Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    witajcie
    Lilciu, lęk przed pierwsza chemią jest chyba u wszystkich, ale zobaczysz nic strasznego się nie zdarzy, na początku pobiorą ci krew i założą wenflon, poczekasz na wynik, potem wizyta u lekarza, a potem na wygodnym fotelu podadzą ci chemię, nie wiem czy wszystkim, ale mnie w trakcie robiło się zimno, dlatego warto mieć coś dodatkowego do przykrycia, w moim szpitalu można było poprosić o koc, warto się ubrać w coś wygodnego, ten dzień nie będzie taki zły, trochę gorzej będą wyglądać kolejne dni, ale to też minie,
    pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witajcie bardzo wiosennie :)
    Lilciu - w tym wszystkim..super,że dostaniesz Avastin!
    Będziesz brała chemię w Redłowie? nie wiem jak tam jest dokładnie.
    Ja go wzięłam dopiero 2 x ( sam, bez chemii, ją zakonczyłam w 12.2013) i markery i D-dimery po nim mi zmalały, morfologia też lepsza. Jestem szczęsliwa, dzis mowię to głosno. 2 m-ce stresowania,czemu chemia nie zadziałala i co dalej..czy się operować itp.i w koncu jakies swiatełko :-) w postaci ca125 37 ( spadek z 44 po zak.chemii) i CEA 2.7 ( przed chemią 11)
    Elbe - ja miałam rok temu wit.D 43. Teraz czekam na wynik.
    Zamowiłam Gran Canaria na wielkanoc...wczoraj w szpitalu przy 3cim Avastinie kazali z zycia korzystac ;-) Nie czytać za dużo o mozliwych zakrzepicach, ino wit.D ze słonca "afrykanskiego" brać.
    Barcelona - też o Tobie myslalam, mam nadzieję,że już cos wiesz więcej? Jak się czujesz w tej niepewnosci.
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witajcie kochane!

Co do mnie to w piątek zaczynam chemię z avastinem, wczoraj miałam badanie TK a dzis onkolog zadzwoniła, że od piątku zaczynamy, rano badania a poźniej wlew w warunkach ambulatoryjnych, doktor mówiła,że będzie to trwało 3-4 godz. mam pytanie, jak ta cała procedura wygląda, nie pytałam doktor, bo nie było już czasu, pewnie wszystko dowiem się w piątek, ale wiecie jak to jest, człowiek się niecierpliwi i psychicznie chce się nastawić.
    Barcelona - odezwij się kochana, jak u ciebie to wyglądało? może jeszcze inne dziewczyny też miały podobnie, to proszę napiszcie....
    pozdrawiam was serdecznie i miłego popołudnia :)
  • 11 lat temu
    Jasiu, to nie są moje słowa, przytoczyłam cytat z "Zaleceń..." (nie wiem czemu pojawiły się jakieś dziwne znaki - nbsp).
    Do mnie, akurat ta część cytatu, zupełnie nie przemawia. Moim zdaniem czekanie, aż marker przekroczy 100 i zwlekanie ze skierowaniem na PET i podaniem chemii, w sytuacji gdy jego wartość rośnie systematycznie od wielu miesięcy i nie ma wątpliwości co do wznowy, działa na niekorzyść chorej. Miałoby to jeszcze uzasadnienie w sytuacji, kiedy od zakończenia leczenia minęło tylko kilka miesięcy i organizm nie miał czasu się zregenerować. W przypadku, gdy ten okres jest dłuższy niż rok takie zwlekanie to duże prawdopodobieństwo, że przerzuty będą znacznie większe, a nawet bardziej odległe.
    Niestety, lekarzy obowiązują zalecenia, przepisy, a nie osobiste zdanie jakiejś pacjentki.
  • 11 lat temu
    Kucja, dziewczyno, póki co, ty nie masz co panikować! Ciesz się życiem, pogodą i wiosną! Marker masz niziutki, jednorazowy skok o niczym nie świadczy. Nawet wynik robiony w tym samym laboratorium w dwóch kolejnych dniach może dać różną wartość. Powód do niepokoju może być wtedy, gdy marker systematycznie rośnie. Wahania markera są rzeczą normalną.
  • 11 lat temu
    Witajcie syrenki.
    Wasze wpisy podniosły mnie na duchu.Moja panika wynika z tego że mam dwa raki.
    Ale już wróciłam do pionu.Zaczynam zdrowe żywienie. Odstawiam słodycze,muszę się zdyscyplinować.
    Idę do mojej rodzinnej lekarki, aby dała skier. do laryngologa - to ucho mi dokucza.
    Zapewne poświęci mi godzinkę i wyjaśni wątpliwosci.Zawsze po wizycie u mojej rodzinnej doktórki czuję ulgę.Wiem,że teraz też tak będzie.
    Obrzęk limfatyczny ręki nadal jest, mimo że ćwiczę systematycznie.
    Zapisałam się do klubu Amazonek - w grupie rażniej.Jestem jedyna z dwoma rakami.
    A teraz idę do wnuczka.Smuci mnie to,że nie mogę go wziąć na ręce.I głupio mi że muszę mu odmówić jak wyciąga rączki,żeby go poniańczyć
    Pogoda śliczna.
    Pozdrowionka.
  • 11 lat temu
    .ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.

.ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ.ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.¸.WITAM CIEPLUTKO¸♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.¸MILEGO DNIA .ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.WITAM PIOSENKA OD RANA MAM DOBRY HUMOR............................ .ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.¸

Elbe poziom 32 nie jest maly ,ale i nie za duzy my z ,,r" powinnismy miec ponad 50 :-)
    Soja -ja od kilku dni zaczynam eksperymentowac z soja (pasta miso ,sos sojowy-lima
    ):-) Elbe czy mama juz stosuje Tamoxifen jesli tak jak sie po nich czuje ????

.nana tak jak piszesz (Nie jest uzasadnione rozpoczynanie CTH drugiej linii jedynie w sytuacji wzrostu CA125 — nie wydłuża to czasu przeżycia, natomiast pogarsza jego jakość. ") Tez tak uwazam i staram sie robic wszystko zeby wydluzac czas do kolejnej chemii .Jak samopoczucie ????
  • 11 lat temu
    Kucja - "Naciskałam na wydanie skierowania na TC brzucha i klatki piersiowej... Żadne moje naciski nic nie dały. Powiedział że wzrost o 2 oczka o niczym złym nie świadczy."
    Moim zdaniem twój doktor ma rację. Nie można dawać skierowania na dość drogie badania tylko ze względu na "widzimisię" pacjentki i jej żądania. W twoim przypadku, wydaje się, nie ma ku temu żadnych podstaw. Każda z nas chciałaby otrzymać takie skierowanie przynajmniej raz na rok. Ale, niestety...
    "Badania kontrolne należy wykonywać co 3 miesiące do 3 lat obserwacji, a następnie co 6 miesięcy do 5 lat i później co 12 miesięcy. Badanie kontrolne powinno obejmować wywiad oraz badanie kliniczne (badania obrazowe wykonuje się jedynie w przypadku podejrzenia wznowy). Rutynowe oznaczanie CA125 w trakcie obserwacji należy przedyskutować z chorą. Nie jest uzasadnione rozpoczynanie CTH drugiej linii jedynie w sytuacji wzrostu CA125 — nie wydłuża to czasu przeżycia, natomiast pogarsza jego jakość. "

http://onkologia.zalecenia.med.pl/tom1/ptok_2011___06_Nowotwory_kobiecego_uk%C5%82adu_plciowego.pdf
  • 11 lat temu
    kucja, skierowanie dostałam od reumatologa. Wynik był po 2 tygodniach chyba, bo wożą do Monachium, dlatego prywatnie jest drogo - 250 czy coś takiego. Ale wynik wysyłają do lekarza kierującego, a ja dopiero teraz się do niego dostałam i to fartem, bo ktoś zrezygnował, następny wolny termin - październik.
    Wynik masz piękny, moje markery nigdy tak nie spadły. Też mi rosły co kwartał o 2, a później spadły o 4. Teraz znów wzrosły, ale jeszcze przez chwilę się tym nie martwię.

jasia, ja mam 32
    Podobno my mutantki powinnyśmy zażywać soję na menopauzę, tak powiedziały genetyczki mojej siostrze.
  • 11 lat temu
    Witam w przepiekny sloneczny dzionek :-))))

Elbe moj wynik poziomu D3 byl 25 teraz nie sprawdzalam ,a inne kolezanki mialy duzo nizszy poziom ,a Ty ile mialas ???? Bo moja p dr powiedziala ,ze moze byc a ja jej na to ze my rakowcy nie mozemy miec tak niskich poziomow .Jak bedzie troszke wiecej kasy to zbadam .:-)

kucja 15 poziom wit D3 prywatnie oczywiscie .Ciesz sie ,ze wyniki ok .Taki wzrost to nie wzrost uwierz mi ja w zyciu takiego nie mialam .:-)

Wczoraj mialam TK wynik moze byc za tydzien .Spotkalam pania ,ktora jest po raku jajnika juz ponad 5 lat st 3 .Odstawila od razu cukier ,robila codziennie soki warzywne i olej lniany z twarozkiem :-)))))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat