Gorąca godzina: 21 stycznia 2011 od 12:00 do 13:00, "Metoda PET, czyli zastosowanie tomografii pozyt
W metodzie PET wykorzystuje się podawaną pacjentowi przed badaniem substancję promieniotwórczą, która zawiera izotopy o krótkim czasie życia. W trakcie badania promieniowanie rejestrowane jest przez urządzenie. Uzyskany w ten sposób obraz ciała pacjenta zawiera informacje o możliwych ogniskach choroby. Komórki nowotworowe charakteryzują się podwyższonym metabolizmem niektórych substancji, dzięki tej własności można rozpoznać czy i z jakim rodzajem nowotworu mamy do czynienia, bez potrzeby pobierania fragmentów podejrzanej tkanki.
Zapraszamy do dyskusji z naszym zaproszonym gościem dr Rafałem Czepczyńskim, który jest ekspertem w dziedzinie diagnostyki metodą PET.
-
A czy badanie PET umożliwia wykrycie innej choroby niż nowotwór? Na przykład choroby neurologicznej ( także wśród dzieci )?
-
Użytkownik @szymczakanna napisał:
Dziękuję Panu bardzo za przekazane informacje.
Dziękuję za zadanie konkretnego pytania :-)
-
Dziękuję Panu bardzo za przekazane informacje.
-
Użytkownik @kingazalewska napisał:
Panie Doktorze! Czy badanie można wykonać bezpłatnie i kto ewentualnie może skierować? A jeśli lekarze odmówią skierowania, czy na podstawie diagnozy po innych badaniach można wykonać badanie PET (bezpłatnie lub odpłatnie)?
Badanie wykonujemy bezpłatnie pod warunkiem posiadania skierowania od lekarza z poradni lub szpitala oraz istnienia jednego z 19 wskazań wynikających z ustawy. Stany te są wymienione na stronie www.petct.pl.
W pozostałych przypadkach można wykonac badanie odpłatnie, ale musimy wiedziec, jaki jest powód, żeby ocenic sens badania w takim przypadku.
-
Użytkownik @szymczakanna napisał:
Użytkownik @rcz napisał:Użytkownik @szymczakanna napisał:Witam. Od ponad dwóch lat choruję na raka jajnika, przez dwa lata podczas TK nie miałam żadnych problemów, po ostatnim dostałam "wędrującego" uczulenia, potem miałam brać lek z jodem i pojawiło się ponownie uczulenie. Wiem że teraz będą problemy z TK czy w takim przypadku mogę być poddana badaniu PET? pozdrawiam.PET jest w Pani przypadku dobrą alternatywą.Przy ewentualnej wznowie jako badanie jest lepszy PET czy rezonas w moim przypadku? Ostatnio miałam wznowe na węzłach chłonnych i było to widoczne tylko na TK.
PET/CT ma też tomnografie komputerowa "w pakiecie", wiec wybrałbym PET, a nie MR w tym przypadku.
-
Panie Doktorze! Czy badanie można wykonać bezpłatnie i kto ewentualnie może skierować? A jeśli lekarze odmówią skierowania, czy na podstawie diagnozy po innych badaniach można wykonać badanie PET (bezpłatnie lub odpłatnie)?
-
Użytkownik @tyran napisał:
witam zebranych na forum,mam pytanie-w jakim stadium rozwojowym badanie PET wykrywa komórki rakowe?
Zależy od typu nowotworu, ale generalnie nie wykrywa ognisk bardzo małych (mniejszych niż ok. 5 mm). Jednak pozostałe metody mają podobne lub inne ograniczenia.
-
Użytkownik @kingazalewska napisał:
Witam! Czy badanie metodą PET można stosować u dzieci i czy jest jakaś granica wieku, jaki dziecko musi mieć?
Jeżeli jest taka koniecznośc, to wykonuje sie u niemowlat.
-
Użytkownik @eulera napisał:
Witam, na scyntygrafii kości wyszły zmiany nowotworowe czy jest możliwe żeby PET tych zmian nie wyłapał?
Teoretycznie jest to możliwe, np. w raku prostaty. Trzeba się zastanowic, czy na pewno scyntygrafia wykryla zmiany nowotworowe...
-
Użytkownik @rcz napisał:
Użytkownik @szymczakanna napisał:Witam. Od ponad dwóch lat choruję na raka jajnika, przez dwa lata podczas TK nie miałam żadnych problemów, po ostatnim dostałam "wędrującego" uczulenia, potem miałam brać lek z jodem i pojawiło się ponownie uczulenie. Wiem że teraz będą problemy z TK czy w takim przypadku mogę być poddana badaniu PET? pozdrawiam.PET jest w Pani przypadku dobrą alternatywą.
Przy ewentualnej wznowie jako badanie jest lepszy PET czy rezonas w moim przypadku? Ostatnio miałam wznowe na węzłach chłonnych i było to widoczne tylko na TK.