Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • ilka, prawda, ale trzeba pamiętać że większość jednak ma dysplazje czyli cin1/2/3 aniżeli raka. a takie bóle jak opisuje koleżanka występują w wielu różnych przypadłościach i dopóki się nie zbada to nie ma mowy o żadnym raku i o to mi chodziło. u mnie np. wszystkie objawy które mogłabym przypisać do mojego cin3 również mogą pasować do tego że mam tyłozgięcie szyjki i miałam nadżerkę i nawracające infekcje które doprowadziły do cin nieleczone. aniżeli sam cin wywołał takie objawy. chodzi mi o to, żeby się najpierw w pełni zbadać , a potem się skupić na leczeniu. a nie zaczynać od myśli, że mam raka kiedy nie ma żadnego wyniku który na to wskazuje bo to taka spirala. trzeba zaufać lekarzom! muszka, z tego co pamiętam to normalne ;) po pierwszym okresie od konizacji odkleja się strup i pewnie to było to. jeśli nie masz krawienia intensywnego to wszystko okej a plamienie może się zdarzać ;) w momencie jak krawienie będzie większe a ból się będzie nasilał, to zadzwoń do lekarza lub szpitala w którym miałaś zabieg, bo czasem sie zdarza że się otworzy naczynko, albo wdaje się jakiś stan zapalny :) ja np. od czasu konizacji leep 3 dni przed okresem mam plamienia i 3 po a jestem ok 3 miesiące po zabiegu. jeśli chodzi o wynik to jest super! złapali wszystko i linia cięcia jest wolna więc całość zmiany została usunięta więc nie zostaje nic poza tym żeby się cieszyć! :)) ściskam <3
  • Cześć dziewczyny :) Dawno nie pisałam, ale miałam jakiś problem żeby się tutaj do was zalogować. Jestem już po elektrokonizacji, zabieg miałam 18 maja, wszystko poszło szybko i sprawnie, 40 min. i mogłam wyjść do domu. Wyniki hist.-pat. też już przyszły, kanał szyjki czysty, natomiast co do wyciętego stożka mam komentarz "w strefie przejściowej nieznaczna dysplazja (CIN I) (...), granice cięcia bez zmian", trochę mnie to martwi, ale lekarz w mailu napisał mi, że zabieg skuteczny i nie trzeba go powtarzać; więcej dowiem się pod koniec czerwca na wizycie kontrolnej. Piszę jeszcze w jednej sprawie, mianowicie tydzień po zabiegu zaczęło się u mnie lekkie plamienie, po kolejnym tygodniu przyszedł chyba okres, ale mam wrażenie, że zmieszał się on z krwawieniem z rany, bo krew była jasna i wręcz ze mnie kapała.. We wtorek, czyli prawie 3 tyg. po zabiegu, wyleciał ze mnie duży skrzep, cały dzień mocno krwawiłam, teraz jest już lepiej, krwawię mniej, ale od rano bardzo boli mnie podbrzusze, mocniej niż podczas okresu. Wzięłam papiery z roboty i pojechałam popracować w domu. Czy mogłybyście dać znać jak u was przebiegał cały proces gojenia się i czy też zdarzały się takie krwawienia? Do wizyty kontrolnej jeszcze trochę czasu i nie wiem, czy nie zadzwonić do mojego lekarza. Ale może to normalne, nie chcę wyjść na panikarę ;(
  • 7 lat temu
    Dziękuję Wam, w domu nie chcę nikogo męczyć swoimi obawami, dziękuję że tutaj mogę się wygadac <3
  • Jul92,,to jeszcze o niczym nie świadczy,myslisz że każda 20kilkulatka,ktora wspolzyje ma raka?Uspokoj sie,wycisz,usmiechnij,bedzie dobrze
  • 7 lat temu
    Rozpoczęłam współżycie 4 lata temu, dlatego tak się zachowuje i nie potrafię się uspokoić
  • Jul92, rak szyjki macicy nie daje prawie żadnych objawów. Tylko cytologia,kolposkopia czy wynik biopsji pokazują co tam siedzi. Te bóle pewnie po zabiegu tak jak już pisałam. Przestań się nakręcac naprawdę nic dobrego z tego nie przyjdzie :)
  • Jul92, nie masz absolutnie żadnych powodów do zmartwienia w tym momencie ;) cytologie należy robić od momentu rozpoczęcia współżycia i od tego momentu należy regularnie się badać :) jeśli masz bóle itp to są one raczej związane z zabiegiem usunięcia torbieli albo tzw. bóle somatyczne które sama sobie wmawiasz czytając objawy danej choroby. Na zasadzie czytania o raku płuc przy przeziebieniu. Też kaszel ale jednak zupełnie dwa różne schorzenia. Więc tak jak radzi Kaa nie czytaj rzeczy które ba ten moment cie nie dotyczą bo niepotrzebnie zwracasz sobie głowę :) poczytaj prędzej o tym jak zapobiec takim problemom np. badanie na hpv :) bez nerwów a jeśli takie napięcie ci towarzyszy może warto przemyśleć wizytę u psychologa który pomoże ci uporać się z nerwami i lękiem :)
  • Witam dziewczynki ;) dawno mnie nie było i sporo ominęło :( remont, praca, egzaminy... brak czasu mnie przytłoczył. Kaa przepraszam <3 Tasza co u Ciebie?
  • 7 lat temu
    Ale powiedzcie czy dyskomfort w miednicy tak z tyłu i ból nóg to może być jakiś objaw?
  • 7 lat temu
    Dzięki, chyba rzeczywiście pora na odłączenie internetu ;)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat