Gorąca godzina: 13 maja 2010 od 19:00 do 20:00, poświęcona genetyce, goście: dr Anna Abramowska i dr

14 lat temu
Rozmawiamy o genetyce. Pani dr Anna Abramowska jest biotechnologiem, konsultantem genetycznym, pracuje w Onkologicznej Poradni Genetycznej. Pan dr Dariusz Godlewski z poznańskiego Ośrodka Profilaktyki i Epidemiologii Nowotworów jest onkologiem, specjalistą zdrowia publicznego. Dziś o 19:00 zasiądą przed ekranem komputera, aby porozmawiać z wami. Zasady dyskusji podczas gorącej godziny: - dyskutujemy w ramach jednego tematu na forum, - pytania i wypowiedzi można dodawać tylko w czasie gorącej godziny, - wypowiadać się mogą tylko zalogowani użytkownicy, - przeglądać dyskusję może każdy przeglądający forum. Zapraszamy! ----- Planowana tematyka na najbliższe dni: Piątek, 14 maja - rehabilitacja Sobota, 15 maja - psychologia
54 odpowiedzi:
  • Witam! Dziesięć lat temu zachorowałem na raka prostaty, w mojej najbliższej rodzinie również występował rak (matka, ciotka). Czy moje dzieci są narażone? Czy powinniśmy zgłosić się do lekarza profilaktycznie?
  • 14 lat temu

Użytkownik @pamietajaca napisał:
    Witam! Pół roku temu usunieto mi prawe nadnercze,1 i 2 hist-pat nic nie wykazal.
    W 3 znaleziono guz chromochłonny .
    Jeden z lekarzy zasugerowal badania w poradni genetycznej (zwłaszcza ,że duża część rodziny zmarła na raka).
    Natomiat inny lekarz wysłal preparaty do ponownego zbadania.
    Czy powinnam zostac przebadana w poradni genetycznej?
    Po zabiegu wyniki nie są dobre : chromogranina A 8 krotnie ponad norme, 5-HIAA 4 krotnie ponad norme

Pani zachorowanie jest wskazaniem do badania genu VHL można również rozważyć badanie genu RET w kierunku zespołu MEN.
  • Witam! Pół roku temu usunieto mi prawe nadnercze,1 i 2 hist-pat nic nie wykazal.
    W 3 znaleziono guz chromochłonny .
    Jeden z lekarzy zasugerowal badania w poradni genetycznej (zwłaszcza ,że duża część rodziny zmarła na raka).
    Natomiat inny lekarz wysłal preparaty do ponownego zbadania.
    Czy powinnam zostac przebadana w poradni genetycznej?
    Po zabiegu wyniki nie są dobre : chromogranina A 8 krotnie ponad norme, 5-HIAA 4 krotnie ponad norme
  • 14 lat temu
    Witam. Czy są terapie genowe w walce z neuroblastoma? Co Państwo sądzą o terapii przeciwciał monoklonalnych anty Gd2 w walne z NBL? Ostatnie badania są rewelacyjne ( ok 23% więcej wyleczalności) dlaczego w Polsce ta terapia nie jest stosowana, pomimo, że w UE jest to leczeniem klinicznym?

Zastosowanie nowych terapii w danym kraju jest uzależnione od regulacji prawnych. Prawo Unijne nie pozwala narzucić obowiązujących w innych krajach form terapii, związane jest to przede wszystkim z kwestiami finansowymi. W chwili obecnej na całym świecie prowadzonych jest wiele terapii eksperymentalnych, ale ich powszechne zastosowanie wymaga wielu badań klinicznych.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat