Kinga80 kochana dzięki za odpowiedź. Moich wyników nie ma histopatologicznych nadal, dopiero po świętach więc święta będę miała nieciekawie. Próbuje się trochę ogarnąć żeby nie były do końca zepsute. Zobaczymy co będzie.... jaka decyzję podejmie lekarz. Ja już więcej dzieci nie planuje więc niech robią co chcą żebym tylko była zdrowa bo mam dla kogo żyć.
Kinga80 kochana dzięki za odpowiedź. Moich wyników nie ma histopatologicznych nadal, dopiero po świętach więc święta będę miała nieciekawie. Próbuje się trochę ogarnąć żeby nie były do końca zepsute. Zobaczymy co będzie.... jaka decyzję podejmie lekarz. Ja już więcej dzieci nie planuje więc niech robią co chcą żebym tylko była zdrowa bo mam dla kogo żyć.
Kasiulka86 SIL HG To to samo co hsil, więc raka nie masz. Ja też 2 lata walczyłam z cin 3, u mnie niestety nie obyło się bez usunięcia macicy z szyjką, mimo, że po chirurgicznej konizacji margines był czysty, po 2 latach cin3 powrócił.Ja nie chciałam już docinać szyjki, nie planowałam więcej dzieci, miałam dosyć stresu z każdą kolejną cytologią. Operacja co prawda dość poważna, ale ja jestem niespełna 3 tygodnie po i oprócz dźwigania i biegania, robię już praktycznie wszystko.
Ja wczoraj byłam u swojego gin, czekam nadal na wyniki histopatologiczne dał mi wczoraj wynik z cytologii: SIL HG . W rozmazie znaleziono pojedyncze małe nabłonki płaskie z dużymi hyperchromatycznymi atopowymi jadrami. Jestem głupia zawsze cin 3i hsil a tu jakas nowość. Co to znaczy to już rak?Lekarz dał mi skierowanie do szpitala i jak tylko będą wyniki z abrazji i kolposkopii idę na operację albo konizacje albo radykalna. Co w tej cytologii wyszło że od razu tak szybko takie operacje? Pozegnal mnie słowami " trzeba dzialac w tej chwili dla pani to oznacza żyć albo nie żyć." Mam 32 lata i 4 dzieci nie daje rady
Nie wiem jakie miałam CINy, u mnie w wynikach pojawiło się w wynikach tylko określenie HSIL, sama doczytałam że to odpowiednik cin2 /CIN3/cis. Ja mam 28 lat, lekarz powiedział że w tym wieku unika się operacji radykalnych , a teraz po usunięciu większości szyjki niewiadomo czy uda się zastosować leep , żeby ratować macicę ...
Nie wiem jakie miałam CINy, u mnie w wynikach pojawiło się w wynikach tylko określenie HSIL, sama doczytałam że to odpowiednik cin2 /CIN3/cis. Ja mam 28 lat, lekarz powiedział że w tym wieku unika się operacji radykalnych , a teraz po usunięciu większości szyjki niewiadomo czy uda się zastosować leep , żeby ratować macicę ...
Martyna90,dzieki.Ja juz na oddziale.Mam identyczna sytuacje jak Twoja.A jakie ciny mialas?Ja mialam cin2 i cin3 po wycinkach i lyzeczkowaniu,a po loopie i powtornym lyzeczkowaniu juz cin3 na tarczy i w kanale.Dlatego podjeto taka decyzje bo u mnie postepuje to wszystko.Wiek tez pewnie wzieto pod uwage,mam45lat.
pella ja mam usuniętą większą część szyjki , zostało ok 0,5 cm , lekarz który mnie operował jednak brzydko wykonał mi ten zabieg , szyjkę mam ściętą krzywo , z przodu jest szyjki mało a od tyłu zostało więcej , mój lekarz , który jest uznanym onkologiem powiedział że jak 1 leep się nie udał ( miałam HSIL w cewach gruczołowych ) to lekarz powinien zrobić 2 leep , a nie od razu za skalpel i ciąć tak dużo, ale to już przeszłość, jest jak jest , linie cięcia miałam już wolną od zmian , teraz w cytologii prawie rok po zabiegu wyszły nieprawidłowe komórki o nieokreślonym znaczeniu tzw. ASCUS , test na dna HPV ujemny , więc trochę się uspokoiłam , kontrola za pół roku . co do samego zabiegu amputacji , to cóż mogę napisać... znieczulenie miałam podpajęczynówkowe z zachowaną świadomością w trakcie zabiegu , większość dnia po zabiegu przespałam , brak czucia w dolnych partiach i cewnikowanie pęcherza do przyjemnych nie należą , po zabiegu bolało , dostawałam morfinę , która bardziej działała nasennie niż przeciwbólowo, kolejny dzień było już wszystko ok , dostałam środek przeciwbólowy z rana i więcej już nie potrzebowałam , 2 dni po zabiegu pojechałam normalnie na zakupy, jeśli chciałabyś wiedzieć coś jeszcze, pytaj ;)
pella wycinki miałam pobierane pod kontrolą kolposkopu podczas badania ani po badaniu nie dostałam żadnej informacji czy widoczne są jakieś poważne zmiany . zostały pobrane tylko dwa wycinki . przed badaniem dostałam informację że mam wirusa hpv i jeśli zajdzie taka konieczność podczas badania możesz zostać wyciągnięta wkładka która mam jednak tak się nie stało. i tak sobie wmawiaj że to dobry objaw że ja zostawili że nic poważnego tam nie zauważyła że jej nie ruszala . trzymam kciuki aby u ciebie wszystko potoczyło się szybko i bez komplikacji
dasi IIIb to komorki z ktorych moze rozwinac sie rak.Tak,biopsja moze pokazac komorki nowotworowe pod warunkiem ze wycinki zostana pobrane ze zmiany,dlatego nalezy wykonac kolposkopie,ktora zmiany pokaze.Ja wlasnie mam grupe IIIb,mialam wycinki i lyzeczkowanie i wyszedl mi cin3,mialam konizacje i powtorne lyzeczkowanie,wynik taki sam,ale zmiany byly na lini ciecia wiec jutro jade do szpitala na amputacje.Cin3 to juz krok od raka.Jest jeszcze cni1 i cin2.Te ciny wychodza wlasnie z biopsji.Jak masz pytania to pytaj.Jak bede znala odpowiedz to napisze.Mysle ze dobrze o wszystkim napisalam,bo sama przez to przechodze i pisze z wlasnego doswiadczenia