Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10918 odpowiedzi:
  • 8 lat temu
    MonPor ja tak mialam w 2015 roku ze cytologia wyszla gorzej niz wycinki z cytologii mialam CIN 3 a z wycinkow CIN 1. :)
  • 8 lat temu
    dona 77 dziękuję za informację, HPV nie robiłam teraz robiłam 3 lata temu jak byłam w ciąży badanie wyszło ok. Czy są tu jakieś dziewczyny, którym po cytologi wyszedł wynik niepewny a po wycinkach wynik dobry? Czy cuda się zdarzają?
  • 8 lat temu
    Dziękuję taki mam tez plan tylko tyle że nie wiem czy przed tym badaniem zacząć brać tabletki dopochwowe mam brać 12 dni po okresie. Czyli powinnam zacząć od piątku/soboty czy iść tak zaraz po miesiączce bez brania tabletek bo mogą zakłamać obraz? Miałaś jakieś objawy, które Cię niepokoiły przed wynikiem cytologi?
  • 8 lat temu
    Kochane, z tego co pamiętam to początek marca ma być miesiącem badań i odbioru wyników. Dobrą passę rozpoczęła Joasia81 <3 <3 Oby tak dalej. Pozdrawiam Agnieszka76, Joasia81, Tasza27, Dona77, Karo_2017, Oleńka88, Zania1313,Leona,white_lavender oraz wszystkie których nie wymieniłam <3
  • 8 lat temu
    Witam nowe dziewczynki MonPor1977 i jezyk321 <3 <3 <3 Oczywiście archanioły Agnieszka76 i kaa nasze kochane <3 <3 <3 jak zwykle niezastąpione, już zrobiły swoje :D One są kochane <3 MonPor1977 mamy identyczne sytuacje Ja listopad 2016 grupa2 cytologia zwykła. W styczniu 2017 pojedyncze komórki Ascus z intensywnym stanem zapalnym to już cyto Lbc(płynna) Razem z tą płynną zrobiłam test Cintec p16/Ki67, który wyszedł ujemny. Ten test zwalnia z wykonywania kolposkopii. Ale ja i tak zrobiłam jedną w listopadzie wynik satysfakcjonujący bez cech dysplazji i drugą w styczniu niesatysfakcjonująca bez cech dysplazji (tą drugą robiłam u innego gin. Nadmienię, że była zrobiona bez użycia próby kwasu octowego i ogólnie szkoda pisać), ale najważniejsze obie bez cech dysplazji. A najważniejszy ten ujemny Cintec. Kontrola w czerwcu. Oprócz tego mam dodatni hpv mRNA 16. Jaką robiłaś cyto w lutym i czy robiłaś test na hpv? Pozdrawiam wszystkie cieplutko Agnieszka76,Kaa, Olenka88,Zania1313, Leona a właśnie Leona odebrałaś już fizycznie wyniki? :P
  • 8 lat temu
    :)
  • 8 lat temu
    Olenko88, dzieki tej informacji glowe mam tak wysoko ze o wlasne stopy sie przewracam;) Agnieszka76 o ile liczby przy nicku to rok urodzenia to jestes kilka lat mlodsza od mojej mamy, ktora wyczekuje 5w wnuka/ wnuczki;) wiec sie strzez bo ni stad ni z owąd gromada sie uzbiera;)
  • 8 lat temu
    Jezyk321 witaj. Ostatnio gdzieś czytałam że dziewczyna w ciąży miała Cin3. Wynik okazał się zaklamany i po rozwiązaniu miała prawidłowa cytologię. Często w ciąży jest tak że cytologia daje zły wynik a zmiany cofaja się. Głowa do góry. Myśl o dzidxi <3 <3 <3 <3 <3
  • 8 lat temu
    MonPor1977 witaj. Ja jestem tego zdania byś poszla na wycinki. Ja osobiście jestem po Asc-us i u mnie okazało się to Cin2. Także kolposkopia i wycinki powinny wyjaśnić sprawę. Samą kolposkopia nie jest inwazyjna a jeśli nie będzie podstaw to nie pobiorą wycinków. Pozdrawiam cieplutko i nie zamartwiać się na zapas.u mnie konizacja załatwiła sprawę tak że nawet HPV nie mam <3 <3
  • 8 lat temu
    Agnieszka76 czekam z niecierpliwoscia:) szczerze wierze ze wszystko bedzie dobrze;) ze urodze synka, niby jeszcze nie wiem bo to 11 tydz ale czuje ze bedzie chlopiec, przy corce sie przeczucia sprawdzily;) a pozniej jeszcze ze dwojeczke;P a co tam bede matka pelna geba;) poza tym mam super meza przy boku, jest ogromnym wsparciem, chlopaki w jego wieku lataja po dyskotekach a on taki fajny;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat