Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
i chyba jednak nie bede sie pytala lekarza o rozmiar guzow bo co to da? juz ich nie ma :)
-
bardzo Ci dziekuje za wytlumaczenie :) uspokoilo mnie to bardzo :)
mam teraz jakies gorsze dni (martwie sie niewiadomo czym i glupie mysli przychodza mi do glowy) i czytam w internecie jakies glupoty a potem siedze i sie martwie :/
-
jestem juz dlugo po leczeniu ale dzisiaj dopiero dokladnie przeczytalam wyniki po operacji i nie mam pojecia o co tam chodzi :/ lekarz powiedzial mi ze moj guz mial 3 cm ale na kartce nic takiego nie ma :/ chyba bede musiala sie jej zapytac przy nastepnej wizycie
ale w sumie tak jak napisalas czy to ma juz znaczenie i czy warto zawracac sobie tym glowe i sie martwic ? chyba nie
-
kokosa
czyli sadzisz ze jest to rak brodawkowaty ? tylko poprostu nazwa jest myslaca ?
ja juz mam tak namieszane w glowie przez te nazwy ze nie wiem co sie dzieje hihi
dzisiaj czytalam wynik po operacji. i nie mam pojecia ktory to jest rozmiar guza !! jest tu tak duzo roznych rozmiarow ze nie wiem o co chodzi :/
-
Użytkownik @ona25 napisał:
kokosakochana dzieki ze sie tym zainteresowalas :) ja w sumie tez nie slyszlam o takim pecherzykowaty wariant brodawkowaty ale tak pisze w mojej karcie :type: follicular Variant Papillaty Cancer moja lekarz powiedziala mi ze ten rak zachowuje sie i leczy go jak brodawkowatego i ze jest zupelnie inny niz pecherzykowaty
type: follicular Variant Papillaty Cancer myślę że to jest tak: pęcherzykowy wariant brodawkowatego raka, także chyba jednak jest to brodawkowaty wariant pęcherzykowy, ale nie zaliczany do pęcherzykowatego a brodawkowatego jak pisałaś bo są podtypy, czytałam że faktycznie rokowania jak u brodawkowatego, bo jest jeszcze brodawkowaty wariant pęcherzykowy i liczy się jak pęcherzykowy, bo innym ale nie znam fachowych nazw... :)
w sumie nie wiem czy ma to większe znaczenie, jeżeli wszystko udało się wyciąć, nie ma przerzutów i jest kontrola; co było to było, już nie ma :D przy małym zaawansowaniu raczej nie jest ważne jaki typ jak jest zróżnicowany :)
-
co do markerow naprawde nie pamietam jak one sie nazywaly :/ a nie moge znalesc tej kartki :/ napewno nie byl to peroksydaza.
postaram sie znalesc ta kartke i napisac Ci jak to sie nazywalo
-
kokosa
kochana dzieki ze sie tym zainteresowalas :) ja w sumie tez nie slyszlam o takim
pecherzykowaty wariant brodawkowaty ale tak pisze w mojej karcie :
type: follicular Variant Papillaty Cancer
moja lekarz powiedziala mi ze ten rak zachowuje sie i leczy go jak brodawkowatego i ze jest zupelnie inny niz pecherzykowaty
-
ona25
ten marker 2gi to peroksydaza? marker złośliwości?
-
Paulina1983
bardzo sie ciesze ze wszystko u Ciebie ok :) piszesz ze mialas dwie operacje jesli moge wiedziec - dlaczego ?
co do wapnia tez mialam z nim problemy :/ ale naszczescie jest to cos co mozna wyrownac :)
kokosa :)
chodzilo mi tylko w przypadku nawrotu choroby :) czy moze wrocic gorszy rodzaj raka tarczycy niz mialo sie przy diagnozie
pytalam sie juz paru osob o to i kazdy powiedzial ze JESLI choroba wroci (jestem pewna ze tak nie bedzie) to bedzie to ten sam rodzaj raka tarczycy -taki jaki byl przy diagnozie :)
ze inny rodzaj nie moze wrocic :) bo w organizmie nie bylo innych komorek wiec moga wrocic tylko te co byly
wiem ze jak czlowiek ma raka tarczycy i chodzi z nim latami to moze przerodzic sie w gorszy :/ ja chodzilam ze swoim 8-9 lat i dzieki bogu nie byl najgorszy :) i nie bylo przerzutow :)
-
Użytkownik @ona25 napisał:
pytam sie z ciekawosci :) mysle ze to calkiem normalne ze czlowiek sie nad takim czyms zastanawia :) ja wole wiedziec wszystko o tym raku :)
nie chcę Cię denerwować, ale czy na pewno miałaś pęcherzykowy wariant brodawkowaty nie na odwrót, bo nie słyszałam o takim, czytałam, ale nie znalazłam info. że taki jest, jest tylko brodawkowaty wariant pęcherzykowy... i pęcherzykowe dzielą się na jeszcze jakieś rodzaje np. oksyfilny