Rak jajnika
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
-
ostanie badanie krwi miałam walsnie w dzien podania chemii czyli 14 lipca. Dzisiaj mijają dwa tygodnie. Czy to oznacza że powinnam na własna reke zrobic najswiezsze badania krwi przed tk?
-
keratynina ? a co to takiego. Nikt mi nic takiego nie powiedział w szpitalu. Chemie zakończylam 14 lipca.
-
Lena31, PET jest badaniem najbardziej dokładnym, ale po zakończonej chemioterapii skierowania na nie nie dostaniesz, tylko na TK. O zmiany na jelitach się nie martw. Większe są usuwane w czasie operacji, malutkie załatwi chemia. Będzie czysto!
Pamiętaj, że przed tomografią musisz mieć świeży wynik kreatyniny (ostatnie 2 tygodnie)!
-
garcia bardzo dziekuje za informację. TK mam za tydzień. A jesli chodzi o zapis do poradni to powinna wybrać do jakiego lekarza chce chodzić?
Czy tk jest dokładna jak pet? U mnie były jakies zmiany na jelitach i zastanawiam sie czy tk to by wykazala...
pozdrawiam ciepło
-
Lena31-Przed TK wczesna lekka kolacja.Rano nic nie pić i nie jeść.(6 godz. przed badaniem) Bądź troszkę wcześniej.Trzeba wypełnić ankietę no i dadzą ci do picia wodę. Jak chcesz się upewnić to zadzwoń do nich. Dowiedz się na kiedy będzie gotowy opis.Możesz go odebrać osobiście ,zamów też płytę do opisu. Do poradni musisz się zapisać. Oni dostaną opis TK elektronicznie.
-
mala86 super wieści!
Mi nie wiem kiedy zleciało 11 dni jak jestem po chemi. Powoli włoski cos kiełkuja a rzęsy i brwi z kazdym dniem są coraz bardziej wyrażne.
Czuje sie ogólnie ok, tylko prawa dłoń mnie pobolewa, może to przez to, ze mialam wenflon ostanim razem....mam nadzieje, że to minie.
-
widzę, że tylko ja załapałam się na "komarowy test" ;)
-
Hej skończyłam właśnie ostatnią chemie. Teraz tylko przetrzymać mdłości i wrócić do siebie.
Komary tną i tak.
A lekarz mówi, że chemia wyjdzie z organizmu po 5 tygodniach.
-
u nas tez gorąco jak nie wiem, a to rzadkość nad zatoką! niedługo jedziemy na plaże babie doły, bo plaza miejska zawalona na maxa i dalej! są mistrzostwa w lataniu, na prog 1 tv bedzie transmisja od 16 ;)
kuma, dalej nie mają, ja robię w centrum pasaż 23 na 10 lutego, tam robią na nfz..
ja jeszcze nie wiem jak z komarami, na szczęście jeszcze mało ich mamy w tym roku
B)
-
Uff! Na Podlasiu temperatura 32,9 st Celsjusza w cieniu. Nic, tylko siedzieć w wodzie. Od miesiąca deszczu ani kropli.