pella nie masz racji ASC-US to nie jest stan zapalny tylko obecność nieprawidłowych komórek w rozmazie cytologicznym . ASC-US czasem występuje równolegle ze stanem zapalnym , ale nie należy mylić jednego z drugim i na pewno niczym się tego nie leczy. Jestem pod opieką jednego z najlepszych ginekologów - onkologów w Polsce , jestem przekonana że niczego nie lekceważy i jego postępowanie jest prawidłowe .Po tej cytologii z ASC-US miałam zrobiony jedynie test na DNA HPV, który wyszedł ujemny .
Martyna90 Ja właśnie jestem zdziwiona, że mi nikt nie zrobił właśnie badania na typ wirusa i oznaczenie czy on jest i kolposkopii. Lekarz od razu chciał wyciąć tą "nadżerkę " bo stwierdził, że już za długo z tym chodzę ale od początku twierdził, że to nic złego, że wygląda to całkiem nieźle tyle, że jest duże j trzeba to wyciąć. A tu zonk po wyniku histpatu, sam był wielce zaskoczony. Teraz też już jestem po wizycie u profesora onkologa i zobaczymy co będzie dalej.
Sylwiakz też miałam ASC-US i też miałam nadzerke. Z tym, że ja co chwilę miałam stany zapalne (stąd pewnie ASC US). Mnie lekarz powiedział, że nadzerki przy ASC US się nie usuwa. Najpierw powinna wyjść dobrze cytologia/kolposkopia. Plus dla Twojego lekarza że zrobił konizacje i było to później zbadane. Chociaż dziwny ten schemat... Konizacja przy ASC US, i jeszcze zakładał że wygląda dobrze. No ale nie ma co gdybac. Teraz trzeba się leczyc