Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Cześć dziewczyny. Dziś zostałam uzdrowiona przez ZUS. Lekarka nawet nie zadala mi pytania jak sie czuje po zakończonej 3 mies temu chemioterapii (z avastinem razem ponad rok leczenia. )powiedziala za mnie ze czuje sie dobrze i jestem zdrowa. Dala mi czesciowa niezdolnosc. Napisalam odwolanie.W orzeczeniu napisala ze bylam leczona na chorobe przewlekla a potem mialam leczenie uzupelniajace.Ani razu nie uzyla slowa rak. Jestem wsciekla i nie odpuszcze.
  • 10 lat temu
    Alex, to częsta przypadłość młodych dziewczyn, i tak jak mówi nana, po porodzie będzie lepiej, również antykoncepcja pomaga, ale Ty idż najpierw do lekarza, zrób badania...powodów bólu może być wiele, i nie myśl, że to rak dziewczyno! głowa do góry :)
  • 10 lat temu
    Alex zrób dokładnie tak jak pisze nana idź do lekarza! Takie bóle to czasami poprostu tylko narura kobiety, ale może być też mnóstwo innych możliwości jak policystyczne jajniki, rozregulowane hormony itd., a rak zazwyczaj nie boli więc nie panikuj :) Ja np nie miałam żadnych objawów, okres regularny bez bóli, częste kontrole u lakarza a raka i tak mam więc nie ma reguły żadnej. Zrób USG i nie martw się:)
  • 10 lat temu
    Alex97, zamiast panikować i pytać na forum o objawy raka jajnika, lepiej pójść do ginekologa. Młodym dziewczynom nierzadko dokucza silny ból w czasie miesiączki, najczęściej mija po urodzeniu dziecka. Może to być też endometrioza. Musi zbadać Cię lekarz, zrobić USG dopochwowe, może marker Ca125? Nie martw się na zapas!
  • 10 lat temu
    Dzień dobry :) Przeczytałam dziś kilka stron forum, mam jednak pytanie. Jak na początku objawia się rak jajnika ? Mam 18 lat, co miesiąc od pół roku zmagam się z ogromnym bólem podbrzusza. Wiem, że to może być jakaś błahostka , na którą lekarz przepisze mi tabletki, jednak obawiam się najgorszego, ponieważ moja prababcia miała operację właśnie na raka jajnika. Nie mam o tym zielonego pojęcia, dlatego znalazłam się tutaj. Może ktoś opisać mniej więcej jakie miał objawy? Dodam jeszcze (choć nie wiem czy to ma jakiekolwiek znaczenie) że 2 lata temu byłam szczepiona na raka szyjki macicy. Tak jak pisałam wcześniej, ból podczas okresu jest nie do zniesienia , nie działają leki przeciwbólowe (po tych silniejszych jest jeszcze gorzej- zaburzenia wzroku, ból żołądka itp, dlatego tabletki to moja ostateczność ). Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam :)
  • 10 lat temu
    Witajcie kochane :) Krakusko, co u Ciebie? Tiffany <3 mała, czekamy na Ciebie na Fb, jak któraś z pań ma ochotę do nas dołączyć na Fb, to piszcie na maila, który podała lilith.p....to jest specjalna grupa, stworzona dla osób borykających się z naszą przypadłością, jest tam intymnie i nie obserwują nas osoby nie związane z chorobą, wspieramy się na co dzień, naprawdę warto! :)
  • 10 lat temu
    Dawno mnie tu nie było, choć czytuję Was codziennie. Jakoś tak wyszło ;) U Mamy nic nowego, może w czwartek skusi się na badanie markera. To już prawie 2,5 roku od operacji, dokładnie rocznica wypadnie 1 sierpnia. A od chemii minie 16 miesięcy. Teraz zbieramy papierki do ZUS-u. Zobaczymy, co powiedzą. Koniec sierpnia USG i onkolog. Pani Krystyno, pamiętam, że miala mieć Pani badania. Jak wynik? Pozdrawiam serdecznie <3 Mala86, napisz do mnie - paulina.lilith@gmail.com Zaproszę Cię do grupy na facebooku.
  • 10 lat temu
    Aha no to ja bym dołączyła chętnie, jak się tylko dowiem jak:)
  • 10 lat temu
    Hejka wieczorkiem! niedawno wróciłam z Helu, było super spotkanko ;) mała, odezwie sie tutaj adminka naszej strony na Fb i poinformuje co zrobić, ja nie mam takiej mocy, a nasz profil jest tajny, więc po nazwie i tak nie znajdziesz... Miłej nocki :)
  • 10 lat temu
    Lilcia a jak się nazywa ta grupa na FB? P.S Uwielbiam Hel:)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat