Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • Dreama ja tez bym zaczekala i pozwolila zdecydowac w szpitalu. Moze gin ma racje a moze bie. Mysle ze onkolog ma wieksza wiedze na ten temat i tez bym na wlasna reke niczego nie odwolywala. Ewentualnie mozesz to jeszcze skonsultowac wczesniej ze swoim lekarzem

• 7 lat temu

Cześć dziewczynki.

Wróciłam z baaardzo długich wakacji 😩 było super, pogoda dopisała przez prawie dwa tygodnie padało raz o godzinie 6 rano jak cała moja rodzinka smacznie chrapała. Byliśmy w Międzywodziu i ani razu nie pomyślałam o HSIL/CIN3. Wróciłam do domu i od razy zaczęłam przygotowania do konizacji, którą mam mieć 28.08.

Potrzebuję rady: otóż przed wyjazdem miałam wizytę u zupełnie nowego ginekologa, do którego wysłał mnie mój onkolog z Nowej Soli. Miał mi ów jego kolega gin (sądzę, że się kumplują bo zadzwonił do niego przy mnie prosząc o zbadanie mnie bez kolejki itd na prywatny tel.) zrobić kolposkopię z dokładnym opisem abym miała go ze sobą na operację 28.08. No i zrobił mi doktorek ładnie pięknie ale bolało - nie wiem jakiś był mało delikatny. Opisuje, opisuje, rysuje, zaznacza pisaczkami gdzie co jest i mówi mi tak: zalecenia jedynie cytologia za 6m-cy. A ja na to, że już mam termin operacji na 28go a on na to wielkie oczy 😲, że co? Pyta. Mówi: przecież tam wszystko się jeszcze goi po elektronizacji z czerwca. Nie widzę jakichś dużych zmian spowodowanych nadżerką, widzę aktywność HPV, rany są ziejące ale żadna operacja - absolutnie!

No i kazał mi odwołać termin, zadzwonić do onkologa i powiedzieć, że on by poczekał bla bla bla. Oczywiście ja tego nie zrobiłam. Porobiłam wszystkie zlecone przez onkologa badania krwi a w poniedziałek jadę do anestezjologa ustalić rodzaj znieczulenia. Myślę, że skoro już raz byłam skierowana na konizację a oni mnie przed operacją zbadali i zdecydowali się na elektronizację z której wyszło HSIL/CIN3 tym razem jak mnie przyjmą na oddział znów mnie przecież zbadają i pokażę im opis tej ostatniej kolposkopii i zdecydują czy tak czy siak. Ja na własną rękę nie odwołam operacji. Jak sądzicie czy mam rację? Czy powinnam posłuchać tego gina i zadzwonić do onkologa i mu powiedzieć? Rozmawiałam z pielęgniarką tego onkologa wczoraj jak mi krew pobierała do badań (tak się złożyło, że ona miała dyżur a zazwyczaj pracuje z nim w jego gabinecie) i ona powiedziała, że mam się trzymać onkologa bo jak zacznę słuchać pięciu lekarzy to do niczego nie dojdę. No a wy jak sądzicie? Czy któraś miała w takim czasie krótkim po elektronizacji konizację? Czy to nie za szybko? Sama nie wiem.

Taszka trzymam kciuki mocno mocno mocno. Wszystkie was pozdrawiam kaa, emily jezyk321 i agnieszkę też oczywicie całusy😗

• Hej dziewczyny❤

Tez wlasnie zastanawialm sie co u Taszy.

Ja dzis odebralam wyniki posiewu i wteszcie po 2 miesiacach pozbylam sie tej bakterii coli i moge miec zabieg😊😊 narazie termin jakos na 21 albo 22 wrzesnia, ale juz ciesze sie ze nie musze jesc tych antybiotykow i mam nadzieje ze pojdzie wszystko w miare gladko.

Buziaki😍😍😍

• 7 lat temu

Witaj emilyemily  no cisza straszna ale to też chyba całkiem dobrze bo nic złego się nie dzieje...chyba. U mnie tj.w południowo zachodniej Polsce pogoda bardzo ładna, dzisiaj coś zaczyna się chmurzyć ale deszcz też jest potrzebny. Ja po kolejnych badaniach, u mnie wszystko gra a nawet huczy pozytywnie. Wyjeżdżamy to tu to tam, na krótkie terminy bo na dłużej w tym roku raczej byłoby ciężko. Tak czy inaczej czas mija za szybko, niestety.

Tasza rzeczywiście się nie odzywa ale ma swoją dokumentację, niestety nasza dorotakoz nie ma jej jeszcze u siebie więc mamy tu wszystkie szczerą nadzieję, że Tasza razem z najbliższymi szuka innej drogi leczenia która przyniesie efekty. Jakby co to przecież ma do nas kontakt.

• hej kochane co u was? Straszna cisza. Jak tam Tasha? Pogoda okropna ale miejmy nadzieję że szybko nas opuści :) dajcie znać co u was :) ja żyję wakacjami cały czas :)

• kaa ok wielkie dzięki

• 7 lat temu

agadomini bez wchodzenia w wątek czyli na głównej  https://faqrak.pl/   masz po prawej okienko BIURO INTERWENCJI ONKOLOGICZNEJ w skrócie BIO   🙂

• Nie mogę na tel znaleźć nic takiego jak BIO, ale widzę "ekspert radzi" i na samym dole można zadać pytanie. Spróbuję☺ Dzięki za radę.

• 7 lat temu

agadomini  na Twoim miejscu skorzystałabym z tutejszego BIO, otrzymasz odpowiedź od lekarzy, powinni Ciebie uspokoić a już z pewnością odpowiedzą konkretnie. Mnie wiele razy coś trapiło, do wizyty lekarskiej jeszcze było trochę więc zawsze wolałam dopytać  u źródła i wiedzieć konkretnie. Jesteś pod kontrolą i to najważniejsze, pozdrawiam

• Drogie dziewczeta❤ Teoretycznie jest dobrze a nawet super. Czeka mnie tylko konizacja w październiku. Jednak mam watpliwosci. Czy biopsja pobrana w innym niż właściwy momencie cyklu  (nieregularne miesiaczki więc trudno stwierdzić która to dekada cyklu) może być przeklamana? Bo aż mi trudno uwierzyć, ze taka zła moja cytologia byla i kolposkopia też okropna a ta biopsja taka, no powiedzmy nie najgorsza. Nawet druga konsultujaca ginekolog czytając wynik kolposkopii ostrożnie mówiła o mozliwym Cin3. A tu cin2 na szyjce, inne wycinki Cin1.. Wiem, nie dobrze sie nakrecac ale juz jestem przewrazliwiona. Zycze milego choc goracego popoludnia. Buziaki.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat