Krewetka napisał:Kontrola musi być. Jest dobrze:)
Ale, że aż kolposkopowo?zalecają tak? Myślałam, że cytologia w ramach kontroli 🤔
Dziękuję, że to napisałaś - podniosłaś mnie na duchu! Końcówka roku nie była lekka ani dla mnie, ani dla moich najbliższych..mam nadzieję, że Nowy Rok będzie dla nas łaskawszy i że Wy też wszystkie troski zostawicie w 2022 roku..
Kardamonka napisał:Joannna napisał:Ja na wypisie mam info, że kontrola za 3 tygodnie z wynikiem histopatologii. Niewykonalne, bo wyniku nie mam jeszcze i nawet nie było terminu do lekarki. Więc dopiero na początku stycznia.
2go stycznia zapisali mnie do gina. Mam odebrać wyniki i iść na wizytę celem ich omówienia. Na wynikach podobno jest napisane, że mam dostać skierowanie na kolposkopię. Zastanawiam się czy to rutynowe działanie w celu kontroli po zabiegu czy czeka mnie powtórka z rozrywki 😶
Może laboratorium wykonujące badanie zapisało takie zalecenie. Ja zawsze jakieś mialam na wynikach, ale to lekarz decyduje co dalej. Mi gin powiedziała, że jeśli wynik będzie ok i zmiana wycięta z granicą zdrowej tkanki to za 6 miesięcy cytologia zgenotypowaniem HPV. Takie mam zalecenie, ale będzie wynik to się okaże. Ja muszę odebrać wynik ze szpitala i udać się do mojej lekarki to pewnie wydadzą mi go bez problemu.
W piątek jadę odebrać te wyniki, może dowiem się z nich sama czegoś więcej 😳
Joanna a Ty dzwoniłaś podpytać o swoje wyniki? Ty zabieg miałaś chyba ciut po mnie, nie?
Joannna napisał:W piątek spróbuję i jak będą to pojadę odebrać.
Trzymam kciuki, by były i bylo ok :-)
Daj koniecznie znać, co i jak! Ja też napiszę :-)
Ja swoj już mam u szczerze ro nie wiem co myśleć...
"Znacznie skoagulowane fragmenty stożka szyjki w większości pozbawione pokrywy nablonkowej. W zachowanym nablonku wielowarstwowym płaskim, częściowo odwarstwiinym, widoczne cechy od cin1/lsil do cin 3/hsil z rozległym tapetowaniem gruczołów szyjkowych. Że względu na fragmentacje i koagulację materiału ocena resekcyjnosci bie jest możliwa... wynik potwierdzono barwieniem IHC p16 (+).
Zalecenie - do kolposkopii.