Gorąca godzina: 16 maja 2010 od 19:00 do 20:00, profilaktyka, dr Dariusz Godlewski

14 lat temu
Dzisiejsza gorąca godzina poświęcona będzie profilaktyce nowotworowej. Zapraszamy na rozmowę z onkologiem, Panem dr Dariuszem Godlewskim z Poznańskiego Ośrodka Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów.
65 odpowiedzi:
  • 14 lat temu

Użytkownik @ewa25 napisał:
    Witam Panie doktorze! Mam dwa pytania: czy to prawda, że spożywanie produktów nieświeżych poza problemami gastrycznymi może dostarczyć impulsu do rozwoju nowotworu? A może jest jakaś dieta ( np. tzw "wysokokaloryczna") która może chronić przed rakiem?

Faktycznie, spożywanie nieświeżych produktów niesie ze sobą ryzyko wystapienia choroby nowotworowej. W takich produktach powstają substancje, które uważane są za kancerogenne. Dieta wysokokaloryczna nie dość że nie chroni przed rakiem, to wręcz przeciwnie zwiekszaryzyko jego wystąpienia.

• 14 lat temu
    Jestem po operacji oszczędzającej piersi /rak naciekający/ ,węzła wartowniczego i 3 innych w trakcie rekonwalescencji , na czym będzie polegać profilaktyka na jakich badaniach bo piersi oczywiście będą nie jednakowe co utrudni samokontrole
  • Witam.Mam 55 lat.Jestem po operacji raka jajnika 3 lata i po chemi 2,5 roku.Miałam po zakończeniu chemi raz Tk i 2 razy USG.Markiery mam badane co 3 miesiące a teraz co 4.Czy to jest prawidłowe kontrolowanie.Cały czas mam wrażenie że jestem za malo diagnozowana..Dziękuje za odpowiedz
  • 14 lat temu
    w mojej rodzinie wszyscy ze strony mamy i tatay ,moja mama umierali z powodu raka ja 1.5 roku temu przypadkowo wyladowalam w szpitalu gdzie po operacji w bad hist-pat tez stwierdzono raka jak wyglada profilaktyka dla moich bliskich?
  • 14 lat temu
    Witam Panie doktorze! Mam dwa pytania: czy to prawda, że spożywanie produktów nieświeżych poza problemami gastrycznymi może dostarczyć impulsu do rozwoju nowotworu? A może jest jakaś dieta ( np. tzw "wysokokaloryczna") która może chronić przed rakiem?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat