Dziewczyny po histerektomii, pytanie do Was, czy skóra na Waszych brzuchach po operacji też była taka tkliwa i jak "drewno"?Jestem miesiąc po operacji, czuję się jakbym operacji nie miała, doszłam do siebie całkowicie, tylko ten brzuch.. Nie dość , że jest większy niż był przed zabiegiem, chociaż i tak już dużo zmalał w stosunku do tego jak wyszłam ze szpitala, z trudnością, ale dopinam się we większość moich spodni z przed operacji, to jak go dotykam, szczególnie powyżej cięcia, to jest taki tkliwy i jakbym go dotykała przez folię. We wtorek kontrola u mojego gin więc podpytam, ale ciekawa jestem jak to wyglądało u Was?
Barbra te atypowe komórki to właśnie SIL LG czyli dysplastyczne komórki, masz tak przynajmniej napisane na skierowaniu na kolposkopię. Cin 1 nie jest jeszcze wskazaniem do interwencji chirurgicznej, może być spowodowany stanem zapalnym, może też się sam cofnąć. Dopiero cin 2 i cin 3 to zmiany high grade - HG czyli dysplazja dużego stopnia i one już powinny być leczone chirurgicznie, ale nawet gdyby, to konizacja szyjki jest stosunkowo lekkim zabiegiem, wychodzi się po trzech dobach czy jakoś tak. Nie ma co gdybać. W moim przypadku od początku "przygody" z cinami wyniki się potwierdzały i żadne cuda nie wychodziły, pierwsza zła cytologia cin 3, wycinki cin 3, badanie po konizacji wyciętej szyjki - cin 3, po 2 latach wycinki cin 3 i zbadany materiał po operacji cin 3. No ale zmiany CIN 3 nie cofają się niestety i tu jest już wskazanie do chirurgicznego leczenia ale nadal jest to profilaktyka raka a nie rak. Koniecznie daj znać co tam u Ciebie wyszło. Trzymam kciuki za dobry wynik.
Barbra, nie. Dysplazja to stan przedrakowy a niskiego stopnia to inaczej Cin I , może się cofnąć sam. Kolposkopia pokaże. Do raka to bardzo daleko. Ja jestem po nawracającym cin 3, i i choć to już ostatnie stadium przedrakowe to raka u mnie nie znaleziono. Nie martw się na zapas, zrób badanie, będzie dobrze.
Dzień dobry. Jestem tu nowa. Dziś odebrałam wynik cytologii, którego dokładnie nie przytoczę, bo lekarz powiedział, że nie może mi go dać, gdyż musi zostać w kartotece. Z tego co udało mi się zauważyć to było tam napisane między innymi :
-ECU
- atypowe komórki nabłonka płaskiego
- wskazane wykonanie Kolposkopii
I tyle tylko udało mi się przeczytać. Może bylo coś więcej, ale nie wiem.
Lekarz powiedział tylko, że trzeba zrobić kolejne badanie i dał mi skierowanie na kolposkopię. Na skierowanie napisane jest : dgz. Sil LG
Kolposkopię będę miała za 13 dni dopiero i tak się zastanawiam co oznacza taki wynik cytologii i zapis na skierowaniu Sil LG
Pozdrawiam
Życzę wszystkim na tym forum zdrowego 2019roku, żeby nasze plany udalo się zrealizować a marzenia spełniać. Wszystkim dziewczynom z mojego wątku życzę optymizmu bo jest ogromna szansa, że to co teraz wydaje się złe niedługo okaże się wyłącznie przeszłością.
Zdrowia, zdrowia, zdrowia, zdrowia, zdrowia a cała reszta prędzej czy później się ułoży 👌 🖐🖐🖐🖐🖐🖐