Przewlekła białaczka limfatyczna u osób "młodych"

14 lat temu
Witam! Założyłam ten temat, bo na PBL chorują prawie wyłącznie osoby starsze. Jest to nieuleczalna postać raka układu limfatycznrgo (w oststeczności stosuje się chemioterapię, która często przynosi więcej szkody, niz pożytku), U mnie zdiadnozowano PBL w wieku 47 lat, czyli ponad 3 lata temu. Niestety od pwenego czasu nastapiła szybka progresja choroby. W przyszłym tygodniu mam badania kontrolne, po których zapadnie decyzja o ewentualnym rozpoczęciu chemii. Nie muszę pisać, jak sie czuję i co przeżywam. Poszukuję osób z PBL w zbliżonym wieku, aby mieć z kim wymienić doświadczenia. Kilkuletni okres przeżycia, jaki daje ta choroba, to dla osób w podeszłym wieku stosunkowo dobra perspektywa, co innego dla tych, którzy dopiero zaczęli swoje majwiększe zyciowe osiągnięcia. Wiem, że takich osób jest bardzo niewiele, ale mimo to liczę na odzew. Trzymajmy się, razem będziemy silniejsi! Małgorzata
3319 odpowiedzi:
  • 6 lat temu

Kaja ja boję się zapeszyć, na razie się trzymam🙂

• 6 lat temu

Moni , fajnie że jedziesz, miłego odpoczynku baw się dobrze🙂

• 6 lat temu

Aniawajs trzymam za Was kciuki, najważniejsze że mąż się dobrze czuje.🙂

• http://www.sejm.gov.pl/sejm8.nsf/transmisje.xsp?unid=1A095C4B92F7DCD0C1258204002B34CF#

tu możecie obejrzeć transmisję, jak dzielnie Carlo i Atka walczyli w naszym imieniu w Sejmie. 

Bardzo, bardzo dziękujemy Wam, poszło Wam świetnie. I oczywiście traktujemy to jako rozgrzewkę do dalszych działań!  

• Monisia, jak ja Ci zazdroszczę tego wyjazdu!! Po powrocie koniecznie prosimy o relację. Bawcie się dobrze!

• Gosieńko, nie zapeszamy tfu tfu ;) oby tak dalej 

• Dzień Dobry

Życzę Wszystkim wszystkiego najlepszego w Nowym Roku.

Siedzę w katarem, tlen ciężko wciągać przez zatkany nos.

Przez przeziębienie nawet nie wiedziałam, że coś dziś w sejmie się działo na tak ważny temat. Cholercia, beznadzieja jak się choruje.

Przed Świętami rozmawiałam z panem Andrzejem – koordynatorem. Bardzo fajny człowiek. Jestem pełna optymizmu w Nowym Roku. Uważam  że razem z naszą Kasią – naszą forumową koordynatorką  damy radę dużo zdziałać  - cokolwiek to znaczy.

• Co prawda ja choruję na przewlekłą szpikową ale o obejrzałam transmisję z sejmu - duża lekarska siła z Lubelskiego sami najlepsi - Pani prof. Hus i prof. Gianopaulus - sama się u nich konsultowalam 😁 zobaczymy jakie będą efekty 

• Z przyczyn technicznych nie udało mi się obejrzeć do końca transmisji ze spotkania- zrobię to w najbliższym czasie- chcę powiedzieć, że robicie wspaniałą rzecz. Nasuwa mi się jednak refleksja, że za wcześnie dają ludziom nadzieję. Mój mąż jest z mutacją tp 53. Przestał reagować na chemię. Podczas ostatniej wizyty- 2 stycznia-rozmawialiśmy o podaniu właśnie leku refundowanego. Jak zrozumiałam teoretycznie, bo w praktyce nie wiadomo kiedy to nastąpi. Tak jak mówiła Pani Doktor prace zaczęły się we wrześniu. Kiedy słowa zamienią się w czyny? 6 lutego mamy kolejną wizytę. Mąż ma nadzieję, że dostanie lek. Pewnie się rozczaruje. Pozdrawiam serdecznie.

• 6 lat temu

Widzę, że link do transmisji jest nieaktywny. Spróbujcie w taki sposób

iTV - Sejm - transmisje  Parlamentarny Zespół ds Praw Pacjenta

( wczoraj w taki sposób podałam Kai i znalazła)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat