczam do modlitwy
  • 12 lat temu
    Elbe sorki to mialo byc do Aldi36 cos ze mna nie halo ostatnio same gafy robie masakra jakas stres czy cos

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat