Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS
dzien dobry !!!
z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
-
dona 77 dziękuję za informację, HPV nie robiłam teraz robiłam 3 lata temu jak byłam w ciąży badanie wyszło ok. Czy są tu jakieś dziewczyny, którym po cytologi wyszedł wynik niepewny a po wycinkach wynik dobry? Czy cuda się zdarzają?
-
Dziękuję taki mam tez plan tylko tyle że nie wiem czy przed tym badaniem zacząć brać tabletki dopochwowe mam brać 12 dni po okresie. Czyli powinnam zacząć od piątku/soboty czy iść tak zaraz po miesiączce bez brania tabletek bo mogą zakłamać obraz? Miałaś jakieś objawy, które Cię niepokoiły przed wynikiem cytologi?
-
Kochane, z tego co pamiętam to początek marca ma być miesiącem badań i odbioru wyników.
Dobrą passę rozpoczęła Joasia81 <3 <3
Oby tak dalej.
Pozdrawiam Agnieszka76, Joasia81, Tasza27, Dona77, Karo_2017, Oleńka88, Zania1313,Leona,white_lavender oraz wszystkie których nie wymieniłam <3
-
Witam nowe dziewczynki MonPor1977 i jezyk321 <3 <3 <3
Oczywiście archanioły Agnieszka76 i kaa nasze kochane <3 <3 <3 jak zwykle niezastąpione, już zrobiły swoje :D
One są kochane <3
MonPor1977 mamy identyczne sytuacje
Ja listopad 2016 grupa2 cytologia zwykła.
W styczniu 2017 pojedyncze komórki Ascus z intensywnym stanem zapalnym to już cyto Lbc(płynna) Razem z tą płynną zrobiłam test Cintec p16/Ki67, który wyszedł ujemny.
Ten test zwalnia z wykonywania kolposkopii.
Ale ja i tak zrobiłam jedną w listopadzie wynik satysfakcjonujący bez cech dysplazji i drugą w styczniu niesatysfakcjonująca bez cech dysplazji (tą drugą robiłam u innego gin. Nadmienię, że była zrobiona bez użycia próby kwasu octowego i ogólnie szkoda pisać), ale najważniejsze obie bez cech dysplazji. A najważniejszy ten ujemny Cintec.
Kontrola w czerwcu. Oprócz tego mam dodatni hpv mRNA 16.
Jaką robiłaś cyto w lutym i czy robiłaś test na hpv?
Pozdrawiam wszystkie cieplutko Agnieszka76,Kaa, Olenka88,Zania1313, Leona a właśnie Leona odebrałaś już fizycznie wyniki?
:P
-
-
Olenko88, dzieki tej informacji glowe mam tak wysoko ze o wlasne stopy sie przewracam;)
Agnieszka76 o ile liczby przy nicku to rok urodzenia to jestes kilka lat mlodsza od mojej mamy, ktora wyczekuje 5w wnuka/ wnuczki;) wiec sie strzez bo ni stad ni z owąd gromada sie uzbiera;)
-
Jezyk321 witaj. Ostatnio gdzieś czytałam że dziewczyna w ciąży miała Cin3. Wynik okazał się zaklamany i po rozwiązaniu miała prawidłowa cytologię. Często w ciąży jest tak że cytologia daje zły wynik a zmiany cofaja się. Głowa do góry. Myśl o dzidxi <3 <3 <3 <3 <3
-
MonPor1977 witaj. Ja jestem tego zdania byś poszla na wycinki. Ja osobiście jestem po Asc-us i u mnie okazało się to Cin2. Także kolposkopia i wycinki powinny wyjaśnić sprawę. Samą kolposkopia nie jest inwazyjna a jeśli nie będzie podstaw to nie pobiorą wycinków. Pozdrawiam cieplutko i nie zamartwiać się na zapas.u mnie konizacja załatwiła sprawę tak że nawet HPV nie mam <3 <3
-
Agnieszka76 czekam z niecierpliwoscia:) szczerze wierze ze wszystko bedzie dobrze;) ze urodze synka, niby jeszcze nie wiem bo to 11 tydz ale czuje ze bedzie chlopiec, przy corce sie przeczucia sprawdzily;) a pozniej jeszcze ze dwojeczke;P a co tam bede matka pelna geba;) poza tym mam super meza przy boku, jest ogromnym wsparciem, chlopaki w jego wieku lataja po dyskotekach a on taki fajny;)
-
Agnieszka76, podchodze do sprawy na ten moment w ten sposób ze nawet jeśli kolposkopia pokaze więcej niż cytologia to i tak Spoko bo wcześnie wykryte, troche poczytalam forum i aż mi wstyd ze w pierwszym szoku tak spanikowalam. Ludzi to dopiero maja problemy, nieoperacyjne dziady, pozno wykryte dziady. A ja z powodu jednego wyniku taki raban, troche mnie zmiotlo jak polozna chcac mnie pocieszyc zaczela opowiadac ze byla u nich dziewczyna ze donosila ciaze do 32tyg, a pozniej amputacja szyji i chemia, na koniec dodala cos w stylu ale u pani to jeszcze niewiadooomo. Wiem ze nie chciala zle, ale wyszlo jak zwykle:P moze bardziej to wszystko przezywam ze wzgledu na to ze mama chorowala, ona wygrala ale jej tato a moj dziadek nie i to wszystko w ciagu ostatnich kilku lat.U lekarza ryczalam, u poloznej ryczalam, w poczekalni ryczalam, aż mila pani po 50 chcąc mnie pocieszyc mówi "Nie becz mala ciąża to nie koniec świata:P"