Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
WItajcie bardzo słonecznie
agatelka - u mnie był gruczolak jelitowy o typie śluzotwórczym, (ER-), i tak jak Jasia pisze, leczenie standardowe.
Jasia - nie słyszałam,że trzeba badać inny marker dodatkowo w takim przypadku??
Ja mam standardowo badane ca125 i HE4, a czasem sama CEA
http://onkologia.opole.pl/index.php?option=com_content view=article id=447 Itemid=169
Jasiu - powodzenia dalej! Co do książki Nowa dieta antyrakowa to postaram się coś wrzucić.
donia55-dobrze,że jesteś, wesele już jutro? jesteś dzielna!
kasiorek - jak ja Cię rozumiem, mnie jak cokolwiek zaboli od razu mam złe myśli..bez sensu...NA FB wrzuciłam Dekalog antyrakowy Krzysztofa Krauzego ( od 2006 leczy raka prostaty z przerzut. do kości) i on pięknie tam napisał o tym dobrym nastawieniu do ludzi i unikania depresjo bo :
" Dlatego buduj więzi. Poświęć innym choćby dziesięć minut dziennie, to niezły sposób na walkę z depresją. Depresją, która krzepi twojego raka lepiej niż cukier."
Cały tekst:
http://wyborcza.pl/1,75476,8339503,Antyrakowy_dekalog_Krzysztofa_Krauzego.html?as=3
pozdrawiam Syrenki
-
Witam z ranka :)
agatelka czy sluzowy czy surowiczy itd leczy sie tym samym zestawem leku standartowo na poczatek Taksol+ carboplatyna tylko do tego robia dodatkowy marker Ca 19 . Ja mam surowiczy :)
donia55 udanej zabawy do bialego ranka :)
kasiorek kiedys juz pisalam o Rosjance i dziewczynie ktora starala sie o dziecko przez 12 lat .Rosjanka powiedziala ,ze ta dziewczyna wyklela tesciowa .Dostali od niej wode mieli to pic przez jakis czas i to co przyniosla tesciowa wyrzucac .Maja synka a wszystko co przyniesie tesciowa pala .Dodam ,ze lekarz ktory ja prowadzil do tej pory jest w szoku jak to jest mozliwe .Wiem ,ze nie wolno nikomu zyczyc zle :)
-
Dobry wieczór syrenki Ja już w domu doktory tak się starały żyby mnie wypuścić do domu przed weselem Dostałam 2-ie jednostki krwi i zaraz nchemię tę co pyta Raczek Było strasznie ale już trochę lepiej ....Kończę bo gość śpi obok Dobranoc Buziaki PA
-
Wiatjcie Syrenki! :)
Czy ktoras z Was ma sluzowy typ raka? Interesuje mnie to, jak byl leczony.
-
no no to się rozpisałyście:)))
A wracając do tej cyganki to w sumie nic mi nie powiedziała, nie przepowiedziała że wygram w totka etc, ani kiedy i jak długo żyć będę ale powiedziała mi może to śmieszne że ktoś źle mi życzył i wszystkie niepowodzenia łącznie z chorobą są winą "kołtunu" i powiedziała mi co mam zrobić żeby się tego pozbyć....wierzyć nie wierzyć ale warto spróbować a nóż widelec się okaże że pozbyłam się tego?????
-
Witam w poludnie :0 rano tyle napisalam i wcielo .
U mnie dzisiaj pieknie swieci slonko ,ale do tego wietrznie az nie przyjemnie wybralam sie z corcia do miasta masakra jakas nie wiedzialam za co sie lapac wiatr rozwiewal wlosy podnosil mi spodniczke smiech mnie ogarnal kulki steropianu wpadly mi do buzi malo sie nie udusilam - ocieplaja budynki Ach z taka wycieczka Jeszcze jedno wyjscie mnie czeka mam wywiadowke az mi sie nie chce wychodzic .
Elbe a ja jutro ide malowac wloski - juz mam spore odrosty :)
maria811 ciesze sie razem z toba ,ze tak sie sprawy maja :)
-
Witam w południe. Jaka tu dziś cisza. Wszystkie na spacerach?
maria811, dziękuj Bogu, że nie musisz chemii brać, to nic miłego. Lepiej niech lekarze nie zlecają jej bez wyraźnej potrzeby - nikomu
nana, to reklamacje złóż, jak wróżba się nie sprawdziła:))))
dronka, dziękuję za odpowiedź. Też się czuję staro, ruchy mam takie staruszkowate, brak sprężystości. I mam jakby dziurę w głowie, nie mogę sobie przypomnieć różnych rzeczy, a dawniej wszystko pamiętałam. Pytam o to wszystko, bo trzeba wracać do pracy, będę pod obstrzałem, a w moim przypadku zapomnieć może oznaczać - kryminał. I nie ma litości, bo przepisy, przepisy, procedury......
Dziś rocznica mojej pierwszej chemii. Przeżyło się !
No, ale nie będę już smęcić. Słońce świeci, może by tak balkon pomalować ?
-
witam wszystkich dużo tu wpisów a ja nie wiem co mam pisać. Jak was czytam to myślę sobie że Bóg dał mi dużo szczęścia mam wyniki po laparoskopii są dobre ale jednak będę mięć kolejną operację radykalną jako profilaktyka i na tym zakończę swoją drogę leczenia bez chemii . Jestem z wami od grudnia i raczej zawsze tu będę zaglądać co jakiś czas . Mam nadzieję że każda z nas doczeka się póznej starości , mojej koleżanki mama ma dziś 100 urodziny a ja marzę o 80 urodzinach . Piszę dziś same głupoty przepraszam
-
Elbe, nie uciekam, zaglądam tu codziennie, choć nie zawsze piszę :)
czuję się całkiem dobrze - uderzenia gorąca teraz zaczną przeszkadzać, bo robi się coraz cieplej, w zimie było inaczej. poza tym czuję się starzej, fizycznie - kilogramów nie umiem zrzucić, nawet mi się nie chce... jestem słabsza, ale to pewnie też moja wina, nie chce mi się. czasem dopada mnie straszna deprecha, czasem mam dość życia, a czasem szalałabym ze szczęścia. ale tak ma chyba każda z nas, a po tym wszystkim co przeszłam - wpadam ze skrajności w skrajność.
pozdrawiam :)
-
Agatelka jest jeszcze Maggie's centre, takie miejsce gdzie można iść, pogadać z innymi chorymi, zamówić sesję piękności, etc, etc. Ja nie korzystałam, ale polecają.