Wikola, znalazłam taka wypowiedz lekarza:
„Witam. Stwierdzenie brak komórek endocerwikalnych oznacza, iż w trakcie pobierania wymazu nie zostały pobrane komórki z kanału szyjki macicy. Aby w pełni można było ocenić badanie cytologiczne patolog powinien również zobaczyć i opisać komórki endocerwikalne. W mojej ocenie mimo, iż wynik jest prawidłowy należałoby go powtórzyć„
Agata
Jestem z Siedlec z mazowieckiego zapisałam się na prywatną wizytę do ginekologa onkologa za tydz przyjeżdża z Wawy mam nadzieję że on coś poradzi a jeżeli nie to już nie wiem co mam robić .Ciągle mnie odsyłają z tą cytologia że jest ok i za pół roku pani powtórzy jak jest ok jak nie ma materiału z szyjki 🙄 i jeszcz patolog pisze gr I ehh
Wikola a skąd jesteś? Ja mam bardzo dobrego profesora, który radzi sobie z trudnymi i wyjątkowymi przypadkami. Ale to w rejonie Katowic.
Melka,dziękuje bardzo. Mam nadzieje, ze i w moim przypadku zakończy się na konizacji.
A jeszcze dopadł mnie jakiś ból gardła.. dobrze ze teraz a nie za tydzień, bo do zabiegu trzeba być zapewne zdrowym..
Agatta . Witaj wiem przez co przychodzisz i jest to całkiem normalne ja dokładnie tak samo się czułam A jeżeli chodzi o opisane przez Ciebie dolegliwość to nie ma nic wspólnego z hsil ale głowa i psychika robi swoje miałam Tak samo , ja też odliczałam dni do zabiegu ale głowa do góry dasz radę a hsil to nie rak i jest w 100% wyleczalny. W większości przypadków zabieg Konizacji kończy całą tą trudną dla nas historię i jest dobrze jesteśmy zdrowe 🙂 tylko musimy częściej się badać i być pod stałą opieką lekarzy . Więc kochana głowa do góry nie martw się na zapas będzie dobrze musi być trzymam kciuki za Ciebie ! Dzięki Bogu wykryte zostało wszystko w porę teraz tylko zabieg i po strachu . Pozdrawiam
Witam.Jestem 1.5 r.po częściowej amputacji szyjki macicy od tamtej pory zrobiłam już 4 cytologia u różnych lekarzy w tym cytolog wynik ciągle ten sam brak komorek endocerwikalnych.Nie wiem gdzie się u dać i co dalej z tym zrobić.Jedynie co slysze że albo może tak wychodzić i cytologia za pół roku .
Jak mogą napisać że grupa 1jak cytologia jest źle wykonana.
Dziewczyny a jak Wy się czujecie/czulyscie mając wynik z cytologii HSIL? Ja ogólnie od jakiegoś czasu czuje się osłabiona. Czasami kolana jak z waty, albo ręce..
Wypadają mi włosy przy czesaniu (dobrze, ze mam ich jeszcze dużo), no a dziś pociągnęłam sobie za brwi i tez kilka mi wyszło :( jak tylko powiąże to sobie z moja złą cytologią to w oczach od razu widzę czarny scenariusz- ze to już jakiś zaawansowany rak i stad takie objawy:(
A jak jest u Was? Chciałabym, żeby był już 13marzec, zabieg i wyniki. Ech.. dobijające to wszystko:(
Agatta widzisz, co szpital to inne procedury dlatego ja zawsze radzę dopytać u źródła u siebie, u lekarza prowadzącego. Najważniesze to wynik i tego się trzymajmy. A nawet jeśli okaże się, że czegoś do szpitala nie weźmiesz to przecież ktoś może to donieść, to najmniejszy problem. Jesteś pod opieką, to ważne.