Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
W sumie to nic takiego, spisz....ja nawet nie plamiłam po tym...oni musza złuszzyc tkanke z kanalu z sprawdzic co am jest i tyle....a z macicy nie wiem czemu mi macice lyzeczkowali przy konizacji....moja gin nie odbiera....cos mnie trafi....cos czuje ze jeszcze tydzien poczekam
-
Cześć Asiu.Ja miałam wycinki pobrane od tak...na żywca ale nie bolało jakoś specjalnie, zrobil to podczas kolposkopii....Powiedzcie a czego się spodziewać teraz podczas tego łyżeczkowania...jak to wszystko wygląda...?
-
Witaj Olga...łyżeczkowanie to dlatego że muszą sprawdzic czy kanał szyjki jest czysty..każda z nas to miała....mi odrazu łyczeczkowali przy kolposkopi i wycinach i to miałam pod narkoza a ty nie mialas narkozy przy wycinkach? Kurde brzuch to mnie juz tak boli jak sie okarze ze tego wyniku nie ma to sie wkur....
Dziewczyny i co z tym forum prywatnym na Fb? Tam nie trzeba imienia i nazwiska mozna takie loginy jak tu macie....???
-
Z jednej strony wolę zrobić teraz drugi raz wycinki niż mają mi później docinać bo się okaże że trzeba więcej....Nie wiem tylko po co to łyżeczkowanie...?
-
Hej Zoe. Tak jak pisałam... Pobrano mi wycinki podczas kolposkopii i wyszedł CIN III, teraz maja zrobić łyżeczkowanie i wycinki ale juz pod narkozą...wycinki teraz z jamy macicy, chyba dlatego zeby stwierdzic czy tylko trzon, czy więcej jest do usunięcia...tak mi się wydaje...17 grudnia odbieram wynik i z nim ide od razu na konsultacje i dowiem sie kiedy będą ciąć...
-
Olga witam Cie w naszym gronie...ale z drugiej strony wolalabym abysm tu wszystkie pisaly w innych-milszych okolicznosciach.
Nie wiem,czy dobrze przeczytalam-ale bedziesz miec dwa razy pobierane wycinki? po co? Przepraszam,nie chce podwazac decyzji lekarza,ale jesli byla kolposkopia i wycinki juz raz zrobione to po co stresowac pacjentke? po co jej dodawac cierpienia?
Pisze tak,bo ja sama mialam niekompetentnego lekarza i chcial mi robic caly czas wycinki...nie leczyc,nie podjac twardej decyzji-tylko wycinki...Wiec jestem juz przewrazliwiona.
Jesli wyszedl cin 3 to najlepiej dzialac-i miec spokoj:)
Ola udzielaj sie,badz z nami-naprawde razniej i lepiej na duszy:):)
Mysle ze sie nie obrazilas na to co napisalam-przepraszam...ale uwierz mi-juz tak strasznie nie ufam lekarzom....moi trzymali mnie 2 lata ze zla cyto,kazali robic sobie dziecko,a nastepnie jak przyszlo do wycinkow to byly zle pobrane-bylam zdrowa jak rybka! ajjj...a na koncu stwierdzili ze,,,, po co toto trzymac-trza usunac wszystko,,,-tu cytuje wypowiedz lekarki ktora mnie,,leczyla,,.
-
Witam.
Mam podobny problem do waszego...cytologia III, wycinki-cin III, teraz czekam na łyżeczkowanie i wycinki z j. macicy pod narkozą 21 listopada, później 17 grudnia poznam wynik i lekarz określi jak bardzo będzie musiał działać...jak rozległe są zmiany...
Podczytuje Wasze forum juz jakis czas ale liczyłam że może wynik nie okaże się cinem III i nie będe musiała sie "odzywać" a jednak sie okazał...
Czekam niecierpliwie na wieści od koleżanek Ajiszy i Izy bo napewno bede przechodzić to samo...no i nie ukrywam że sie boję :)
Pozdrawiam z Gdańska
-
Asiu czekam na dobre wiesci!:)
-
Zoe oby twoja czujka się sprawdziła, mam nadzieje ze wynik bedzie bo dzwoniłam do niej to mówiła ze o 16 odbiera wyniki i teoretycznie powinien byc o 18 sie okarze...
Iza po zabiegu moze dzis popołuniu wyjdzie, napewno sie odezwie i sama opisze co i jak....
-
Asiu ja miem,czuje-ze bedzie dobrze!!! a czujke mam dobrą-uwierz mi:)
Ciekawe jak tam ajisza i Iza.....................................