Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13029 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Ona ja tak miałam prawie cały czas po operacji a i teraz się zdarza, mi gin powiedział że to też związane jest z wachaniem hormonów ale ja jestem w innej sytuacji bo przekwitam a ty za młoda jesteś dziewczyno więc leć do gin i zapytaj napewno coś ci poradzi
    Pozdrawiam całą gromadkę miło spędzajcie czas
  • 11 lat temu
    dziewczyny co o tym sadzicie ?

okres mialam dokladnie 22 maja i trawl on 4 dni - no i teraz od soboty znowu mam okres !!!! przeciez minelo doslownie pare dni od ostatniej miesiaczki :/ (jest taki sam jak okres ktory mam zawsze)

pol roku temu odstawilam tab anty ale okres mialam mniej wiecej ok

nie wiem co to moze byc :/
  • 11 lat temu
    Hej Pablo. Ja jestem hurraoptymistką, ten typ tak ma. Ale moje np.hurraoptymizmy tyczą się mnie i mojej choroby. Jak pisałam powyżej, składam "niski ukłon kapeluszem" tym wszystkim, którzy chorują ciężej ode mnie. Mam świadomość, że mój rak brodawkowaty, to tak naprawdę w pewnym sensie dar od losu. I innym chorym mogę "butki czyścić".
  • Pablo
    dziękuję, wiem już, że muszę być cierpliwa i dać sobie czas. A ten rok nawet to przeżyję, jak już nauczę sie z tym żyć. Koniec z podbiegnięciem do autobusu, drogi znacznie się wydłużyły, ale wszystko można odpowiednio zorganizować :)
  • fasola1983
    Dziękuję Ci bardzo, biorę te same leki co Ty i jak na razie też co miesiąc mi badają poziom wapnia, ale rzeczywiście sama muszę wszystkiego pilnować. O tej witaminie d też sporo słyszałam, że pomaga wchłaniać wapń. Ale jak to wygląda ze słoneczkiem po jodowaniu?
    To jeszcze przede mną, ale dobrze wiedzieć.
    U nas dzisiaj świeci słonko, więc warto skorzystać, pozdrawiam :)
  • 11 lat temu
    Wow. Ale tu ruch. Chwilę mnie nie było i cieżko ogarnąć wszystkie tematy.
    Goska 75 - czyli czytam, iż załapałaś się na całą gamę skutków ubocznych :-(. Co do spadku apetytu i masy ciała to chyba wszystkich dopada.
    Co do raka tarczycy to nie dokońca jest tak różowo jak Panie piszecie. Bo oprócz raków zróżnicowanych występuje jeszcze rdzeniasty i anaplastyczny. Na szczęście są to dużo rzadsze odmiany, ale są... Oczywiście generalnie rak tarczycy rokuje bardzo dobrze, ale z generalizowaniem nie należy przesadzać. Zastrzegam, iż nie chcę nikogo straszyć, ale dystansuje się od hurraoptymizmu.
    Monika1976 - gratuluję, że zabieg mamy się powiódł i życzę z całego serca by badanie RET wykazało postać sporadyczną (a tak na marginesie: RRT się nie joduje bo nie jest jodochwytny)
    Renia 6363 - zmęczenie, osłabienie normalna rzecz po zabiegu i przejściu na sztuczne hormony, spokojnie poczekaj, wszystko wróci do normy (ale uwaga może to trwać nawet i rok) Wsio budiet OK ;-)
    Pozdrawiam cieplutko.
  • 11 lat temu
    Za tydzień mam leczenie jodem w CO w Wraszawie. Proszę o podpowiedź co warto ze sobą zabrać , co jest niezbedne i jak ogólnie mozna się czuć w trakcie leczenia. Dziekuję,
  • 11 lat temu
    Renia6363

pilnowanie hormonow tez jest bardzo wazne po usunieciu tarczycy - ja musze swoje sprawdzac co pol roku ! jesli hormone jest za wysoki to zle i jak jest zaniski tez jest niedobrze - kazda z nas musi tego pilnowac - jesli hormone jest zaniski - czlowiek czuje sie taki nijaki :/ nic sie nie chce i wogole - pozatym hormony musimy miec w normie to inaczej tarczyca moze odrastac
  • Dziewczyny moja lekarka mówiła mi ostatnio ze robili jakieś badania i wyszło ze ponad połowa badanych miała za mało wit d ( w tym Ona sama też)

Ja oczywiście od razu chciałam skierowanie na to badanie ale powiedziała mi ze nie ma sensu, bo przy niskim poziomie podali by mi alfadiol a ja już go biorę. I żeby na słoneczko się wystawiać. :)). A za mało wit d sprzyja nowotworom. Matko a co teraz nie sprzyja?

Ja to olalam skoro i tak biorę już to czym ewentualnie by mnie wspomagali :)))
    Ale może ktoś ma ochotę sobie sprawdzić poziom to pisze jako ciekawostkę :p
  • Renia

Mi za chwilę minie rok od operacji i nadal mam niedoczynność przytarczyc i biorę calperos i alfadiol a wyniki robię co miesiąc. Pilnuj tego, bo to może wydawać się błahostką ale skutki uboczne za niskiego poziomu wapnia w perspektywie czasu nie są najlepsze niestety.

Pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat