Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Barcelona, Syrenki też są na facebooku, może do nas dołączysz. Tu jest jeszcze weselej :) a może jesteś a ja nie wiem bo świeża w sumie jestem. Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Mam pytanie do szymczakanny. Kochana, napisz mi jak bylo u ciebie przed podaniem tej obecnej chemii ktora teraz przyjmujesz. Napisalas ze mialas duzy skok markera pomiedzy grudniem a lutym ( z 8 na 1900). A jak sie czulas w tym czasie, czy mialas jakies objawy kliczniczne, czy cos cie bolalo, czy mialas badanie obrazowe ktore cos pokazalo?

Ja mam za tydzien wizyte u mojego lekarza, dowiem sie co zamierzaja ze mna zrobic.... Jestem ciekawa jak wyglada marker, poki co 4 marca wynosil 97. Tomografia nic nie pokazala, ale te badania tu w UK to tez smieszne sa....nie daja wskazowek pacjentom zeby byli na czczo, a to przeciez tez ma wplyw na wynik. No i ja nie bylam, tym bardziej ze mialam je grubo po poludniu. Tutaj to nawet w dniu operacji mozna wieczorem zjesc lekka kolacje, smiechu warte! A pozniej mdlosci jak cholera i zwracajace pacjentki na potege. Maja te swoje dziwne nawyki, ktore w Polsce abslotutnie by nie przeszly. Moze dlatego ze anglicy jako narod sa strasznie lasi na jedzenie (otylosc jak nigdzie indziej) i nie dali by rady poscic przed TK a tym bardziej przed operacja...Generalnie nie narzekam na opieke medyczna i szpitalna, naprawde lekarze sa cudowni, pielegniarki do serca przyloz, po operacji mialam swietna opieke, i w ogole jestem dobrze prowadzona w czasie tej choroby i chemioterapii.

BOJE SIE tego co bedzie, pobolewa mnie coraz bardziej brzuch, czuje ze cos sie dzieje zlego...choc staram sie zyc normalnie i zbytnio nie rozmyslac o przyszlosci. Wczoraj jak sie dorwalam do porzadkowania ogrodka to az zapomnialam ze jestem chora :) cudowne chwile dla ktorych warto zyc. Otuchy dodaje mi tez to forum, tyle tu wspanialych kobiet ktore dzielnie walcza, i pokazuja ze szczescie mozna czerpac z kazdego pojedynczego dnia, bez wzgledu na to, czy jest sie na poczatku walki z rakiem, czy tez w trakcie kolejnej chemii... Szczegolnie podziwiam te dziewczyny, ktore jak "stare weteranki" ;) sluza dobra rada i zarazaja optymizmem pomimo zmagan z choroba.
    Wszystkie jestescie niesamowite, dzielne i potrzebne wciaz naplywajacym nowym syrenkom...i nie tylko.

Milej nocy
  • 11 lat temu
    A juz doczytałam ...forum plotkarskie etc .Prowokacja jak nic ,z innego forum zapewne .Ale prowokacja i komentarz nawet nie do komentowania .Prosty i bardzo nieelegancki.A każdy może napisać ,że jest nawet ministrem .Smutne i nie godne poświęcania swojego czasu i uwagi.
  • 11 lat temu
    Kochane kobiety,krótko- prowokacja i to taka niskich lotów jak na PSEUDO NAUCZYCIELKĘ.
    Jasia została celowo obrażona bo zaczęła przekazywać za dużo informacji,aaa ta znajoma jej mówiła że to forum plotkarski, a i tak weszła??? i się zapisała!!!
    Tak już kiedyś było.
    Spokojnej nocy ♥♥♥
  • 11 lat temu
    Witajcie koleżanki:):):) Nie wiem gdzie jest ten post tego kogoś ,ale uważam ,że każdy ma prawo do swoich odczuć ,pogladów religii.Nie należy innych poniżać.Jeżeli coś mnie nie interesuję ,nie musze przecież reagować a juz na pewno nie wolno mi obrażąć.natomiast złota reguła(zasada) podana przez najwiekszego ze wszystkich ludzi zacheca byśmy czynili innym tak jak chcielibyśmy by nam czyniono ,a szacunek w tym jak najbardziej ma zastosowanie ,jak też empatia wspólczucie ,zrozumienie.
  • 11 lat temu
    Nie wierzę oczom co ta ilona tu powypisywała! Walczę z mdłościami i bolem kości, ale musiałam wejść...
    Jasiu kochana nie przejmuj się takimi prowokacjami, wydaje mi sie, że człowiek chory tego by nie napisał...co to za potwór!
    trzymajcie się syrenki idę dalej leżeć :)
  • 11 lat temu
    Pani Ilonka zamknęła swój profil na "Policzmy się"...............
  • 11 lat temu
    Ilona2- jesteś jak kij w mrowisku, mam nadzieję, że na następnej stronie nikt już ciebie nie będzie pamiętał i moja rada więcej osobistej pokory i otwartości na drugiego człowieka.
  • 11 lat temu
    Witajcie.
    Miałam problemy z internetem i dopiero teraz udało mi się zalogować

Wpis Ilona2 sprawił,że moje krótkie włosy staneły mi na głowie a całe ciało ogarnęły ciary.
    Przyłączam się do opinii krystyny, Barcelony i pozostałych osób.
    Ta Pani nas obraża.Widocznie nie chce korzystac ze wsparcia.Przyjdzie czas,że to co napisała odbije się jej czkawką.Po co tu zagladała?
    Jak można szydzić z naszych wpisów!
    Mnie osobiscie to forum daje poczucie wspólnoty i wielkiego wsparcia od każdej z Was.
    Niemal codziennie tu zaglądam i cieszę się,że każda tak dzielnie walczy i wspiera pozostałe.
    Jest tu tyle cennych porad,że nawet lekarze powinni z nich korzystać.
    Ale się nakręciłam i to negatywnie.A wszystko to przez ILONA2.
    Spadaj kobieto na inne fora,a tu juz się nie pokazuj,bo nie bedziesz mile widziana!

Jasia12 cieszę się razem z Tobą!♥

Elbe 25 marca mam spotkanie z rehabilitantką i będę działać.

facingnorth to dobre wieści i miło się je czyta.Jak będziesz znała szczegóły to podzielisz się z nami.My będziemy Ci kibicować.

To tyle na dziś.
    Pani Ilonie2 życzę więcej pokory i szacunku dla bliżnich.
    Pozdrowionka i całuski
  • 11 lat temu
    No i proszę jaki mamy dzis ruch. Jeden ze skutków ubocznych pani na IL ;-)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat