Rak jajnika

15 lat temu
Zachorowałam w lipcu tamtego roku.Był to szok,do konca nie wierzyłam,ze mnie to spotkało.Zaczęło sie nagle.Całe zycie zdrowa jak ryba.Póżno,jak zwykle przy I ttym raku pózno.I tutaj zaczyna się moje forum.....Dlaczego tyle krzyczy się o raku piersi,o raku szyjki macicy,a o raku jajnika nic.Mamy profilaktyczne badania cytologiczne,mamografię,a o badaniu CA 125 nikt nam nawet nic nie mówi.Przecież o raku jajnika mówi się(dzisiaj to wiem)"cichy zabójca".Dlaczego ma tak znikomą wyleczalnośc.......Jego wykrywalnośc jest w 3,4 stadium,wiadomo co to znaczy.....Nikt nam kobietom nie mówia by profilaktycznie badac sobie krew,bo to jest jedyna szansa aby uchwycic go szybciej.I wbrew pozorom choroba ta nie dotyczy kobiet tylko po40-tce.Umierały przy mnie dziewczyny,które miału niespełna 20-cia lat.Czy na prawdę w naszym kochanym kraju nie możemy zrobic nic,aby uświadomic przynajmniej kobietom co może im grozic?Ja przeszłam cięzką operacje,dzisiaj jestem zdrowa i wierzę,że tak zostanie.Wiem,że to moja siła mnie pcha do przodu.Tej siły życzę każdemu
26037 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Jeżeli któraś z dziewczyn chciałaby dołączyć do naszej grupy na Fb, to bardzo zapraszamy :) Lena ,miłka, mała...?
  • 10 lat temu
    Witajcie :) Elbe witaj z wojaży, najważniejsze, że wypoczęłaś i nabrałaś energii ;) Jutro jadę na Hel na spotkanko z dziewczynami z FB, które są na urlopie w moich stronach :)
  • 10 lat temu
    Tiffany co u Ciebie kochana, jak mama??? Hesia a jak Ty sie czujesz??? Kiedy jedziesz na chemię??
  • 10 lat temu
    dzieczwyny dzieki za info, Elbe Chorwacja musi byc piękna ehhhhh:)
  • 10 lat temu
    dzieki dziewczyny za informacje. Najlepiej jak zadzwonie i sie zapytam :) Elbe Chorwacja musi byc piekna...
  • 10 lat temu
    Witaj, Elbe! Może ta wycieczka okaże się dobrą formą rehabilitacji na Twoje nogi?
  • 10 lat temu
    Hej, już jestem:) Przyjechałam 2 godziny temu. Piszecie o kolanach, ja mam fatalnie, ani kucnąć, ani wstać z kucek. A schody....to masakra. A Chorwacji milion schodów i w dwóch hotelach nie było windy!!! Ale jakoś dałam radę, jestem cała:)))
  • 10 lat temu
    Lena, widzę, że nieźle namotałyśmy Ci w głowie z TK. Będzie najlepiej, jak zasięgniesz wiedzy u źródła. Zadzwoń do nich i zapytaj. Poziom kreatyniny jest wymagany w każdym przypadku TK z kontrastem. Być może jest tak, że tomografia jest robiona w szpitalu, gdzie się leczycie i jest możliwość sprawdzenia w karcie elektronicznej pacjenta. Możliwe, że wtedy nie wymagają dodatkowo tego badania. Prywatnie - kreatynina koszt 8 zł. PET można zrobić prywatnie, tylko kto da na to skierowanie, bo bez skierowania badania nie będzie.
  • 10 lat temu
    witam w upale popołudnie. Ja 4 dni po chemii i jeszcze męczy, cisnienie mi skacze ogólnie czuję się paskudnie. Cały czas pobolewa mnie w lewym boku na wysokości biodra. W czwartek przed chemią zgłaszałam lek. zrobili mi zaraz usg i wyszło że wszystko jest ok wiec co tam boli. Usg nic nie wykazało dlatego dostałam na tk miednicy i jamy brzusznej. Już mam złe myśli że cos niedobrego się tam dzieje :(
  • 10 lat temu
    Lena- o badaniu kreatyniny pierwsze słyszę. Nikt mi nic nie mówił na ten temat.Wydaje mi sie że gdyby było potrzebne to byś dostała skierowanie . O skierowanie na PET to możesz tylko pomarzyć. Nikt ci nie da. Możesz zrobić prywatnie ale to koszt ok 5 tys.zł . Lekarza możesz sobie wybrać

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat