Gorąca godzina: 14 maja 2010 od 19:00 do 20:00, rehabilitacja, nasi goście: dr Magdalena Górska-Doś
Zaproszeni na dzisiejszą gorącą godzinę goście są rehabilitantami. Pani dr Magdalena Górska-Doś, fizjoterapeutka (Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Gorzowskie Stowarzyszenie Amazonek), pracuje z pacjentami onkologicznymi od 12 lat, szczególnie z kobietami leczonymi z powodu raka piersi. Pan dr Janusz Doś - specjalista fizjoterapii (Akademia Wychowania Fizycznego w Poznaniu, Ośrodek Profilaktyki i Rehabilitacji "Limfo-Reh", Gorzowskie Stowarzyszenie Amazonek), pracuje z pacjentami onkologicznymi od 14 lat, specjalizuje się w leczeniu pacjentów z obrzękiem limfatycznym.
Zasady dyskusji podczas gorącej godziny:
- dyskutujemy w ramach jednego tematu na forum,
- pytania i wypowiedzi można dodawać tylko w czasie gorącej godziny,
- wypowiadać się mogą tylko zalogowani użytkownicy,
- przeglądać dyskusję może każdy przeglądający forum.
Zapraszamy!
-----
Planowana tematyka na najbliższe dni:
Sobota, 15 maja - psychologia
Niedziela, 16 maja - profilaktyka
-
Użytkownik @Magda S napisał:
Po radioterapii z powodu raka piersi utrzymuje mi się przykurcz ręki po stronie operowanej. Czy można coś z tym zrobić?
Zdecydowanie tak. Stosuje się ćwiczenia poizometrycznej relaksacji mięśni okolicy klatki piersiowej. Wymaga to indywidualnej pracy z fizjoterapeutą.
-
Czy to prawda,że dopiero za rok po zakończeniu chemii można jechać na jakąkolwiek rechabilitacje ,proszę o podanie osrodków i ich adresów specjalizujących się w pomocy osobom,które przerzyły tą straszną chorobę .Ja walczę poraz 3 z rakiem i zawsze od 93r.
nie przyznawałem się do raka.
Pozdrawiam po 9 dniu chemi Carbo 600
-
Jestem dwa miesiące po operacji oszczędzającej piersi /rak złośliwy/ a obecnie 10 dni po operacji wartownika i trzech innych węzłów chłonnych. Co można robić, czy jakieś ćwiczenia usprawniające rękę, jestem 6 dni przed wyciągnięciem szwów a ręka mi trochę drętwieje i nie wiem czy można ją forsować?
-
Czy rehabilitacja umozliwia wyprostowanie duzych przykurczy w lokciach/kolanach czy może pomóc jedynie jakis zabieg operacyjny?
-
Użytkownik @janw napisał:
Czy to prawda,że dopiero za rok po zakończeniu chemii można jechać na jakąkolwiek rechabilitacje ,proszę o podanie osrodków i ich adresów specjalizujących się w pomocy osobom,które przerzyły tą straszną chorobę .Ja walczę poraz 3 z rakiem i zawsze od 93r.
nie przyznawałem się do raka.
Pozdrawiam po 9 dniu chemi Carbo 600
Rzeczywiście takie są zalecenia NFZu ,natomiast można korzystać z oddziałów rehabilitacyjnych na których prowadzona jest rehabilitacja onkologiczna np "Rosomak" w Ustroniu.
-
Użytkownik @GW napisał:
Czy istnieją jakieś formy rehabilitacji głosu po częściowej resekcji krtani?
Tak, zostaną wkrótce omówione na stronie
Rozumiem że będą omówione na stronie policzmysie.pl? Czekam zatem z niecierpliwością.
-
Użytkownik @malacu napisał:
Czy rehabilitacja umozliwia wyprostowanie duzych przykurczy w lokciach/kolanach czy może pomóc jedynie jakis zabieg operacyjny?
ZALEŻY TO OD PRZYCZYNY PRZYKURCZÓW
-
Użytkownik @GW napisał:
Użytkownik @GW napisał:
Czy istnieją jakieś formy rehabilitacji głosu po częściowej resekcji krtani?
Tak, zostaną wkrótce omówione na stronie
Rozumiem że będą omówione na stronie policzmysie.pl? Czekam zatem z niecierpliwością.
Tak na tej stronie
-
Użytkownik @jad napisał:
Użytkownik @malacu napisał:
ZALEŻY TO OD PRZYCZYNY PRZYKURCZÓW
chodzi o przykurcz sciegien
-
Użytkownik @gonek2 napisał:
Jestem dwa miesiące po operacji oszczędzającej piersi /rak złośliwy/ a obecnie 10 dni po operacji wartownika i trzech innych węzłów chłonnych. Co można robić, czy jakieś ćwiczenia usprawniające rękę, jestem 6 dni przed wyciągnięciem szwów a ręka mi trochę drętwieje i nie wiem czy można ją forsować?
Bardzo ważną rzeczą jest wygojenie rany pooperacyjnej, aby nie doprowadzić do prawidłowego zabliźnienia rany. Początkowo stosujemy delikatne, stopniowe ćwiczenia (np. unoszenie ręki w górę) do granicy bólu. Z czasem można zwiększać intensywność ćwiczeń i powrócić do normalnych codziennych czynności. Zabieg nie nie dotyczył samego stawu ramiennego, zatem stopniowo zakres ruchomości powinien wracać do normy. Powodzenia!