Do startu gotowi... HSIL- CIN 3 / CIS

13 lat temu
dzien dobry !!! z okazji dnia kobiet odebrałam wynik czerwony cytologii ''stwierdza się nieprawidłowe komórki nabłonkowe. komórki nabłonka HSIL - Zmiany śródnabłonkowe stopnia wysokiego cin 3/ cis''... i tyle...kolposkopia będzie za kilka dni, podczas tego badania pobiorą też wycinki do histopatu... 11 miesięcy temu cytologia była idealna- zero infekcji...będę miała zabieg chyba, a co pozniej - nie wiem...mam dwuletnie dziecko, 29 lat...czy histopatologia może dać taki wynik, że nie będzie nawet zabiegu ? czy jeśli cytologia ujawniła HSIL to już ''pozamiatane''? pomóżcie kobietki...
10917 odpowiedzi:
  • 12 lat temu
    no ale jesli on nie trafil w te chore miejsca?
  • 12 lat temu
    Agnes mi się wydaje że wyniki histo będą najbardziej wiarygodne i nie musisz juz wtedy robić ponownej kolposkopi;-)
  • 12 lat temu
    wiesz mysle ze lekarz ktory wykonuje kolposkopie ma doświadczenie i napewno wie co mowi i wie skad pobrac wycinek, ja nie dostałam zdjęć poniewaz mialam robiona kolposkopie na oddziale pod narkoza starym kolposkopem byly to wycinki celowane i abrazja macicy przy okazji i to wszystko do badania histopatu,dlatego tez jak wycinki nie potwierdza cytologi dla spokoju ducha zrobie kolposkopie prywatnie lub na nfz ale jakims dobrym sprzetem z płynami,bede miec pewnosc ze jest ok.
  • 12 lat temu
    U mnie widać było jeszcze jakieś zbielenie i zaczerwienienie , to drugie to ślad po nadżerce która mi się prawie wchlonęła po tym leczeniu farmakologicznym.
  • 12 lat temu
    A mnie dziwi dlaczego właśnie niektórzy nic nie dostają po kolposkopi, ja mam normalnie zdjęcia tych zmian które pani doktor zauważyła pod mikroskopem oraz mam ich opis, na opisie mam opisane każde zdjecie z widoczną zmianą a potem jeszcze mam zaznaczone że wygląda to na High Grade Cin2-3 i jeszcze coś mam zaznaczone, jak przy cytologi, np czy przejrzyste, czy stan zapalny itp. Ale rodzaj tych zmian to już wyjdzie własnie z histopatologi czy komórki rakowe są- tak mi się wydaje. Ona nie stawiała diagnozy ale na kolposkopi zobaczyła że te zmiany są większe niż CIN1 które wychodziły z cytologi.
  • 12 lat temu
    troche ciekawe ze lekarze bez potwierdzenia wycinkami histo. stawiaja odrazu diagnoze z kolposkopi i tak strasza, no mnie po kolposkopi w szpitalu nic nie powiedziano i musze czekac na wyniki hist. a ciekawe co tam ten lekarz zobaczyl przez ten kolposkop skoro bodczas badania ginekologicznego widzial jakies zmiany ponoc zaczerwienie i cos tam.. tyle sie dowiedzialam narazie,tak to bywa w szpitalu.
  • 12 lat temu
    Do myśli o konizacji juz się powoli przyzwyczajam, najabardziej sie boję że z wycinków wyjdzie jeszcze coś gorszego i będą mi musieli wszysko uciąć i już nie urodzę, ta myśl mnie przeraża, ale z drugiej strony pocieszam się ze cytologia też by mi coś więcej pokazała a nie tylko CIn1 gdyby to było to najgorsze. Skoro kolposkopia pokazała stan wyższy od cytologi to mam nadzieję ze na tym się zatrzyma. Teraz modlę się żeby to była "tylko "konizacja;-( Ale potwierdzcie mnie w przekonaniu że nawet z CIN3 można wyjść i z konizacją , ciekwae czy nawet wtedy jak z histo wjdą komórki rakowe.
  • 12 lat temu
    Agnesx nie jestem z Łodzi. Kolposkopie miałam robioną w przychodni publicznej z użyciem płynów. Poszłam prywatnie do ginekologa , zrobił mi badania i cytologie , a na kolposkopie kazał przyjść do przychodni. I również na kolposkopi było widać duzą dysplazję. Ale żeby było ciekawiej wyniki z wycinków wyszły cin 1 i nie stwierdzono obecności wirusa HPV. Szczęśliwa rozpoczełam starania o dzidziusia. Po pół roku powtórzyłam badania i wtedy już nie było kolorowo. Cin 3. Mój ginekolog polecił mi konizację szyjki. Poszłam na konsultację do drugiego ginekologa i ten potwierdził diagnozę tamtego. Wróciłam więc do mojego starego lekarza i on zrobił mi konizację. Wyciął mi kawałek szyjki. Zrobił to na kase chorych, gdzie poprzedni chciał za ten zabieg w gabinecie prywatnym 250 zł.
    Seagirl jeśli chodzi o ciążę to powiedział ,że nie ma przeciwskazań tylko trzeba odczekać ,żeby wszystko się wygoiło. Może być tylko problem z donoszeniem ciąży , ale wówczas zakładają na szyjkę szew.
    Nie denerwuj się kochana. Chociaż wiem, że to trudne. :-)
  • 12 lat temu
    Ja np miałam kolposkopię państwowo w szpitalu i też z użyciem płynów
    Mi juz na kolposkopi gołym okiem było wiadć większą dysplazję niż wyszła w cytologi:-( Mam nadzieję że po badaniu hist już się nie zwiększy..
  • 12 lat temu
    A co lekarze ci powiedzieli? nie będzie problemu z drugą ciążą? To dla mnie bardzo ważny temat, bo ja chciałam się starać o pierwsze i wyszło mi to paskudztwo. Bardzo zalezy mi na tym żeby po tym leczeniu mieć przynajmniej jedno dziecko.Tak sobie myslę że jakbym kilka lat wcześniej zaszła w ciążę to moze by tego nie było, ale kto wiedział, wtedy miałam nieodpowiedniego partnera a teraz gdy wszystko wydawało się być ok, taka lipa, męża poznałam dopiero niecałe 3 lata temu, a pół roku jestesmy po ślubie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat