Rak pęcherza moczowego

14 lat temu
Walczę z nim już 8 lat,po pięciu latach walki okazało się, że są nacieki i jedyne wyjście to usunięcie pęcherza i wszystkiego co jest w pobliżu. Decyzja musiała być podjęta błyskawicznie. Oczywiście zdecydowałam się na tak skomplikowaną operację. Od trzech lat mam pęcherz zrobiony z jelita, początki były trudne, ale już jest ok. Myślę, że przerzutów nie będzie, wierzę w to bardzo mocno. Pozdrawiam wszystkich chorych i zdrowych, życzę wytrwałości i wiary w siebie:))
11998 odpowiedzi:
  • Witajcie.Przeżyłam te straszne dni,z pomocą bliskich i tabletek.I teraz trzeba uczyć się żyć bez Mamy,choć na razie sobie tego zupełnie nie wyobrażam.Dziękuję Wam wszystkim jeszcze raz za wszystko co dla mnie zrobiliście w tym czasie i będę teraz z Wami całym sercem ,trzymać kciuki za Was i Waszych bliskich.

Ado,wybraliśmy maltańczyka,Marysia zawsze o takim piesku marzyła.Za dwie godziny jadę po niego do hodowli.Będzie zajęcie dla wszystkich..

Ellie88 :koniecznie poszukaj innego lekarza,skonsultuj się z innym ośrodkiem.Nie można polegać na opinii jednego lekarza.Tak,jak napisała Elanaj ,sprawa wygląda bardzo poważnie ,trzeba szukać każdej możliwości,by pomóc Tacie,póki jest na to czas.

Ja najbardziej żałuję ,że nie zawieźliśmy Mamy od razu do Otwocka,czy Bydgoszczy,że tak troszeczkę poszliśmy na łatwiznę.Być może by to nic nie zmieniło,ale teraz nie miałabym strasznego poczucia winy,że jednak nie zrobiliśmy wszystkiego co możliwe..

Trzymajcie się i piszcie ,będzie mi lżej wiedząc ,że u Was jest wszystko w porządku

• Aisogg jak tata daje radęz cewnikiem,wszystko ok.

Eleni tak jak piszą dziewczyny postaraj się skonsultować tatę z innym lekarzem, trzeba szukać, walczyć.

Joanno sama mam maltańczyka, fantastyczny pies do domu z dzieckiem i taki kompaktowy w sensie nie wielki. Tylko do czesania i kąpieli trzeba go od małego przyzwyczaić ale wszystko powie Wam hodowca. I wiesz tak myślę że jasne też bilabym się z takimi myślami jak Ty że może mogłam znaleźć inny szpital ale nie ma co zamęczać się takimi myślami bo na tamten czas, na stan wiedzy wtedy, chcąc jak najlepiej wybraliście tam a nie inny szpital. Joasiu jesteśmy tylko ludźmi, nie znamy przyszłości i nie ma też gwarancji że w tym jakimś innym szpitalu sprawy potoczyłyby się inaczej. Wiem strata boli, sama nie wyobrażam sobie że mojej mamy mogłoby zabraknąć ale nie zadręczaj się jeszcze takimi myślami. Trzymaj się.

• 5 lat temu

Tata daje radę, przyczepił go sobie do łydki takimi opaskami ortopedycznymi. Mocz schodzi, jest czysty! Wiadomo trochę mu to przeszkadza I troszkę boli, ale jest ok. Ze względu na to, że guz został wycięty tata uważa że obejdzie się bez operacji..I tylko skończy się na chemii...nie wiem czy mu cały czas uświadamiać, że będzie operacja...We wtorek abo środę pojedziemy po wypis I dowiemy się co dalej. Pozdrawiam

• Witam.

Joasiu,tego co zaszło już nie zmienisz i nie masz co gdybać zamartwiąć się tym,zrobiłaś wszystko aby mamie pomóc i nie możesz czuć się w najmniejszy sposób winna.Musisz się z tym pogoadzić i bądź dzielna jak była Twoja mama.

Ellie,to co napisze to tylko jest moje zdanie...z mojej wiedzy jaką posiadam to usunięcie zmian nowotworowych czy raka jest niemożliwe tylko chyba wtedy kiedy inne wyniki pacjenta na to nie pozwalają i wiadomo o jakie chodzi(serce,słaba morfologia krwi,przebyte wcześniejsze choroby etc.).Pytanie,z jakich powodów nie jest możliwe usunięcie pęcherza razem z rakiem?Jeżeli tak lekarze zadecydowali to powinni Tobie to przedstawić i wytłumaczyć,co jest przeciwwskazaniem?Tego wymagaj,bo nie może być tak,że nie da się i już,może oni nie potrafią,spróbuj skonsultować się z innym lekarzem.Też miałem T3 tylko low grade i został usunięty.W wyniku ich diagnozy czyli niemożności usunięcia raka razem  pęcherzem podjęli właśnie takie decyzje,zastosowanie radioterapii wraz z chemioterapią co jest bardzo obciążające dla organizmu.Może trzeba było najpierw zastosować chemioterapię(ja tak miałem)a wtedy jej działanie dało by możliwość usunięcia pęcherza z rakiem?Nie jestem lekarzem i nie znam metod leczenia ale możliwości działania jest wiele i moim zdaniem leży to w kwestii lekarzy aby próbowali zrobić wszystko,gorzej jak ich niewiedza to ogranicza.Musisz działać bo to nie jest błaha rzecz.

