Rak jajnika

14 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    Droga Jasiu,tak to już chyba jest -od złych ludzi się nie ucieknie,oni tylko obrzydzają swiat wokól nas.
  • 12 lat temu
    hellenka80 - Ciesze sie, ze same pozytywy plynal z Twojej strony :) Rozumiem, ze w takim ukadzie juz nic nie powstrzyma Cie przed lotem do Polski. :) Miesieczne blizniaki - widok mooocno rozbrajajacy. :) No i sloneczka troche wiecej, niz tu u nas... Udanej podrozy zycze i wszystkiego dobrego.
  • 12 lat temu
    Witam :)

Wczoraj w Dzien dobry TVN byl wywiad z ks Kaczkowskim pracuje w hospicjum i jest bardzo aktywnym i pomocnym ksiedzem -zachorowal na raka -jest remisja .Powiedzial piekne slowa nie boje sie smierci , medyczne cuda sie zdarzaja jestem otwarty na cud bylo by milo .Za dwa tyg w niedziele bedzie odprawial msze w Warszawie w kosciele sw Jakuba .

joanna51 podobny przypadek byl u mnie piekne rozlorzyste drzewo cudny widok ,ale ludzie jak zwykle przyczynili sie do tego zeby drzewo zlikwidowac bo niby dzieci wchodzily na drzewo -bzdura ,ale zawsze jakis powod trzeba podac .zreszta dla tego pana wszystko przeszkadza taki to typ ach. Moj maz posadzil malenkie ozdobne drzewko -kazal zlikwidowac -ale maz nie zwracal uwagi na jego slowa -wiec czyms polal drzewko uschlo .

helenka80 i niech ten stan trwa w nieskonczonosc ciesze sie bardzo :)

Izka strach ach ten cholerny strach czasami sobie mysle zeby ten mozg mozna bylo sobie wylaczyc i nie myslec .Trzymam kciukasy pozdrowienia dla mamy :)
    .
  • 12 lat temu
    Witam Was porannie,wiosennie i z kawką :)))U nas,nad Odrą już zagościła piękna wiosna.Pod oknami mojego bloku mam widok porażający.Wyobrażcie sobie,ze ekipa porządkowa dostała od spółdzielni polecenie uformowania trzech duzych drzew (brzozy sięgające już 4 piętra).Bezbózgowcy obcieli je do połowy a gałęzie dosłownie obgolili.Teaz te drzewa płaczą,po korze leje się sok.Zal serce sciska.Wszystko podobno legalnie,w oparciu o pismo jednego z lokatorów,poparte zaświadczeniem lekarskim .Paranoja!W spółdzielni,gdzie zadzwoniłam ,dowiedziałam się ,że oni chcą być dobrzy dla mieszkańców aby nie chorowali (alergia).Aby to spełnić pewnie powinni wyciąć wszystkie drzewa wokól,a 10 m dalej rosną kolejne brzozy.Ale się wkurzyłam.............
  • Zakończyłam dziś chemię!!!!!! A w środę widziałam się z onkologiem, ct scan czysty, ca125 wartość 7, wciąż w remisji!!!!! Operacje miałam 08.11.2012 więc jakby nie było 5 miesięcy minęło.
  • Krystyna57 , dzięki za odpowiedź

IZZ - po tej chemii tak bywa , słyszałam od innych pacjentek , ja nie miałam tych problmów
    mam nadzieję , że przy tej chemii podkładają ci pod rece i stopy lód
    Pozdrawiam
  • 12 lat temu
    witajcie!
    wreszcie wiosna i moge spacerowac z moim dwulatkiem...:), ktory teraz spi i mam chwile zeby napisac:). Jutro jade z mama na kontrole: markery i usg jamy brzusznej, strach jak cholera, juz od tygodnia mysle, motyle w brzuchu ze strachu, a jutro przed gabinetem bedzie masakra, zamartwianie sie co mowi lekarz...zreszta co ja tu sie rozpisuje, znacie to najlepiej...ale lepiej sie wygadac, tymbardziej ze nie mam za bardzo z kim o tym rozmawiac...kolorowych snow i zdrowka w te sloneczne dni!
  • 12 lat temu
    ELBE-Co do linii papilarnych: mi po mojej chemii(caelyx albo inaczej doksorubicyna)-po 2m podaniu,zaczela mi intensywnie skora z palcow(bardzo z opuszkow) schodzic,czulam jakbym miala nieswoje rece,jakby w rekawiczkach..dziwne do opisania uczucie ....wiec moze ma to jakis wplyw..
  • 12 lat temu
    Witam.Lekarze bardzo oszczędni w komentowaniu wyników.Czas pokaże jak moja paskuda zareaguje na chemię.Wierzę,że uda mi się pozbyć tego padalca.Pozdrawiam.
  • 12 lat temu
    Witam:))
    Elbe to możesz na włamy chodzić hehe i Cię nie znajdą bo brak odcisków palców:))))
    Kucja poradzę to samo co Elbe idź z tymi wynikami na nowotwor.eu tam udzielą ci fachowej odpowiedzi ja też się nie znam a co lekarze mówią??? Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat