Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
Dronka- super oby zawsze takie wyniki!!!!
Agatelka podejdz do sprawy zadaniowo - muszę to przejść aby dobic gada. A w WGH atmosfera naprawdę pozytywną I pielęgniarki skore do pomocy, uprzejme, pomogą przez to przejść.
-
Ja wróżyłam tylko raz, wieki temu. Cyganka wywróżyła mi troje dzieci i dwóch mężów. Chyba za słabo się starałam, bo mam tylko jedno dziecko i jak dotąd jednego męża. Więcej się nie dorobiłam.
Jutro równo rok od zakończenia chemioterapii - Ca 125 - 14,83. Niestety, znowu lekki wzrost.
A nazwa "Syrenki" bardzo mi się podoba!
-
aaaaa jeszcze o wróżeniu. Ja mam linię życia rozdwojoną na dłoni. To niby oznacza - ciężka choroba lub wypadek. Wiem to od dzieciństwa. Ale myślałam, że ta ciężka choroba to ta, która przeszłam 20 lat temu.
-
kasiorek, od tygodnia??? To nie zawracaj głowy, kup sobie flegaminę....:)))))) Laryngolog ci guzik zrobi, każe wywalić język, bo dalej nie sięgnie wzrokiem. A tak poważnie, to jednak do 1 kontaktu, to mogą być różne rzeczy, np. refluks. Nie masz żółtego języka? ( O rany, chyba zacznę studiować medycynę:))))
A ta cyganka, to chociaż dobre rzeczy Ci powiedziała?
Jasia, mnie nie musi powiedzieć, że tego i tego zejdę z tego świata, ale np. mniej niż 10 albo więcej niż 20 :)))))
Odebrałam wyniki morfologii, cholesterol kosmos, idę uczyć się z internetu, skąd to się bierze, za mięsem, tłuszczem nie przepadam. Czyżby z ziemniaków?
-
kasiorek nie wolno mowic bo zapeszysz czy co ,ale sie wkrecilam w te wasze wrozenie :)
-
Elbe no tez bede zapelniac skrzyneczke a co :0
kasiorek nawet tyci tyci nie zdradzisz ???? Mysle ,ze same pozytywy ci powiedziala bo inaczej bys ja wyklela mam racje czy nie ????:)
A ja chyba bym nie chciala wiedziec :0 Smiesznie a jak przyjdzie czas to co polozyc sie i czekac ;0
iZZ nikt nam tego nie powie bo nikt nie zna ani dnia ani godz :)
-
Jasia nie mogę mówić choć jęzor mnie świerzbi :))))
Elbe ja to coś czuję dopiero od tygodnia, chodzę chrząkam cały czas i nic a jak połykam ślinę o mam uczucie że mi tam na chwilę się zatrzymuje...Oszaleje, co zrobić? czy do laryngologa potrzebne skierowanie??? bo jeśli tak to muszę udać się najpierw do lekarza pierwszego konfliktu hehe:D
-
Elbe, mam nadzieje, ze bede Cie rozsmieszac jak najczesciej, i chcacy i niechcacy ;))))
-
Elbe-tez bym chciala wiedziec czy mam jescze troche,czy sie juz zbierac,ale prawda jest taka-ze chyba NIKT nam tego nie powie.....
-
Powiem szczerze, że myślałam o wróżce jak trochę oprzytomniałam po diagnozie raka. Chciałabym wiedzieć, ile mi zostało. Czy planować przyszłość, czy może używać życia na maxa? Tylko ona mi pewnie tego nie powie.