Aisoog,to,że został usunięty cały nie znaczy się iż obejdzie się bez usunięcia pęcherza,oczywiście ostatnie słowo o decyzji będzie należało do Was czy taty ale lekarze pewnie przedstawią wszystko za i przeciw,jeżeli ja znalazłbym się w takiej sytuacji jak Twój tata to moja decyzja była by jedna,usunąć.Będzie lepiej jak tatę zaczniesz uświadamiać i oswoi się z tym,będzie inaczej ucieszy się,w drugą stronę to odniesie odwrotny efekt.No ale decyzja zależy od Ciebie.Trzymam kciuki aby wyniki nie były złe.

Marysiu co u Ciebie? Jak się czuje mąż?

Pozdrawiam Jacek.

• 5 lat temu

Jacku ja wiem, że trzeba usunąć. Musimy z nim jakoś łagodnie porozmawiać. Yo wszystko jest takie trudne

Wpis edytowany dnia 05-05-2019 15:17 przez aisogg
  • Sinmartin . Trzech niezależnych anestezjologów orzekło że nie ma opcji na tak obciążającą operację bo poprostu jej nie wytrzyma . Przeciwwskazaniem jest słabe serce i choroby kardiologiczne . Tata jest po ciężkim zawale , ma napadowe migotanie przedsionków i nadciśnienie tętnicze , problemy z krążeniem,ciśnienie strasznie wariuje od70/110 do 100/170 . A to tylko choroby kardiologiczne .Już przed chemia miał słabe nerki a chemia tylko pogorszyła ich stan zresztą lekarze na konsylium od razu powiedzieli że spróbują chemii ale nie obiecuja że jej nie odłącza jeśli wyniki będą się pogarszać .  Nie wspomnę o problemach z tarczyca , cukrzycy insulinozależnej , anemii i leukocytemi teraz . . Kiedy tata miał mieć zabieg TURB to anestezjolog nawet nie chciał mu dać głupiego Jasia żeby nie obciążyć . 

Jeżeli chodzi o konsultację to konsultowałam tatę z onkologiem z innego szpitala krakowskiego , dzięki znajomej udało mi się do niego znaleźć dojście . Z wyników i wypisów które posiadalam i które sprawdził powiedział że w tej sytuacji chemia plus radio to jedyne wyjście . Chemia miała za zadanie uczulić pęcherz i inne obszary napromieniowane na promienie radio  żeby radioterapia była bardziej efektywna . 

Z tego co mi tłumaczył lekarz na ostatnim tk które było robione przed rozpoczęciem leczenia jest widoczne zwłóknienie tkanki tłuszczowej od zewnętrznej strony pęcherza co znaczy że rąk już głęboko nacieka przez ściankę pęcherza .  

To mniej więcej tyle co wiem . 10 mają tata kończy radioterapię potem badania i znowu konsylium pewnie . 

Problem z konsultacja jest taki że tata nie chce o niej słyszeć . Powiedział żeby nie mieszać . Tak jak by nie dopuszczał do siebie powagi sytuacji . Nawet się mu nie przyznałam że konsultowałam go z innym lekarzem . Udało mi się tylko dzięki temu że musiałam dowieźć papiery i wyniki ze szpitala na komisję do orzekania o niepełnosprawności i poprostu pokserowalam to co mi dał na komisję i przesłałam onkologowi kopię tych dokumentów . 

Przepraszam że się rozpisalam . Ale poprostu szukam pomysłów co jeszcze zrobić bo czuję jak bym doszła do ściany i waliła głową w mur

• 5 lat temu

Ellie88 nie wiem co Ci poradzić...mam jednak nadzieję, że się polepszy I uda się zrobić operacje.

• Witam.

Ellie,ależ oczywiście,że to wyjaśnia wszystko i zrozumiała decyzja lekarzy.Żaden nie przełożyłby na to aby tylko operować w takim stanie pacjenta.Dokładnie jak pisze Aisogg,może na tę chwilę dobrze,że są te działania(chemia i radioterapia) i w jakiś sposób tego gada da się pozbyć w co głęboko wierzę,a być może stan taty później poprawi się na tyle,że będzie można dokonać zabiegu i tego trzeba się trzymać.

Pozdrawiam Jacek.

• Moi Drodzy,

nie wiem, co o tym wszystkim myśleć.. Tata jest już w bardzo złym stanie. 

W 2017 roku miał zabieg turbt, później radioterapię po wykryciu raka złośliwego naciekajacego wychodzacego poza granice pęcherza... dwa tygodnie temu miał wizytę u onkologa, który pomimo przedstawienia ponownych niepokojących objawów, tj. ponowny krwiomocz,  ból pęcherza oraz brzucha, bóle kości/ kręgosłupa, lekarz nie powiedział NIC, tylko zapisał na kolejna wizytę za pół roku a przed samą wizytą kazał zrobić USG.. Nie wiem co myśleć o tym choróbsku.. tata jest.coraz słabszy...

• Witaj . 

Ale to z rakiem naciekającym nie chcieli operować taty ? Mam powiedzieli że przy raku naciekającym  leczeniem z wyboru jest usunięcie pęcherza , tylko mojemu tacie niestety nie można go usunąć bo ma zbyt słabe serce. 

Dziwne to że lekarz przy krwiomoczu nie kazał zrobić USG lub to , o cystoskopii nie wspomnę.  

Może powinniście się skonsultować z innym lekarzem ? Tak mi się wydaje.  Ja w kwestii raka pęcherza ciągle jestem żółtodziobem , ale moim zdaniem przy krwiomoczu powinien obowiązkowo skierować chociażby na USG.  My mieliśmy z tatą taka sytuację że lekarz tyle że urolog przez kilka miesięcy przy powtarzającym się krwiomoczu lądował w tatę antybiotyki i suplementy diety na pęcherz nie robiąc USG i efekt jest taki że u taty wykryli raka złośliwego z naciekami . Jak bym tego konowała spotkała to bym go ......

Zawsze lepiej skonsultować . Będziesz spokojniejsza 

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat