To oznacza, że prawidłowy cykl komórkowy został zaburzony przez wirusa HPV. Genom wirusa został wbudowany do komórki. Taka komórka nie da rady się już wyleczyć. Ja miałam dodatni wynik już z próbki cytologii, więc już z próbki pobranej w biopsji (podczas kolposkopii) nie robili tego badania. Rok wcześniej miałam też złą cytologię płyną i dodatni wynik genotypowanie hpv na wiele typów w tym 16,ale test p16...ujemny. Rok obserwacji i po roku nadal zła cytologia, nadal obecny hpv i ten test też dodatni (wrzesień 2022)Później kolposkopia, wynik i zabieg w grudniu 2022.
Pół roku po zabiegu cytologia w porządku, brak wirusa. Kolejne pół roku i genotypowanie ujemne, a na wynik samej cytologii jeszcze czekam.
Jestem zaszczepiona trzema dawkami Gardasil9. Takie zalecenie lekarki.
patka 36 maja123 ewelaaa - jestem tu od wczoraj i jestem z Torunia. Kolposkopię mam we wtorek. Czy możecie napisać do mnie? Odezwać się…będę wdzięczna. Dla mnie ten wynik cytologii to jak grom z jasnego nieba, tym bardziej, ze 10 miesięcy temu była idealna. Trzy tygodnie temu miałam biopsję piersi - na szczęście wlokniak, a 6 lat temu ba raka zmarł mi mąż. Sama wychowuję dwie córki, wiec chyba nie trudni wyobrazić sobie co teraz czuję i co mam w głowie. Czy większość przypadków z tego forum to przypadki zakończone szczęśliwie? Ktoś ma tu jakiś przegląd?
Visena85 napisał:Sabik1 ja mialam jednoznacznie stwierdzone HSIL. Jednak cytologia to cytologia. Dopiero wycinki potwierdza w 100% ktora z nas z czym ma do czynienia.
Visena85…strach myśleć czy to na HSIL się skończy. Zastanawia mnie jak często się zdarza, ze po HSIL w cytologii w biopsji wychodzi zaawansowany stan
ja miałam w cytologii asc-hsil ,biopsja i konizacja potwierdziły hsil.
Joannna napisał:Ja obecnie czekam na wynik drugiej po zabiegu cytologii z genotypowaniem HPV. Pierwsza pół roku po zabiegu wyszła super. Mam nadzieję, że teraz będzie podobnie.
Hej. A po jakim czasie robiłaś tą drugą cytologie?
Ja zabieg miałam w czerwcu, cytologia w sierpniu wyszła dobra, jedynie jakaś infekcja była.