Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Elbe napisz o mamie ♥ Przyczyna chudniecia ???? wszystkie czynniki sie na to złozyły -ciesz sie ;-)
  • 11 lat temu
    .ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.
    SERDECZNIE POZDRAWIAM
    .ღ♥ღ¸.•´((¯`•.ღ♥ღ.•´¯))`•.ღ♥ღ ¸.•´ღ`•.

♥ Za usmiech nie płacisz ,
    Z usmiechem nie tracisz ,
    gdy innych trzesa nerwy ,
    Ty usmiechaj sie bez przerwy ♥
  • 11 lat temu
    Dzięki, dziewczyny
    Zastanawiałam się, czy wam napisać o mamie, bo ona jest prawdziwą weteranką w walce z potworem.
    Przykre jest to, że wygrała 2 razy z rakiem piersi, a raka jajnika nie udaje się jej pokonać. Inna sprawa, że mama jest bardzo wyniszczona tymi chemiami. Ma bardzo silny organizm, wyniki krwi ma lepsze niż ja, ale siły jej opadły.

kucja, mama miała rękaw pneumatyczny, masaż wirowy wodny....

Jasia wymieniła parę osób. Ja jestem ciekawa co u doni55 i ewci35, AgiAgi, Zanik ? :)))

Aaaa i jeszcze jedno. Przez wiele miesięcy narzekałam, że gruba jestem. Schudłam :))) Mieszczę się w swoje dawne spodnie - rurki:)) A te, kupione na większe gabaryty, spadają mi z d..... Nie wiem, jaka tego przyczyna, wreszcie sterydy wydalone, praca, zmartwienia, czy to, że od jesieni do dziś codziennie jem pół pomela ??

• 11 lat temu
    Witajcie dziewczyny!
    Jasiu, dochodzę do siebie po 1 chemii, już lepiej, następna 4 kwietnia, mam wielki mętlik co mogę jeść a co nie, czytam wybieram i muszę się nauczyć od nowa komponowania posilku, trudne to na razie, poniewaz mam dodatkową przeszkodę w postaci, że miałam operację na jelitach - hemikolektomia prawostronna i cos tam jeszcze, wiec nie latwo to ogarnac dieta by wszystko gralo do nastepnej chemi. Schudłam juz duzo, to nie problem bo mialam z czego, apetyt mam i najgorsze to to za na produkty ktorych nie powinnam jesc kurcze, do słodyczy mnie nie ciągnie, ale do ogorkow kisz i kapusty, śledzików i takich ostrzejszych potraw, a tu guzik bo nie mogę brrr, masakra! Będe brała biobran 1000, rodzina sie zrzucila, mam nadzieję, że to mnie jakoś postawi na nogi.

Elbe, smutno ze tak się dzieję, trzymaj się mocno dziewczyno <3

Miłego weekendu syrenki...:)
  • 11 lat temu
    Elbe pisz i dziel sie swoimi smutkami po to tu jestesmy .Zycze duzo sily ♥

kucja15 jak tam opalanie ;-)

nana co u ciebie ?????

krysia65,krysia57 ,barcelonka,lila co u was ??????????
  • 11 lat temu
    **DZIEŃ DOBRY !!!
    ¨˜“ª¤.¸°¸.¤ª“˜¨¨

W bukiecie pozdrowień
    Słonko Wam przynoszę...
    O Radość Serca
    Dzień Pięknie Proszę...
    By Miłość w duszy
    Słodyczą była...
    Kroplami Szczęścia
    Serce poiła...
    ______(¯`v´¯)__
           `-.¸..¯¯¯
    *•
  • 11 lat temu
    Nie wiem, czy dobrze, że Wam o tym piszę:
    Moja mama na paliacji :(((
    Właśnie od niej wróciłam, a kiedy jechałam, usłyszałam w radiu, że znoszą limity dla chorych onkologicznie. Ciekawe !! Nie będę pisać, co musieliśmy zrobić, aby mamę tam umieścić. Kolejki 3 lata!!
    Może ja teraz się już zapiszę, żeby być 1 jakby co?
    To miejsce sugerował lekarz prowadzący, bo mama strasznie słaba i nie da się jej w domu leczyć.
    No więc u nas smutno:((
  • 11 lat temu
    "Największą sztuka życia
    jest uśmiechać się zawsze i wszędzie...
    Nie żałować tego co było...
    i nie bać się tego co będzie..."

...............•¤»((¯♥¯))«¤•
    .........•¤»((¯♥¯))«¤•
  • 11 lat temu
    wiosna, wiosna, wiosna!
    Idę się opalać.Na termometrze 21,2 stopnia.Krokusy tak pięknie zakwitły na moim ogródku.
    Żyć się chce!
    Pozdrawiam i lecę na ogródek
    Elbe taka cisza na forum.Zapewne dziewczyny korzystają z uroków przyrody.
  • 11 lat temu
    Oooo jak tu dziś cisza:) Czyżby dlatego, że zrobiło się ciepło?

Słyszałyście dziewczyny o biodetoksie? Koleżanka chodzi na takie zabiegi i bardzo sobie chwali. Może spróbuje, jak znajdę trochę czasu.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat