Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Fajnie, ze ostatnio pojawilo sie kilka pozytywnch wynikow. Wiecej, wiecej i wiecej poprosze!!! :)
Ja im blizej spotkania z onkologiem, to bardziej czuje narastajacy strach przed chemioterapia. Nie wiem, jak to zwalczyc, bo nie chcialabym sie nakrecac.
O wlosach tez sporo myslalm, bo po chemii mialy niby byc lepsze niz przed a tu jakies problemy, frustracje, krecioly rosna niedookielznania... Jednak nie na zawsze, cierpliwym trzeba chyba byc po prostu a to nie zawsze wychodzi zwlasza, jak ma sie cierpliwosc wyeksploatowana na maxa...
-
dzięki Nana :)
Hanka - moje włosy rozprostowały się po zafarbowaniu :) nawet nie zauważyłam kiedy to się stało ;)
-
I tak trzymaj, Dronka! Wszystkiego dobrego!
-
wczoraj miałam badania kontrolne - czysto!!! (3 lata po operacji, 2,5 od ostatniej chemii)
zapominam do października :)
zdrówka życzę :)
-
Ja włosy ścinałam juz kilka razy,teraz mam do ramion i wraz po uczesaniu za kilka godzin jedna strona wywija się w jedna strone a druga w inną.Mojej koleżance dopiero po 3 latach przestały się kręcic.Z tymi włosami to bywa u każdego różnie.
-
Mariamagdalena, z reguły markery w pierwszym roku po chemii robi się co 2 - 3 miesiące chyba, że jest coś nie tak. Tak, że spokojnie czekaj do czerwca. Ja już od grudnia robię co miesiąc, gdyż marker poszedł mi trochę w górę. Niestety, robię prywatnie, bo lekarka nie daje mi skierowania. Mówi, że nie ma takiej potrzeby.
-
Jestem, jestem! Nigdzie nie poszłam, nie ma chętnych. Będę musiała zadowolić się własnym mężem. Trudno.
Niedowiarek z Ciebie, Elbe. O włosach przecież pisałam, że będą proste. Mnie też było szkoda ścinać, ale już nie miałam na nie pomysłu. Wyglądałam jak terier. A tak 2-3 cm krócej i po kręciołkach!
-
Hej Dziewczyny! Jestem ! od 5 rano na nogach :( wróciłam ze szpitala z badań kontrolnych po 6 chemiach. Ostatnia 10 marca ( operacja 12.10.2012) Wszystko jest ok :) Przebadali wzdłuż i wszerz i wypuścili do domku :) Dostałam skierowanie na badanie PET, muszę się zarejestrować i potem z wynikiem znowu mam przyjechać do szpitala. Do czerwca spokój!! Dziewczyny, a co z markerem?? Czy powinnam zrobić prywatnie w maju i w czerwcu czy czekać na PET a z markerem dać sobie spokój do czerwca?? Jak to u Was było?
Jestem padnięta! Kąpiel i łóżko to to o czym marzę..a przepraszam! jeszcze lampka wina czerwonego. Trza opić dobre wyniki :)
-
witam wszystkich, bylam dzisiaj z mama na kontroli..niestety nie mam dobrego humoru...markery z 10 skoczyly po 2 miesiacach na 21. i tak 4 miesiace wzglednego spokoju po chemii i co..??znow marker idzie w gore...jakas masakra! plakac mi sie chce...
-
kasiorek, Ty to umiesz człowiekowi podpowiedzieć :)))))
IZZ, to tak jak po szkarlatynie, schodzą takie czapeczki z opuszków palców, mój syn miał w dzieciństwie.
Jasia, a do kiedy są zamówione te msze za Syrenki?
Byłam dziś u dentystki, jej "pomoc" jest po chemioterapii. Powiedziała mi, że jak się zetnie te kręciołki, to potem już rosną proste włosy. Ale szkoda mi :((( tyle czekałam, prawie rok.
A gdzie nana? Czyżby poszła na randkę z cudzym mężem?:))))))